Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- A Tapolcai Városőrség és Polgárőr Egyesület életre hívása fontos volt településünk biztonságosabbá, még élhetőbbé tétele miatt. Aktív jelenlétük a város különböző pontjain visszavetheti a randalírozókat, vandálokat, bűnözőket. Szalkai Zsolt /fotón/ a közbiztonságért és társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnok Tapolca Város Önkormányzatánál. A szerveződésről osztott meg információkat a Kedves Olvasókkal.


- Tapolca Város Képviselő-testülete idén tavasszal úgy döntött, hogy a tanácsnoki státuszt visszaállítja.

A közbiztonságért és társadalmi kapcsolatokért felelős tanácsnoki pozíciót töltöm be a jövőben. A Tapolcai Városőr és Polgárőr Egyesület tagja is vagyok. Ez egy nehéz és komoly felelősséggel járó feladat. A közbiztonság napjainkban különösen nagy jelentőséggel bíró téma és megoldandó.

Pintér Sándor belügyminiszter anno azt nyilatkozta, hogy 2 héten belül rend lesz. Nem így történt. Az embereket nem diszkriminálhatjuk se bőrszín, se politikai felekezeti hovatartozás szerint. Vannak a társadalomnak aktív és passzív, hasznos és károkozó tagjai. Polgárőrként is teljesíthet szolgálatot, vagy lehet tagunk bárki, aki büntetlen előélettel rendelkezik.

Státuszom feljogosított arra, hogy felvegyem a kapcsolatot különböző intézményekkel. Ezáltal is bizonyítva, hogy számíthatnak ránk, a rendőrséggel karöltve ügyelünk a rendre és a biztonságra. Császár László kistérségi elnök is örömmel vette segítő jobbunkat.

Minden hónapban egyeztető tárgyalást, megbeszélést tartunk, ahol a legfontosabb kérdéseket beszéljük meg az illetékesekkel, majd erről a tagságot is tájékoztatjuk.

di020053_1.jpg

A Tapolcai Városőrség és Polgárőr Egyesületet is sok kritikával illették az utóbbi időben. Nem vagyunk aktívak, kevés az utcai jelenlétünk, rossz hírünket keltették. Új pozíciómban és mint szülő, még aktívabban vállaltam én is a szolgálatot, majd az egyesület elnökével konzultálva, megállapodtunk, még aktívabban figyelünk a városra, illetve annak életére. Polgár Gábortól, Vörös Bélától és Mikó Zsolttól is minden segítséget megkaptam, emellett Császár László is biztosított támogatásáról. Marton Zsolt és Bakler Zoltán főhadnagy urak is segítettek a rendőrségi oldalról. Meg kell említenem, Polgármester úrnak köszönhetően új ruhákat is kaptunk, melyeket éppen tőle fogunk átvenni ünnepélyes keretek között december 16-án.

di020053.jpg

Az elmúlt 6 hónap hozadéka: állományunk 44 főből áll jelenleg ebből mindössze 6-8 fő, aki állandó jelleggel szolgálatokat is adott. Domán Gábor elnökkel karöltve létre tudtunk hozni egy levelezőlistát. Polgárőrségünk önálló honlappal rendelkezik, itt a lakosság nyomon követheti az eseményeket, híreket. A http://www.tapolca.hu portálon belül találhatják az érdeklődők. A tagsággal is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.

Felszólítást is intéztünk a lakosság felé; aki szívén viseli a település sorsát, várjuk tagjaink sorába. December elején négy fővel bővültünk, ők szolgálatot is vállaltak, így több lett az aktív tagjaink száma. Külön figyelünk- lakossági bejelentéseket követően- a szórakozóhelyekre. Péntekenként a rendőrökkel közösen járőrszolgálatot is teljesítünk, külön figyelemmel kisérjük ezeket a helyeket. A Bárdos Lajos Intézményegység körül is sűrűbben járőrözünk. Itt a közelmúltban tettlegesség is történt. Az év utolsó hónapjában még aktívabb jelenléttel ügyelünk majd a közbiztonságra.

Külön kiemelt feladatunknak tekintjük az idősek, illetve elesettek irányába a segítségnyújtást (bevásárlás, favágás, begyújtás).

- Aktív állomány? Egyéb tervek?

- Az egyesületnek vannak prominens tagjai (pld. polgármester, rendőrkapitány), ezen kívül ebbe a csoportba sorolandók a járőröző tagok, az irodai állomány (könyvelés, pályázatok stb).

di020053_2.jpg

Van egy irodánk a Tamási Áron Művelődési Központban, köszönet érte Tapolca város Önkormányzatának. Mivel télen nem megoldott a szükséges fűtés, valamint egyéb emberi szükségleteket is ki kell elégíteni, így megkerestem ez ügyben az illetékeseket. Ők a Belvárosi Irodaházba, egy külön bejárattal rendelkező irodahelyiséget biztosítottak, ahol szoba, konyha, WC és tusoló is a tagjaink rendelkezésére áll adott esetben, amely valójában éjszakai melegedőként is szolgál.

Van egy koncepciónk is, miszerint a várost 5 önálló egységre osztjuk föl- Dobó és Diszel-i városrészre, Kazinczy tér, Déli városrész és Kertváros. Itt lenne egy-egy körzeti megbízott, akit- adott esetben- meg lehetne keresni a problémákkal. Reméljük, ily módon is erősíteni tudjuk a jelenleg nem túl stabil lábakon álló közbiztonságot.

- Hatás- és jogkörök?

- A Polgárőrség elsősorban bűnmegelőzési célokkal alakult. Amikor felvesszük a szolgálatot, be kell jelentkeznünk a rendőrségen attól a perctől közfeladatot ellátó személynek minősülünk.

di020053_4.jpg

A polgárőr intézkedési jogkörrel nem rendelkezik, figyelő szolgálatot teljesít, bűnmegelőzési feladatot lát el. Szabálysértés esetén értesíti a Rendőrséget, maximum feltartóztathatja az adott személyt. Igazoltatni, intézkedést foganatosítani nem áll jogában, szinte érdemlegesebben cselekedhet egy „sima" állampolgár, mint a polgárőr, akiknek meg van kötve a keze.

Az új Önkormányzati törvény nagy hátránya, hogy a kistelepüléseket ellehetetlenítik, talán az egyetlen pozitívum hogy az Önkormányzatok létrehozhatnak bűnmegelőzési csoportot, amelyeket különböző jogosítványokkal ruházhatnak fel. Ezeknek a szervezeteknek nagyobb jogkörük lehet, mint a polgárőröknek. Egyenlőre csak bizakodunk mi is, hogy jó irányba születnek majd a döntések.

Szeretném elérni főleg a fiatalkorú vandálok esetében, hogy foganatosítható legyen a közhasznú közmunka. Iskolaszüneti napokban (szombat, vasárnap) rábírni őket arra, hogy az előző napi károkozás maradványait takarítsák el, állítsák helyre. Mindenképpen pedagógiai célzattal, talán sikeres újítás lenne. Nem a szórakozás ellen vagyok, hanem ahogy és amilyen eszközökkel.

- Hol jelentkezhetnek?

- Interneten- honlapunkon, Facebookon, kereshetik Domán Gábor elnököt, email címünkre írhatnak, de engem is bátran kereshetnek. Szeretném elérni azt is, hogy az országos honlapunkon található tansegédletünket osztályfőnöki óra keretein belül általános tájékoztatásként leadják a pedagógusok. Itt a jogokról, kötelezettségekről van szó. Másfelől talán idővel kedvet kapnak ezek a fiatalok és beállnak a tagjaink sorába. Szükség van az utánpótlásra. Ez kapcsolódik a státuszomhoz, hiszen közrendvédelmi és társadalmi kapcsolatok kialakítása a feladatom.

di020053_3.jpg

A közbiztonsághoz, jövőbeni terveinkhez tartozik, hogy visszaszorítsuk az utcákon a harci kutyák jelenlétét. Tanácsnokként igyekszem fölülvizsgálni ezen állattartási rendeletet. Új közrendvédelmi koncepció van születőben, nem én leszek a megalkotója, hanem szakemberek hathatós segítségével lát majd napvilágot. Az Önkormányzatok az országostól szigorúbb rendeleteket nem hozhatnak, de a negatív dolgokat kötelességük visszaszorítani. De említhetném még a csendháborítást, szeszesital fogyasztást, szemetelést, hajléktalan-ügyet is, ez mind-mind olyan kérdés, amely válaszra, megoldásra vár.

Fontos egy-egy nagyobb rendezvény, vagy ne adj Isten katasztrófa-helyzet esetén a menekülési útvonal. Ehhez egyeztető tárgyalásra le kell ülni az érintett szervekkel és megfelelő, kivitelezhető tervet kidolgozni. Remélem, fáradozásom, fáradozásunk, nem lesz hiábavaló és egy még biztonságosabb Tapolcán élhetik a polgárok mindennapjaikat biztonságba és békességben. Ami tőlünk telik megtesszük.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 191
Tegnapi: 332
Heti: 191
Havi: 3 169
Össz.: 573 809

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- Szükség van a Tapolcai Városőrség és Polgárőr Egyesületre
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »