Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2012. március 5.- A nemzetközileg is elismert világjáró geológus- dr. Juhász Árpád tartott előadást a Tamási Áron Művelődési Központban- A kék bolygó vándora címmel. Színes élménybeszámolójára sokan voltak kíváncsiak, a neves szaktekintély az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tapolcai Helyi Szervezetének meghívására érkezett.

paja.jpg

A szép számú érdeklődőt és a neves előadót dr. Pataki Attila /okleveles geológus- felső kép jobb oldalán/ az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület /OMBKE/ titkára köszöntötte, majd ezt követően egy minden igényt kielégítő, színvonalas előadás vette kezdetét.

juhi1.jpg

"A kék bolygó vándora" bevezetőjében életének egyes szakaszait érintve mesélte el élményeit. Utalt gyermekkorára, az érseki gimnáziumban töltött évekre, valamint a mérhetetlen természet-szeretetére, ami végigkísérte egész élete során. Elismerően szólt tanárairól, akik rávezették, nem csak az egész- Univerzum, Föld, hegy- létezik, hanem a kisebb élőlények világa is. Beszélt az evolúció és a vallási ismeretek közti kompromisszumról, majd életrajzi elemekkel érzékeltette, milyen út vezetett a geológiai elkötelezettségéig.

Kedves emlékként mesélt a Balaton-felvidéki bazaltbányákban töltött napokról, élményeiről. A természettudományok elismert doktora rámutatott: annak idején csak a határokon belül, de a későbbiekben egyre távolabbi vidékekre is eljutott, miközben tolmácsként, idegenvezetőként is tevékenykedett, mert mint kiemelte: - Útjaim nagy részét a szegénység jellemezte!

juhi2.jpg

Rengeteg helyen, országban járt, külön szólt az indián-élményeiről. Nagyszerűen felépített életrajzi önvallomásából megismerhették a világjáró geológust, a "kék bolygó vándorát", miközben egy humoros, öniróniától sem mentes, nyolcadik ikszéhez közeledő EMBER is kirajzolódott az előadás végére, amely után vetítés következett,- egy mexikói útja során készült film ízelítője. Majd dr. Pataki Attila egy fokossal és söröskorsóval ajándékozta meg dr. Juhász Árpádot.

Ezután Horváth Sándor /alsó fotó- középen/, a helyi Plecotus barlangkutató csoport tagja tartott érdekfeszítő előadást. A tapolcai Berger Károly barlang 2010-ben újonnan feltárt részeit mutatta meg képekben a jelenlévőknek, közben igyekezett szóban kitérni a barlang felfedezésére (2002), elhelyezkedésére, képződésére, jellemző képződményeire. 

img_8596.jpg

Balról jobbra: Szilaj Rezső, Horváth Sándor és dr. Juhász Árpád.


Háttérinformáció:

Berger Károly barlang

A barlangot 2002-ben a Hotel Pelion  építésének az előmunkálatainál fedezték fel. Az onnan kezdődő kutatás eredményként a járatok hossza 2010-re elérte a 950 m-es hosszt. Ebben az évben számos sikeres feltárás alkalmával, több mint 2 km járattal bővült, így a teljes hossza meghaladja a 3 km-t.

hosa1.jpg

Fotó: Horváth Sándor

A járatok jelentős része horizontális kiterjedésű, csak pár kisebb akna és kürtő található benne. A barlang a formakincseivel és a tavai által került az érdeklődés középpontjába, amiből kettő a legnagyobb hazai viszonylatban- a nyílt vízfelület nagyságát tekintve.

A barlang 13-15 millió éves szarmata mészkőben foglal helyet. A képződésében a hidrotermális oldódásos folyamatok voltak a dominánsak. A hőlift által szállított melegvizek találkoztak a felszíni hideg vizekkel és egy korrúziós zónát hozva ezzel létre. Az elfolyó vizek a Tavasbarlang és a Malom-tó irányába tartottak, így alakítva ki az  É-ÉK- i és  D-DNY- i járatokat. A mészkőben a felsőbb rétegek 8-15 m-ig sok agyagot és márgát tartalmaznak, ezek hajlamosak réteglapokra szétválni, ami egy hajdani nagyobb terem esetén akár a felszínig is képes volt felszakadozni. Az alsóbb szinteken 15-20 m mélyen lényegesebben keményebb a kőzet, ami kvarckavicsokat, csigaházakat és vasas kiválásokat (limonit) tartalmaz.

A képződmények közül az oldódási formák: csőszerű járatok, gömbüstök, tavakat tartalmazó kör keresztmetszetű forrástermek (15-27 m). Kiválás szempontjából: kalcitok, lublinitek, borsókövek, borsókőoszlopok (logomit), karácsonyfák és különféle cseppkövek.

hosa2.jpg

Fotó: Horváth Sándor

A barlangban még mindig található langyos és melegvíz, ezért egyedi klímával rendelkezik, amiben fontos szerepet játszik az, hogy csak egy be - illetve kijárata van. Mivel nincs áthúzó huzat, ezért a 16-27 fok, 100%-os páratartalom és rendkívül tiszta levegő jellemzi.

Horváth Sándor barlangász (2011. 04. 23.)

(2011-ben összeköttetés létesült a dr. Deák Jenő Kórház-Rendelőintézet és Gyógybarlang és  és a Berger Károly-barlang közt.)
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 367
Tegnapi: 384
Heti: 751
Havi: 7 295
Össz.: 577 935

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Dr. Juhász Árpád előadása városunkban
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »