Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

A LAM (Lege Artis Medicinæ) szerkesztőségéhez dr. Márkus Attila Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című írása a dr.Kovács József bioetikus által vezetett Etikai dilemmák rovatba, egy feldolgozandó esetként érkezett, 2010. 07.01- én.


A LAM szerkesztősége hónapokon át elemezte a kéziratban foglaltakat. A szerkesztőség általános munkamenete, hogy a cikk szerkesztői megítélése után névtelenül, adott estben több független szakértővel is lektoráltatja az írásokat, majd a lektor/lektorok és a szerkesztőség véleménye alapján eldől az írás sorsa, esetleg sor kerül a megkövetelt tartalmi és szerkezeti változtatásokra. Így történt ez az adott írás esetében is. Számos szerkesztőségi ülést szenteltünk a téma részletes megvitatásának, hiszen tudatában voltunk a leírtak súlyának, és esetleges következményeinek is. Időközben a szerkesztőség hivatalos bejelentést tett a kézirat alapján az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél is.


Minden körülmény gondos mérlegelésével végül a szerkesztők úgy döntöttek, hogy nem tehetnek mást, mint hogy megjelentetik a kéziratot, hiszen a szóban forgó írás célja egybevág a folyóirat megfogalmazott küldetésével, miszerint: „Alapítva 1990-ben a magyar orvoslás tudományos, művészi színvonalának emelésére, a nemzet egészségi állapotának jobbítására.”


A beérkezett kéziratnál a rovatszerkesztő és a szerkesztőség is többszörösen felhívta a szerző figyelmét a cikkben leírt súlyos állításokra. Ám a szerző vállalta az abban leírtak hitelességéért a felelősséget, és a szerkesztőség feladata a szakmai hitelesség és minőség megállapítása, nem pedig a történeti hűség igazolása, vagy a jogi mérlegelés.
Tekintettel az eset rendkívüli horderejére és a közlés úttörő voltára, a szerkesztőség még a megszokott gyakorlatánál is szélesebb körben vont be a saját területükön vezető szakembereket a cikk kommentálására.

Megszólaltatott klinikust, bioetikust és szakjogászokat, s így négy, nemzetközileg is ismert kiváló szakembert kért fel kommentárra: dr. Simkó Csaba főorvost, a Miskolci Semmelweis Kórház hospice osztályának osztályvezető főorvosát, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület alelnökét, továbbá dr. Kovács József bioetika professzort, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Bioetika Részleg vezetőjét, dr. Dósa Ágnest, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusát, egészségügyi szakjogászt és dr. Filó Mihály büntetőjogászt, az ELTE ÁJK Büntető Jogi tanszékének egyetemi adjunktusát.


A LAM szerkesztőségének célja a közlemény és a hozzá kapcsolódó magas színvonalú kommentárok közlésével a széleskörű és nyílt szakmai és szakmák közötti, valamint társadalmi párbeszéd elindítása volt, annak érdekében, hogy hazánkban az életvégi döntések körülményei és a terminális egészségügyi ellátás javuljon és humánusabb legyen.
A kitűnő szakemberek sokoldalú elemzése a most kipattant ügy kapcsán is megfontolandó iránymutatásokkal szolgálhat a mindennapi gyakorlat számára is.

Forrás: LAM Szerkesztősége


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 162
Tegnapi: 425
Heti: 971
Havi: 7 515
Össz.: 578 155

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- LAM Sajtóközlemény
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »