Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg


"A szeretet azért fájdalmas, mert a tökéletes boldogság útját készíti elő. A szeretet azért fájdalmas, mert átalakít; a szeretet maga az átalakulás. Minden átalakulás fájdalmas, mert a régit fel kell adni az újért. A régi már megszokott, az új viszont teljesen ismeretlen. Az ember úgy érzi, egy hatalmas óceánon sodródik, amit korábban nem térképezett fel még senki. Ebben az újban az elmédnek nem veszed hasznát, holott a régiben az elméd remekül eligazított. Az elme mindig csak a régiben tud működni. Az újban az elme teljesen hasznavehetetlen.

Innen ered a félelem. Magunk mögött hagyni valami régi, kényelmes, biztonságos, jól megszokott dolgot mindig nagyon fájdalmas. Ez ugynaz a fájdalom, mint amit a gyermek is érez, amikor elhagyja az anyaméhet. Ugyanaz a fájdalom, amit a madár érez, amikor kibújik a tojásból. És ugyanaz a fájdalom, amit a madár akkor érez, amikor először emelkedik a magasba a saját szárnyán.

Az ismeretlentől való félelem áll szemben az ismert bizonságával. Az ismeretlen bizonytalansága és kiszámíthatatlansága- ez az ami annyira megrémít. És mivel az átalakulás lényege abból áll, hogy az én nem-én- né alakul át, az ezzel járó fájdalom nagyon mély. De az extázist csak úgy érheted el, ha kiállod a kínok kínját. Ahhoz, hogy az arany megtisztuljon, keresztül kell mennie a tűzön. A tűz pedig nem más, mint a szeretet.

A szeretettel együtt járó fájdalom miatt emberek milliói élnek inkább szeretet nélküli életet. Ők is szenvednek, csak az ő szenvedésük még hiábavaló is. A szeretetben megélt szenvedés soha nem hiábavaló. A szeretetben megélt szenvedés alkotó szenvedés, hiszen a tudatosság magasabb szintjére emel. De szeretet nélkül szenvedni annyira fölöslgeges: az nem vezet sehová. Az ilyen ember egész életében ugyanabban az ördögi körben jár körbe-körbe.

A szeretet nélkül élő ember nárcisztikussá, magába fordulóvá válik. Ő csak saját magát ismeri. De ugyan mennyire ismerheti magát az, aki nem ismer senki mást, hiszen csak egy másik ember válhat számodra tükörré? Aki nem ismer mást, az soha nem ismerheti meg önmagát. A szeretet tehát az önismerethez vezető egyetlen út. Aki soha nem ismert meg senki mást mély szerelemben, égő szenvedélyben, teljes extázisban, az soha nem fogja megtudni, ki is ő valójában, mert nem látja a tükröt, amelyben a saját tükörképét pillanthatná meg.

A kapcsolat egy ilyen tükör, és minél tisztább a szerelem, minél magasabb szintű a szeretet, annál job a tükröződés, annál tisztább a kép. De ilyen szerelemhez nagyon nyitottnak kell lenned. Csak akkor alakul ki, ha sebezhető vagy. Minden pajzsot el kell dobnod, és ez bizony fáj. Nem állhatsz őrt minden pillanatban. El kell dobnod a számító elméd. Kockáztatnod kell! Veszélyesen kell élned! Lehetséges, hogy a másik megbánt majd téged- a sebezhetőség ezért félelmetes. Lehet, hogy a másik elhagy- ezért félsz szerelmes lenni. Az is lehet, hogy amit a másikban meglátsz, mint saját tükörképedet, nem fog tetszeni, és ez megint csak szorongással tölt el. Ezért inkább elfordulsz a tükörtől. De ha nem nézed meg magad a tükörben, soha nem leszel gyönyörű. Ha inkább elkerülöd ezt a helyzetet, soha nem is fogsz felnőni. A kihívással szembe kell nézni!

Bele kell merülnöd az igaz szeretetbe. Ez az első lépés Isten felé, ezt nem lehet megúszni. Akik megpróbálják elsumákolni a szerelem fázisát, azok soha nem érik el Istent, ez ugyanis feltétlenül szükséges. Csak úgy tudatosulhat benned a saját teljességed, ha a másik jelenléte feltüzel; ha a saját létedet a másik léte lángba borítja; ha végre kiszabadulsz a nárcisztikus, zárt világodból és meglátod a csodálatos kék eget. A szerelem ez a kék égbolt. Szerelmesnek lenni annyi, mint szárnyalni ezen az égen. De persze az égbolt határtalansága mindig félelmetes.

Azért olyan fájdalmas megszabadulni az egótól, mert egész életünkben azt tanították nekünk, hogy műveljük, fejlesszük az egónkat. Azt hisszük, hogy az ego az egyetlen valódi kincsünk. Éveken át óvtuk, díszitgettük, folyamatosan csiszolgattuk, és amikor a szeretet végre bekopog az ajtón, ahhoz, hogy szerelmesek legyünk "csak" annyit kellene tennünk, hogy eldobjuk magunktól az egót: persze, hogy fáj! Egy egész élet munkája van benne. Az ego pontosan azt testesíti meg, amit egész életedben mindeddig elértél: azt az ostoba gondolatot, hogy "én nem vagyok egy a létezéssel."

Ez a gondolat azért olyan ostoba és visszataszító, mert nem igaz. Csak illúzió, de az egész társadalmunk arra a gondolatra épül, hogy mindenki különálló személy. Személy, nem létező. Az igazság az, hogy a világon nem léteznek személyek; csakis létezők vannak. Te nem vagy- legalábbis úgy nem, mint ego, amely különválik az egésztől. Te is az egész része vagy. Az egész beléd hatol, az egész benned lélegzik, benned pulzál; az egész az életed." /Osho: Az ego könyve- 243-246.o./


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 230
Tegnapi: 332
Heti: 230
Havi: 3 208
Össz.: 573 848

Látogatottság növelés
Oldal: Osho: Az ego könyve 19.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »