Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 38.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Sokakat megdöbbentett a "kutyagyárral" kapcsolatos hír, ami nem is csoda. Ők is élőnyények, jobb helyeken nem profitszerzés tárgyai, hanem négylábú családtagok. Első kérdésünkben dr. Ásványi Tamás fejti ki véleményét ez ügyben, majd megválaszol arra is,megfázhatnak- e kistermetű házi kedvenceink... ha igen, mi a teendőnk.

as4.jpg

- A "kutyagyárral" kapcsolatos anyagot nem láttam, de tudom, miről van szó. Mindenképpen elítélendő! Főleg, mert meg kell különböztetnünk kutyatenyésztőket és kutyaszaporítókat.

Az előbbiek a legkiválóbb fajtákat választják, versenyeken mérettetik meg őket, a fajtára jellemző adottságokat tudják produkálni, díjakat nyernek- ezeket tenyésztik tovább. Oly' módon, hogy a jószág mindent megkap, amire egy tökéletes-közeli kutyának szüksége van. A másik lényeges dolog, hogy a tenyésztők is profitálnak ugyan az ebekből, de nem mindenáron.

A szaporítók összevásárolnak minden fajtából, amivel kereskedni szeretnének, majd egy adott helyen "tárolják" őket. Ezután, amilyen sűrűn csak lehet, elletik a szukákat. Teszik ezt a lehető legminimálisabb anyagi ráfordítással, ám nagy nyereség reményében. Arról nincs tudomásom, hogy egyetlen szaporító is vette volna a fáradtságot és állatorvost hívott volna a jószágokhoz az ilyenkor szükséges vizsgálatok elvégzéséhez. Ezek a kölykök általában parazitásan, soványan, rossz egészségügyi állapotban és előnytelen küllemmel kerülnek a piacra. Általában Olasz- és Németországban van erre a legnagyobb kereslet.

Az állattenyésztés nem arról szól, hogy teljes mértékben kizsigereljük- jelen esetben például- a kutyákat. Az élettani igényeiket illene kielégíteni, utána pedig megelégedni annyi profittal, amely a jószág egészségi állapotát sem veszélyezteti az elletés tekintetében.

A kutyaszaporítás teljes mértékben elítélendő. Ez az állapot rendkívül sokat árt a hazai kutyatenyésztésnek. Sajnos, már elterjedt Nyugat-Európában, hogy nálunk "jól működik a kutyagyár". Innentől már nehéz az egzisztenciális oldal, hiába produkálunk fajtagyőztes kutyákat, akkor is csak a "kutyaszaporító" kategóriába leszünk sorolva, a bélyeget már hordani kell. Sokat ártottak a kutyatenyésztőknek, de a magyarok hírnevének is.

Természetesen hibás a másik fél is. Amíg létezik a felvevő-piac is, akiknek megfelelnek ezek a jószágok is, addig csak bizonyos mértékben ítélhetők el a magyar "kutyagyárosok". Meg is szigorították a hazánkból külföldre történő kutyák kivitelét, az utóbbi fél évbe léptettek életbe korlátozó jogszabályokat.

Még egyszer hangsúlyozom, ezeket a jószágokat soha nem látta állatorvos, tárgyként kezelik őket a szaporítok... ez is egyfajta maffia és nehéz tenni ellene...

kutyi.jpg

- Megfázhatnak a kistestű ebek?

- A kutya megfázása nem igazán köthető a fajtához. Az kétségtelen, hogy a kistestű kutyusok érzékenyebbek. Közelebb vannak a földhöz, könnyebben átnedvesedhet a szőrzetük.

Két befolyásoló tényezőről is kell szólnom. Hol tartjuk a házi kedvencünket, illetve milyen hosszú szőrzetről beszélünk? Már szóltunk róla, hogy a kb. 20 fokos lakásban tartott jószág nem fog olyan szőrzetet növeszteni, mint azok, amelyek állandó jelleggel a szabadban vannak. Ők ősszel vedlenek és szép, tömött aljszőrzetű, téli bundát növesztenek. Ez véd majd az idájárás viszontagságai ellen.

A "szobakutya" szervezete mindezt nem érzékeli, ugyanis temperált hőmérsékleti viszonyok közt éli mindennapjait. Azért néha neki is ki kell menni a 20 fokos szobából az esetlegesen - 10 fokos udvarra, hogy elvégezhesse a dolgát.  Ilyenkor ő sem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Nem biztos, hogy ettől meg fog betegedni, vagy el is fog pusztulni, de érzékenyebb lesz a külső környezeti ártalmakra.

Így például a megfázásra, mandulagyulladásra, felső légúti megbetegedésekre. Azt se feledjük el, hogy a gazdi éppen úgy megfertőzheti házi kedvencét... ám visszafelé már nem igaz a dolog!

Röviden: a lakásban tartott négylábú családtag nagyobb odafigyelést igényel. Sokan mosolyognak, de a kistestű kutyákra érdemes ruhácskákat vásárolni, vagy esetleg odahaza készíteni. Amelyik gazdinak ez nem tetszik, tegye azt, amikor visszamennek a lakásba, törölje szárazra a kedvence szőrzetét.

as5.jpg

Ezen kívül még az is fontos, hogy sem hideg ételt, sem italt ne adjunk a jószágnak. A langyos hőmérséklet az ideális számukra.

Megfázás tünetei? Köhögés, prüszkölés, csipásodás, savós orrfolyás, esetleg habos hányás, étvágytalanság. Ilyen tünetek produkálása esetében már benne van a pakliban egy felső légúti megfázás. Ezek hátterében vírusok állnak, de felül szoktak fertőződni baktériumokkal. Ezután már a kötőhártya-gyulladás következhet, majd orrfolyás, nehéz légzés, magas láz.  Amennyiben ezek a kísérőtünetek jelentkeznek érdemes fölkeresni az állatorvost.

Házi praktikák ebben az esetben is vannak. Ahogy említettem, kerüljük a hideg étel és ital adását. Amikor a szem váladékos, bátran alkalmazhatjuk a kamillás kezelést. Orrfolyás esetén a váladék odaszáradhat és beszűkítheti az orrnyílásokat. Egy vékony csatornán keresztül tud csak lélegezni a kutya, ilyenkor hallhatjuk a sziszegő légzést. A kamillás oldat segíthet ezen a gondon is.

A gyógyszeres kezelést már nem ajánlom. Találkoztam már olyan gazdival, aki Rubophen-t adott a házi kedvencének. Mire ideértek, a megfázásos tünetekből már idegrendszeri gondok lettek... sajnos, nem tudtunk segíteni a jószágon.

Még egy apróság- bármennyire is fájó, hogy fizetni kell az állatorvosi szolgáltatásokért, de lássák be: minél előbb idehozzák a kedvencüket, annál rövidebb lesz a gyógyulási idő. Otthon csak szenvednek a kutyával együtt, majd 3-4 nap után meggondolják magukat és "félholtan" hozzák a szakemberhez a jószágokat. Gyógyítani tudunk, de csodákra mi sem vagyunk képesek.

Amíg adott szervrendszerre korlátozódik a betegség, nekünk is könnyebb a dolgunk, de általános tünetek esetében már lényegesen nehezebb. Amikor már a máj, vese, szív, belek és minden egyéb szerv érintett...azt hiszem, nem szükséges folytatnom!

Csírájában kell elfojtani a betegséget, mert a gyógyszerek és a kontrollok száma is anyagi vonzattal jár... és még akkor sem biztos, hogy egészséges négylábú családtagot kapunk vissza.

Arról nem is szólva, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhetően- ez a folyamat csak még rosszabb lesz...

as3.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 285
Heti: 723
Havi: 7 044
Össz.: 589 960

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 38.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: magyar rózsa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »