Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2011. november 8.- A Wass Albert Könyvtár és Múzeum I. emeleti nagytermében került megrendezésre Sándor Ildikó neves néprajzkutató előadása. Téma: hagyományok és népszokások Advent időszakában.

si1.jpg

A téli ünnepkörről sok mindent tudhatunk, de a programon hallottak a legtöbb jelenlévő ismeretanyagát- bizonyára- bővítették.

Időben egészen az ókorig viszanyúlt az előadó, utalt az archaikus emberre, aki a téli napforduló miatt még a sötétség, félelem, Istenség bűvöletében élt. A paraszti világról szólva hangsúlyozta: a függőségi viszonyát a saját bőrén tapasztalta. Számára a föld művelése, a termés és az élelem volt a központi kérdés. Ma egészen másképpen működnek a dolgok.

- Más volt a világkép is- emelte ki Sándor Ildikó- majd így folytatta: - Akkor egy mitikus-mágikus, ma sokkal inkább racionális elven működünk. A régi világkép születéstől a halálig tartott, a ma embere jobbára csak az ok-okozati összefüggéskre keresi a választ.

si2.jpg

Párhuzamot vont a két idősík fölött, valamint a profán és a szent napok vonalán is. Utalt rá, hogy a paraszti kutúra közösségi alapokon nyugodott, napjainkban az egyénieskedés dívik.

- A régmúlt időkben az ünnepek is faluközösségi szinten mentek végbe, amit élményszerűen tánccal, énekkel éltek meg... ily módon is megerősítve a közösségi kapcsolatok fontosságát- mondta az előadó.

Ezt követően Szent András apostoltól egészen Újév napjáig taglalta a jeles napok szokásait, néphagyományait. Borbála, Miklós, Luca, Szenteste, Karácsony, Aprószentek ünnepe és Szilveszter is górcső alá került.

A jelenlévő közel negyven fő legnagyobb örömére  előadása végén két népdallal kedveskedett Sándor Ildikó.

si3.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 127
Tegnapi: 372
Heti: 499
Havi: 3 477
Össz.: 574 117

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Adventi hagyományok és népszokások
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »