Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 51.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as3.jpg

Újra jelentkezünk sorozatunkkal, két új kérdés, Ásványi doktortól pedig a kimerítő válaszok. Az első gazdi a kasztrálásról érdeklődött, mivel kutyusának vizelet-ürítési gondjai vannak. Egy másik tulajdonos azért van fölháborodva, mert Zobel színű spánieljét nem viheti kiállításra. Válaszok az alábbiakban.

- Az emberekhez hasonlóan, a kutyák prosztatájával is gondok lehetnek. Ilyenkor vékony sugárban vagy csak szakaszosan tud vizelni. Ez az említett szerv jóindulatú megnagyobbodása. Mivel hormonfüggő megbetegedésről van szó, a hím nemi hormonokat- amennyire lehet-, ki kell iktatni a szervezetből. Ennek a legjobb, legegyszerűbb és legpraktikusabb módja az, ha a szakember eltávolítja a herezacskóból a heréket. Nem termel tesztoszteront, így nem lesz, ami a prosztatát további duzzanatra ösztönözné. A húgyvezeték (ureter) fala is beödémásodhat, megvastagodhat, és előbb- utóbb egymásra tapad. Amennyiben megszüntetjük a hormonhatást, akkor lelohadnak, mert nincs mögöttük a tesztoszteron, ami duzzanatra késztetné a prosztatát- így aztán szabad utat tud engedni a vizeletnek.

Daganatos elváltozás esetén más a helyzet, nem tudunk segíteni. Az említett esetben viszont vagy herélő implantátum behelyezése, vagy a herék eltávolítása a megoldás, ahogy kollégám is utalt rá a tulajdonosnak. Mi is ezt szoktuk javasolni. Bármennyire is él a hímsovinizmus, ebben az esetben- a házi kedvencünk érdekében- a kasztrálás a helyes lépés.

Van-e rizikófaktor? Mi ezt viccesen úgy szoktuk megfogalmazni, hogy egy jó portás is elvégezheti (mosolyog). Nem maga a mechanikai része, a kivitelezési folyamat a bonyolult az ivartalanításnál, hanem a körítés. Az altatáshoz például külön írásbeli hozzájárulás szükséges a gazditól, közöljük, mennyi veszélyt rejt magában a beavatkozás. A műtét során a szakma szabályai szerint dolgozunk. Komoly erek futnak a herékhez, azokat megfelelően le kell kötni, mert amikor elvágjuk például a hererázó izmot, utána már nem tudunk vele mit kezdeni. Röviden, a kérdező nyugodtan mondjon igent az állatorvosnak. Még sok szép napot tölthet együtt négylábú családtagjával.

tom3.jpg

- Zobel színű spániellel kapcsolatos törvény módosítása nagy port kavart a gazdik körében. Hogy vélekedsz erről?

- Ez egy genetikai módosulás után kialakult szín. Nem tudatos tenyésztői tevékenység végterméke. A zobel (foltos) valóban nem elismert szín. Nem várt eredményként alakult így- egy genetikai defektus következménye lett ez a kompozíció.

Sok zobel spániel van szerte a világban már jó ideje. Éppen a genetikai zűrzavar miatt döntöttek így, hogy megmaradjon a fajta alapgenetikei képessége. Ezért is zárják ki a "zobeleket" a tenyésztésből.  Idővel "kikopnak" és több ilyen nem lesz. Ráadásul gyengített genetikai képességekkel is rendelkeznek. Defektus következménye például az úgynevezett csókaszem (szem színe az írisz pigmentszegénysége miatt kékesfehér) is, ez is bizonyos fajtáknál engedélyezett, másoknál kizáró ok. Természetesen a kutya ettől függetlenül még lehet kiváló házőrző.

braunzobel6.jpg

Forrás: http://dollardhoeve.com


Példa: adva van egy kan és szuka kuytus. Mindkettőben "zavar" van a 4- es génnel. Ezekből a rejtett génekből csak az egyik domináns. Amikor egy beteg és egészséges "találkozik", az utóbbi fölül tudja írni a beteg gént. Genetikai defektussal küzdő jószágok esetében ez összeadódik, ebből aztán bármi lehet. A kutyabarátoknak tetszik ez a fajta-módosulat, de a fajta standard nem engedi.

A genetika egy veszélyes terület, mindig komoly veszélyt hordoz magában. Az albinók például érzékenyek a fényre, sokkal több betegség képes őket ledönteni a lábukról. Nem jó irányba haladna a világ, ha ők lennének túlsúlyban, kevésbé életképesek. Arra kell törekedni, hogy értékes, fajtatiszta jószágok vegyenek körbe bennünk, nem megfeledkezve a legalább annyira szerethető keverékekről sem.

tom5.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 285
Heti: 758
Havi: 7 079
Össz.: 589 995

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 51.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: magyar rózsa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »