Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 41.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as2.jpg

Olvasóink mindig érdekes kérdésekkel "bombázzák" Ásványi diktort. Ezen a héten a házi kedvenceink szteroid-kezelésének hatásáról, illetve a kutyaeledelek szavatossági idejéről is szó esik.

- A kérdező jószágán már nem segít a gyógy sampon, homeopátiás kezelés, de még a hyposzenzibilizáló kúra sem. Nos, már egy régebbi nyilatkozatomban is utaltam rá, hogy allergia esetén mindig ki kell szűrni az előidéző tényezőket. Külső vagy belső parazita, pollen, takarmány, esetleg kemikália... ez egy rettentően hosszú oknyomozás.

Amikor már nagyjából összeállt a kép, akkor sem lövünk ágyúval a verébre, mérlegelnünk kell a haszon és kár mértékét. Csak az út végén jutunk el a szteroidokhoz.

Sokan félnek tőle, pedig tulajdonképpen velünk, bennünk élő anyagok, a mellékvesénk is termel szteroidot- bizonyos szinten. Például a stresszhormonok is ebbe a kategóriába tartoznak, folyamatosan stimulálják a szervezetet. Azért vannak határok, amiket nem illik túllépni. Akár a bevitt anyag koncentrációjáról, akár a kezelés időtartamáról van szó. Emellett azt sem árt tudni, hogy a szteroid-kezelések csak tüneti beavatkozásnak minősülnek. Az igazi gondok nem oldhatóak meg végérvényesen, de pl. egy allergiás tünetet egy hétre el tudunk vonni.

Beadhatom akár én is ezt az injekciót a vakarodzó kutyának, utána csodadoktorként fognak emlegetni, mivel megszűnnek a tünetek. Ne feledjük, a mondatnak nincs vége, mert ott a- de! A tünetek néhány nap, egy-két hét múlva újra megjelennek a jószágon, várhatóan még intenzívebben, mint addig. Ezért megint jön a szteroid, csak nagyobb dózisban és hosszabb ideig.

Egy bizonyos idő után odajutunk, hogy már nem tudjuk elvonni négylábú kedvencünktől a szteroidot... ha ezt tennénk, néhány óra alatt véresre vakarná a bőrét. Ez is oka annak, hogy sem a humán- sem az állatgyógyászat nem szívesen használja ezt a szert.

Vannak azért esetek, amikor elkerülhetetlen- például egy balestes eb esetében benne foglaltatik az alapprotokollban, hogy szteroidot kell adni neki. Ez szükséges, hogy életet leheljünk belé, vénásan injektáljuk bele a szteroidot. Említhetem akár a gerincsérves tacskót is, abban az esetben is gondolkodás nélkül be kell adnunk.

Allergia esetén már nem biztos, hogy alapból ehhez a módszerhez kell nyúlni. Találjuk meg az előidéző tényezőket, milyen változások voltak a lakásban, udvaron, így is szűkíthetjük a kört. Pl. a cigarettázó gazditól az új bútorokon át a takarmányig- széles palettán mozog az allergiát kiváltó okok fajtája és száma.

Ezekben az esetekben van egy öt pontból álló protokollunk, ezáltal már elég sok dolgot kiszűrhetünk. Magától a szteroidos kezeléstől nem kell félni, rövid ideig és kis dózisban semmilyen mellékhatást nem produkál. Nagy adagban, de főleg hosszú időn át  jatrogén Cushing- kórhoz vezethet, amely mellékvesekéreg hiperfunkciójából származik.

as1.jpg

- Következő tulajdonos nagyobb mennyiségű kutyatápot örökölt. Kérdése: kell-e figyelni a szavatossági időre, mert több fórumozó szerint nem számít?

- Állatorvosként alapból sem mondhatom, hogy bátran adjanak a jószáguknak lejárt szavatossági idejű tápot. Ugyanakkor tudni kell, hogy a szavatossági időt valóban elég tág határok közé tolták ki. Például: ha a kutyatáp január 31- én jár le, nem azt jelenti, hogy február 1- jén már nem adható a kutyusnak. Amennyiben maximum 1 hónap telt el a takarmány lejárta és a felhasználás között, minden további nélkül adható a négylábú kedvencünknek.

Arra kell figyelnünk, ha jó ideje bontott állapotban van az egységcsomagolás,emellett a takarmány várható elfogyási és a lejárati ideje között nagy a különbség, akkor előfordulhat, hogy savasodásnak indul a táp. Ilyenkor gondolkodás nélkül ki kell dobnunk! Ugyanis amikor a táp levegővel érintkezik, a benne lévő fehérjék, zsírok, szénhidrátok bontásakor nedvességet szív magába. Eredeti csomagolású tápot, megfelelő körülmények között tárolva, akár egy évig is "pihentethetünk". Esetleg minimális íz vagy minőségi különbséget tapasztalhat a jószág.

A lényeg, ha már megbontottuk és sokára használjuk föl, akkor a bomlástermékek miatt már ne adjuk a házi kedvencünknek. Normál esetben is előfordulhat- nem megfelelő módon tárolva-, hogy a szavatossági idő lejárta előtt már ízváltozáson megy át a táp, ezért hozzá sem fog núlni a kutya... vagy amennyiben eszik belőle, annak negatív következményei lesznek.

A táp színe, formája és illata mindig olyan legyen, hogy nekünk- embereknek- is kedvünk legyen hozzá nyúlni. Amikor avas, dohos szagot érzünk, penészes, kékes-zöldes színűre változik, vagy kemény állaga már morzsolhatóvá válik... csak a kukát tudom javasolni. A bizonytalan helyről kapott takarmánnyal ne rizikózzunk, csak aminek az időadatait, megbontásának idejét és egyéb fontosabb tudnivalóit leinformáltuk, nos... olyan tápot adjunk a jószágnak.

A végére annyit: ne használjuk próbababaként a kutyánkat, mert nemcsak a házi kedvenc, vele együtt mi is pórul járhatunk- anyagilag és lelkeileg is, ha beteg lesz, Arról nem is szólva, ha el is veszítjük négylábú családtagunkat.

as4.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 217
Tegnapi: 332
Heti: 217
Havi: 3 195
Össz.: 573 835

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 41.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »