Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Az EU támogatásával megvalósult sikeres kutató-fejlesztő szakasz után a hasznosítás fázisába érkezett a HISCOM


Az egészségügy részéről évek óta felmerülő igény, hogy az egyes betegellátó intézményeket (kórházak, szakrendelők, háziorvosok, mentőszolgálat) össze lehessen kapcsolni egymással. Életmentő lehet, amikor valaki betegség vagy baleset következtében kórházba kerül, ott az egészségügyi előéletéről megbízható és gyors információk álljanak az őt ellátók rendelkezésre. A balatonfüredi székhelyű Pan-Inform Kft. az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának 300 millió forintos támogatásával egy olyan on-line rendszert dolgozott ki, aminek a segítségével az egészségügyi ellátás során a kezelőorvos elektronikus formában azonnal hozzáfér – a beteg hozzájárulásával - az őt érintő valamennyi adathoz, vagyis a páciens kórtörténetéhez.

Balatonfüred, 2012. február 16. - A magyar közigazgatásért is felelős miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor is tájékozódott a Pan-Inform Kft. által kifejlesztett adatkommunikációs rendszer, a HISCOM (Hospital Information Systems COMmunication) gyakorlati bemutatóján. Az „Intézményközi adatkommunikációs program a Pannon régió egészségügyi szolgáltatói részére” elnevezésű (GOP-1.2.1-08-2009-0002) projekt sikeres kutatás-fejlesztési szakaszának lezárása után a hasznosítás fázisba érkezett.
navra.jpg
A magyarországi informatikai fejlesztők élénk érdeklődéssel figyelik az egészségügy regionális átszervezését, és igyekeznek arra felkészülni. Az egészségügyi dokumentumok rendszere rendkívül bonyolult, és számos informatikai rendszerrel próbálják ezt a nem kis feladatot megoldani, ráadásul meg kell felelni a rendkívül szigorú adatvédelmi szabályoknak is, lehetőleg költséghatékonyan. Az integrációt támogató informatikai rendszerrel szemben támasztott követelmények tehát: legyen pontos, gyors, egyszerűen használható, hatékony, könnyen elérhető, platformfüggetlen, biztonságos és olcsó. A Pan-Inform Kft. elébe ment a változásoknak, ugyanis a nagytérségi integráció informatikai kihívásaira megfelelő választ tudnak nyújtani a HISCOM révén.

A mai bemutató egyik fontos célja az volt, hogy a fejlesztők megmutassák hogyan képes a HISCOM megfelelni a magyar egészségügy legújabb strukturális változásaiból adódó elvárásoknak.

A cég kutató-fejlesztői abból indultak ki, hogy a hatékony és fenntartható egészségügy közös érdekünk. A struktúra átalakítása gyorsabban és kevesebb zökkenővel valósítható meg, ha azt megfelelő informatikai háttér támogatja. Az intézményi centralizációs folyamat integrálja az ellátórendszert, csakúgy, mint ahogy a HISCOM regionális és országos szinten is képes összekapcsolni a ma még szigetszerűen működő medikai rendszereket, s ráadásul hatékonyabbá teszi az egészségügyi szolgáltatást. A HISCOM a nagytérségi egészségügyi rendszer kialakítási folyamatát, és esetleges korrekcióit is képes lekövetni, támogatni.

Az világosan látszik, hogy az informatikai háttér kulcsfontosságú szerepet tölt be az integráció sikerében. Önmagában ugyan nem képes megoldani az egészségügy valamennyi problémáját, hisz csak egy eszköz, de nagyon fontos eszköz. A döntéshozók ugyanis szabadabb mozgásteret kapnak az intézményi struktúra kialakításában, ha szakmai döntéseik során érzékelik az informatikai háttér által nyújtott biztonságot, és az esetleges módosításokkal kapcsolatos rugalmasságot. 

Számos szakmai érv sorakoztatható fel, hogy miért ne egy állami fenntartás igénylő országos adatközpont jöjjön létre, ahova az összes betegellátási információ befut, és ahol tárolják is azokat: finanszírozási és adatvédelemi szempontból is érdemes alaposan megvizsgálni ezt a kérdést. A balatonfüredi kutató-fejlesztők arra az eredményre jutottak, hogy a meglévő informatikai rendszereket kell összekötni egymással, megfelelve az európai szinten is kiemelkedően szigorú magyar adatbiztonsági követelményeknek. 

A HISCOM-ra, mint informatikai közműre további alkalmazások fejleszthetők ki. A sikeres kutatás-fejlesztési szakasz után a hasznosíthatóság nem csak az egészségügyben, hanem a hasonlóan bonyolult, szigetszerűen működő közigazgatásban, és az oktatásban is megalapozott.  Jó példa erre Svájc, ahol a kantonok (megyék) a relatíve kis alapterületű országot felaprózzák, így az összehangolt munkára a HISCOM-ot hívják segítségül: az alpesi országból élénk érdeklődés mutatkozik a balatonfüredi fejlesztésű rendszer iránt.

A rohamosan fejlődő informatika révén ma már például egy helyszíni közvetítésre is alkalmas híradós szettet hordhatunk a zsebünkben, mobiltelefon néven. Kézenfekvő tehát az igény, hogy saját és családtagjaink egészségügyi adatai is könnyen, de biztonságosan hozzáférhetőek legyenek. És innét már csak egy lépés, ha 2013-ban az Európai Unión belül megvalósul a szabad egészségügyi szolgáltatás-választás. Az igények kielégítésére folyamatosan készül a Pan-Inform: az egészségügy rendszerét rugalmas fejlesztésekkel, az ellátás gyorsaságát és szakszerűségét robosztus rendszerekkel, a betegek komfortérzetét pedig sorbanállások nélküli, gyors és pontos ellátással kívánják elősegíteni.

Az idegenforgalmáról közismert Balaton-parti településen tehát uniós forrásra támaszkodva, kizárólag szakmai értékeken alapuló, nagy volumenű fejlesztési központot alakítottak ki, ami nemcsak szezonálisan, hanem egész éven át munkahelyet biztosít, támogatva ezzel a helyi és regionális stratégiai tervek megvalósulását. A fejlesztések első eredményei már megjelentek az egészségügyi informatikai piacon. A következő években pedig folyamatosan találkozhatunk majd a füredi csapat újdonságaival.
 
Forrás: Mórocz Anikó- HISCOM


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 145
Tegnapi: 425
Heti: 954
Havi: 7 498
Össz.: 578 138

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Rendőrségi hírek
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »