Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 42.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as2.jpg

Idén még egyszer jelentkezünk dr. Ásványi Tamás állatorvossal, de ígéretet tett, hogy jövőre is szívesen válaszol az Önök által feltett kérdésekre. Ezúttal első kérdezőnk a "népszerű" Parvo-vírussal kapcsolatban szeretne részleteket megtudni. A második kérdés az én nevemhez fűződik. A Szeretet ünnepének előestéjén mit is kérdezhetnék városunk legnépszerűbb állatorvosától- aki mellesleg három kutyus gazdija is-, hogy mi a véleménye az ember-kutya barátságáról.

- Kölyökkutyák esetében a legveszélyesebb megbetegedésről van szó. Azt szoktuk mondani, hogy a védőoltásban nem részesült kutyák az esetek döntő többségében elpusztulnak. Egyszerűen elpusztítja a bél nyálkahártyáját, szabaddá válik a bél felülete. Apró vérzések indulnak meg a bélfalon belül, ebből adódik később a véres széklet. Kiskutyáról lévén szó, a hányás, hasmenés, kiszáradás különösen veszélyes. Pillanatok alatt összeomolhat a jószág keringése, amely aztán elhulláshoz vezethet. Nem a vírustól múlik ki a házi kedvenc, az csak "előkészíti" az alapokat… a halál a szervrendszer károsodásának a végeredménye.

Amikor kiskutyát vásárolunk, hathetes koráig az anyatej nyújt biztonságot számára. Utána rohamosan csökken ez a szint, nyolchetesen már teljesen védtelenné válik… például a Parvo-vírus ellen is. Ezért szoktuk javasolni, hogy 6-8 hetes kor között oltassák be a jószágot, ekkor megkapja az elsőt, majd még kettő- úgynevezett kombinált oltással is óvjuk az egészségét.

Sajnos, nem is oly régen Tapolcán is találkoztunk Parvo-vírusos járvánnyal. Staffordshire terrierekben találtuk, egyik sem volt beoltva. Mivel kis populációról volt szó, gyorsan terjedt a vírus. Nagyon komoly megbetegedést és elhullást idézett elő.

Ráadásul egy olyan vírusról beszélünk, ahol az egészséges ebnek nem is kell érintkezni a beteg kutyussal. A környezetben ürülő váladékokkal- hányadékkal, széklettel- ahogy beszárad- terjed. Ezt a port kapja föl a szél, elfújhatja a szomszédba, de akár kilométerekkel odébb is fellelhető. Szaknyelven úgy mondjuk, hogy nagy a ragályozó képessége.

as3.jpg

Amikor a település egyik vége fertőzötté válik, néhány napon belül a másikon is megjelennek a tünetek. Még hajlamosító tényezőre sincs szükség, a Parvo-vírus a legerősebb kölyökkutyát is képes ledönteni a lábáról. Megoldásként csak az oltást tudom ajánlani.

Egy gyorsan jelentkező tünet-együttesről van szó. Reggel még vidáman lakmározik a jószág, délután már elkezdődik a hányás, levertté válik, betű szerint behúzza a fülét-farkát, tartása görnyedtté válik. Vagyis, mint említettem, hányással és „sima” hasmenéssel kezdődik, majd ezt követően híg, spriccelő széklet formájában kínozza a kutyuskát. Színe /székleté/ a csokoládéra hasonlít, szaga pedig felismerhetően, mondhatom, hogy rettenetesen büdös.

Ebben a stádiumban már infúzióznunk kell a jószágot, napjában akár 2-3 alkalommal is. Mindez iszonyatos költségeket emészt föl, és a kezelés kimenetele, a siker kérdéses. Oltatlan kiskutyák esetében a túlélés mértéke nem több mint 10-15 %. Megbetegedhet az oltásban részesült házi kedvenc is, de enyhébb tüneteket produkálva… és semmi esetre sem pusztul el.

Egyébként a Parvo-vírust még a 80- as évek elején importáltuk Amerikából. Akkoriban nagy pusztítást végzett, Európa kutyaállományának mintegy 30 %- át irtotta ki.

A racionális védekezésnek köszönhetően a megbetegedés visszaszorult, de most újból felütötte fejét. Ennek magyarázataként a gazdik anyagi helyzete, a pénztelenség szolgál. A kutyák vakcinázása elmarad, így lehetősége van a vírusnak, hogy szabadon „garázdálkodjon”.

as5.jpg

- Mi a véleményed elsősorban gazdiként, de állatorvosként is az ember-kutya kapcsolatról,, barátságról?

- Tudod, nem szeretnék abba a hibába esni, hogy Karácsonykor sztereotip, elcsépelt közhelyeket mondjak az embereknek. Helyette inkább arra kérlek, tedd közzé- A KUTYA 10 KÉRÉSE- elnevezésű nyomtatványomat. Nekem ez az ars poetikám, ebben minden benne van, amit jómagam is mondanék neked.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy minden Kedves Olvasónak, kutyatulajdonosnak és állatbarátnak Békés, Áldott Ünnepeket, valamint Boldog Új Esztendőt kívánok... és ne feledjék, házi kedvenceinkre ilyenkor még fokozottabban kell figyelnünk!

A kutya 10 kérése

bekike.jpg

1. Minden elválásunk- még ha rövid időre is hagysz magamra- fájdalmas nekem. Kérlek, vedd ezt fontolóra, mielőtt magadhoz veszel!

2. Ne szidj és ne büntess szigorúan! Neked van munkád, szórakozásod, barátaid és céljaid- de nekem csak Te vagy...

3. Kérlek, adj elegendő időt arra, hogy megértsem, mit vársz tőlem!

4. Mielőtt megütnél, gondolj arra, hogy könnyedén összeroppanthatnám a kezedet- mégsem tennék olyat soha!

5. Kérlek, néha beszélj hozzám! Ha szavaidat nem is értem, a hangodat és a hangsúlyodat jól ismerem.

6. Gondolj arra, hogy valamikor szabadon éltem! Engedd, hogy időnként erdőn- mezőn mozoghassak, futkározhassak- ez jót tesz Neked is!

7. Kérlek, ne sajnáld tőlem a jó falatokat! Legjobban akkor ízlenek, mikor Tőled kapom... s igyekszem megszolgálni érte.

8. Te vagy az én gazdám és nem mások. Ezért kérlek, ne kényszeríts arra, hogy idegeneknek is szót fogadjak, vagy nekik bohóckodjak- és ne alázz meg előttük!

9. Ne feledd, hogy idővel nekem is kialakulnak az egyéni tulajdonságaim, szokásaim és érzelmeim! Fogadd el, hogy számomra ezek ugyanolyan fontosak, mint Neked a sajátjaid!

10. Kérlek, gondoskodj rólam, ha beteg vagy öreg leszek- hiszen Te is öreg leszel egyszer!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 640
Tegnapi: 412
Heti: 2 440
Havi: 5 418
Össz.: 576 058

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 42.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »