Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

"Az ego nem más, mint a valódi éned ellentéte. Az ego nem te vagy. Az egot a társadalom találta ki; ezzel csapnak be, hogy nyugodtan játszadozhass tovább vele, mint valami játékszerrel, és soha ne gondolkozz el azon, hogy mi is a valóság. Ezért mondom folyton, hogy amíg nem szabadulsz meg az egódtól, addig képtelen leszel megismerni önmagadat"- olvasható a nagy indiai misztikus- Osho egyik könyvében, melynek címe: Az ego könyve. Ebből a művéből fogunk kiemelt részleteket közölni Önöknek az elkövetkezendő hetekben.

ego.jpg


"Az ambíciót belénk programozták. És ahol ambíció van, ott megjelenik a politika is. De nem csak a közéletben találkozhatsz ám politikával: megmérgezte az életed legeldugottabb szegletét is. Előbb- utóbb a kisbaba is képes színlelni a mosolyt az anyjának és az apjának. Az ilyen hamis mosoly mögött nincs mélység. De hát ki tudja, hogy ha mosolyog, akkor megdicsérik- megtanulta a politikusok első aranyszabályát. Már a bölcsőben megtanulja, mi is az a politika.

Politika alatt nem pusztán azt kell értenünk, amit a politikusok művelnek. Ahol valaki valamilyen hatalmi játékot játszik, ott megjelenik a politika is. Nem csupán az államról, a kormányról, meg ilyenekről van szó.. Én a "politika" szót sokkal tágabb értelemben használom, mint ahogyan azt az emberek általában érteni szokták.

A férfiak a történelem folyamán egy rettentő barbár politikai stratégiát alkalmaztak a nőkkel szemben: elhitették velük, hogy alacsonyabb rendűek. Idővel sikerült is meggyőzni a nőket erről. A nők különböző okokból kifolyólag védtelenek voltak, ezért aztán úgy érezték, el kell fogadniuk ezt a teljesen abszurd és undorító gondolatot. A nő se nem alacsonyabb-, se nem felsőbbrendű, mint a férfi. A nő és a férfi az emberiség két önálló kategóriája- nem lehet összehasonlítani őket. Már maga az összehasonlításra tett kísérlet is baromság, csak összezavarodhatsz tőle.

Miért terjedt el az egész világon, hogy a nő alacsonyabb rendű, mint a férfi? Mert csak így lehetett a nőt gúzsba kötni, csak így lehetett rabszolgává alacsonyítani. Ha egyenlő lenne, abból sok baj származna, ezért aztán inkább beleneveltük, hogy alacsonyabb rendű! Az indokok a következők voltak: a nő fizikuma gyengébb, nem olyan izmos, alacsonyabb is, a nők semmilyen filozófiai vagy teológiai irányzatot nem találtak ki, nem alapítottak vallást, a nők közt nem találunk jelentős művészeket, zeneszerzőket, festőket. Ebből aztán egyenesen következik, hogy a nők kevésbé intelligensek, nincs igazi intellektusuk, hiszen nem foglalkoznak az élet nagy kérdéseivel, csak a legegyszerűbb dolgokra szorítkoznak, tehát másra nem is jók, mint hogy háziasszonyok legyenek.

Ilyen összehasonlítgatással egész könnyen meg lehet győzni a nőket az állítólagos alsóbbrendűségükről. Csakhogy ez így nagyon sántít. Ugyanis más dolgokat is össze kell akkor vetni. A nő például képes gyermeket szülni- a férfi nem. A férfi ebben a tekintetben tehát egyértelműen alsóbbrendű, hiszen belőle nem lehet anya. A természet nem bízott rá ekkora felelősséget, mivel tudta, hogy ő az alsóbbrendű. A felelősség mindig a felsőbbrendűé. A természet nem adott anyaméhet a férfinak. Tulajdonképpen az ő szerepe egy gyermek születésében nem több, mint egy injekciós fecskendőé volna-  csak átmenetileg van rá szükség néhány pillanatra.

Az anya kilenc hónapig hordja a gyermeket a méhében, és viseli ennek minden nyűgét. Nem könnyű feladat, hidd el. Aztán a kilenc hónap elteltével megszüli a gyermeket, ami majdnem olyan, mintha az ember egy kisebb halálélményen menne keresztül. Utána pedig még éveken át neveli a gyermeket... Ráadásul nem is olyan régen a nő szinte szünet nélkül terhes volt; egymás után szülte a gyerekeket. Ugyan mikor lett volna ideje arra, hogy zenész, költő vagy festő váljon belőle- a férfi nem hagyott neki időt! Vagy terhes volt, vagy a gyereknevelés kötötte le minden idejét. Ő vezette a háztartást, hogy a férfi fennköltebb dolgokon is tudjon gondolkodni.

Csak egyetlen napra cserélj a nővel! Engedd, hadd filozófáljon ő, hadd írjon verset, hadd zenéljen, te pedig eközben huszonnégy órán át vigyázz a gyerekekre, főzz és takaríts! Akkor majd megtudod, ki a felsőbbrendű! Huszonnégy óra is bőven elég hozzá, hogy rádöbbenj: folyamatosan felügyelni a gyermekekre kész bolondokháza. Ha csak egy napig tiéd a konyha, és neked kell főznöd a családra meg a vendégekre, ez a huszonnégy óra is bőven elég ahhoz, hogy a poklok poklát éld át. Még azt is elfelejted, hogy valaha azt hitted, felsőbbrendű vagy, mert ez alatt a huszénnégy óra alatt egy pillanatra sem lesz időd teológiáról, filozófiáról vagy vallásról elmélkedni." /Osho: Az ego könyve- 151-153.o./


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 186
Tegnapi: 425
Heti: 995
Havi: 7 539
Össz.: 578 179

Látogatottság növelés
Oldal: Osho: Az ego könyve 12.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »