Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg

"A neurózis soha nem volt még annyira elterjedt betegség a világon, mint napjainkban. Lassan már ez lesz az emberi elme természetes állapota. Ezért nagyon fontos érteni a lényeget.

Régen az emberek spirituálisan sokkal egészségesebbek voltak, mivel az elme nem kapott egyszerre ilyen sok információt. Mondhatnánk úgy is, hogy az elme nem volt ennyire túlterhelve. A modern elme viszont nagyon túl van terhelve, és amit az elme képtelen feldolgozni, megemészteni, abból neurózis lesz. Olyan ez, mint amikor valaki folyamatosan tömi  magába az ételt. Amit nem tud megemészteni,  az a szervezet számára mérgezővé válik. És amit eszünk, az jóval kevésbé fontos, mint amit hallunk és látunk. A szemünk, a fülünk és minden érzékszervünk ezer és egy dologgal szembesül minden pillanatban. Nincs idő minden beérkező ingert, információt feldogozni. Olyan ez, mintha valaki egyfolytában egy roskadásig megrakott asztal előtt ülne, és folyamatosan zabálna a nap huszonnégy órájában.

Ilyen helyzetben van a modern elme: túltöltődött, túl sok a teher rajta. Nem csoda, hogy belerokkan. Minden szerkezet kapacitásának van egy határa, amin túl nem bírja tovább, az elme pedig az egyik legkifinomultabb, legkényesebb szerkezet a világon.

Egy igazán egészséges ember az idejének ötven százalékát azzal tölti, hogy feldolgozza a tapasztalatait. Ötven százalék cselekvés, ötven százalék tétlenség- ez a kiegyensúlyozott arány. Ötven százalék gondolkodás, ötven százalék meditáció- ez a gyógymód. A meditáció valójában nem más, mint amikor teljesen kikapcsolsz, és elmélyedsz önmagadban; amikor bezársz minden ajtót, lezársz minden csatornát a beérkező stimulusok elől. Eltűnsz a világból. Annyira elfelejted a világot, hogy az mintha nem is létezne többé- se újság, se rádió, se tévé, még csak emberek sincsenek ott. Egyedül vagy a legbensőbb lényedben; megnyugszol, otthon vagy.

Ilyenkor dolgozol fel mindent, amit az előző időszakban összegyűjtöttél, az értéktelent pedig eldobod. A meditáció olyan, mint egy kétélű kard: egyrészt feldolgoz mindent, ami tápláló, másrészt pedig kidobálja a fejedből a maradék szemetet. De a meditáció mára sajnos kiveszett a világból. A régi szép időkben az emberek a természetüknél fogva meditatívak voltak. Az élet nem volt ennyire bonyolult, az embereknek volt idejük arra, hogy csak üljenek, és ne csináljanak semmit: egyszerűen csak bámulták a csillagokat, a fákat, hallgatták a madarak énekét. Akkor még voltak teljesen passzív időszakok is az emberek életében. Ezekben a periódusokban volt idejük a gyógyulásra, ezért sokkal egészségesebb és teljesebb életet élhettek.

A neurózist tulajdonképpen az okozza, hogy az elmédbe akkora hatalmas mennyiségű adat kerül, amit már nem bírsz elviselni- teljesen összenyomorít. Meg sem tudsz mozdulni tőle. Így persze szó sem lehet a tudatosság szárnyalásáról. Még csak mászni sem bírsz, akkora a teher. És ez a teher ráadásul minden pillanatban csak tovább nő. Végül nem csoda, ha belerokkansz. Ez teljesen természetes.

A neurotikus ember olyan, mint egy egér a labirintusban, amelyik folyton ugyanabba a zsákutcába szalad bele. Nem tanul semmiből. Valójában a tanulásra való képtelenség a neurózis- talán ez a legjobb definíció." /Osho: Az ego könyve- 192-194.o./


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 643
Tegnapi: 412
Heti: 2 443
Havi: 5 421
Össz.: 576 061

Látogatottság növelés
Oldal: Osho: Az ego könyve 17.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »