Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 43.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Eltelt egy esztendő, remélem, hogy a Kedves Olvasók, gazdik dr. Ásványi Tamás állatorvos hasznos tanácsaival, fontos információival lettek gazdagabbak. Utolsó két kérdésünk az elismert és népszerű helyi szakemberhez: szopornyica és angolkór.

beki1111.jpg

- A kérdező arra kíváncsi, hogy a macskája átadhatta-e a szopornyicát kutyusának. A tévhitek elkerülése végett, először a rövid válasz: nem! Egyébként, amit nem árt tudni, a következők. A szopornyica kizárólag kutyák és vadászgörények megbetegedése. A cicák esetében nem kell ilyen jellegű gondtól tartani. A szopornyica is egy vírusos bántalom, amelynek több megjelenési formája ismert. Általában a légzőszervi a leggyakoribb, amikor orrfolyás, gennyes kötőhártya-gyulladás, köhögés kíséretében tudatja jelenlétét a tünetcsoport. Nagyon rossz egészségügyi státuszú jószág esetében akár idegrendszeri vonalra is átterjedhet. Ez a kutya instabil járásával párosul. Az elmúlt héten említett Parvo-vírust és a szopornyicát is nehéz kezelni. Nem az alapbetegség a probléma, hanem rengeteg szövődmény társul hozzá. A vírus először "tönkreteszi" a szervezet védekezőképességét, majd megtámad egy bizonyos szervrendszert- jelen esetben a légzőszervet... utána pedig bakteriális fertőzés üti föl a fejét. Ezután előfordulhat a gennyes tüdőgyulladás, rosszabb esetben gerincvelő- vagy agyhártya-gyulladást idéz elő.

A túlélési esély jobb, mint a Parvo-vírusos bélgyulladás esetében- kb. 50-50 %. Egyébként a szopornyicát nehezebb diagnosztizálni, mint az előzőekben említett betegséget, nincsenek annyira jellegzetes tünetei. Előfordul, hogy a bakteriális felül fertőződés eltakarja magát a vírusfertőzést, ezáltal nem biztos, hogy megfelelő módon van kezelve az állat. A másik fontos dolog, hogy az idegrendszeri szopornyicából nem lehet kigyógyulni. Esetleg tünetmentessé válhat, de még ebben az esetben is felléphet a már előzőekben említett bizonytalan mozgás.

Ami jó hír- a szopornyica ellen is van védőoltás, amit a második vagy harmadik alkalommal- kombinált formában- kap a házi kedvenc. Teljesen biztos védelmet nyújt a kutyánk számára. A Parvo-vírussal ellentétben, ami 1 éves korig "pusztít", a szopornyica 6 hetestől egészen 18 éves korig- bármikor megtámadhatja a jószágot. Nem korhoz kötött. Ezért is érdemes idős négylábú családtagunkat is védoltásban részesíteni.

as4.jpg

Fölmerül a kérdés, ha nem macska, akkor ki vagy mi okozta a fertőzést? Nos, itt is vissza kell utalnom a Parvo-vírus terjedésére, mert szopornyica esetében is- egyebek mellett-, a szél is okolható, a beszáradt váladékot fölkapja és messze távolba is képes röpíteni. Ugyanakkor a cipő talpa, ruhánk, kezünk... bármi képes tovább adni a fertőzést. Nem szükséges másik állatra- jelen esetben- cicára gondolni. Megfelelő alanyt találva megtapad a vírus, majd újabb megbetegedéseket idéz elő. Oltatlan állomány esetében még hatványozódik is, mert az adott populációnak nincs meg a kellő immunitása, így hatalmas méreteket ölthet a kórokozó.

A biológiában- sajnos- nincs 100 %, így a védőoltás az adott betegség megelőzését, a megbetegedés megjelenésének a rizikóját csökkenti. Például- 1000 kutya esetén, ha a vakcina 80 %- ot tud, akkor is legalább 200 jószág betegedhet meg. Az sem mindegy, hogy egy kutya milyen egészségi állapotban kapja a vakcinát, milyen oltási protokollon esett át, a gazdi betartotta-e a két oltás közötti időintervallumot. Maga a vakcinázás az úgynevezett Gaus- görbe szerint történik.

abra4.jpg

Az immunitás szempontjából felszálló-ágban lévő kutyába "oltok bele" újra, majd két hét múlva ismét. Szopornyica esetében egyébként két évente ismétlő oltás szükséges!

- Mi a helyzet, mit jó tudni az angolkórról?

- Szerencsére angolkórral nagyon ritkán találkozunk. Jelenlegi társadalmi körülményeink, viszonyaink között nem tartozik a legrosszabb megbetegedések közé. Kölyökkorban befelé forduló lábfejek, dongalábak alakulnak ki. Ezek csontfejlődési zavarok /oszteopátia/.

Az angolkór mellett van egy másik csontrendszeri betegség- a panosztitisz. Lényege, hogy a fejlődésben lévő kölyökkutya csontozata, csonthártyája érzékenyebbé válik, a csontozat külső fejlődése gyorsabb ütemű, mint a belső struktúra kialakulása. Ezért is van az, amikor elmegy a gazdi sétálni a házi kedvencével, a kutyus indokolatlanul sűrűn megáll, majd leül. Így tudatja, hogy fájnak az ízületei. Ezek a fejlődési rendellenességek- legyen az angolkór vagy panosztitisz, vagy egyéb más, mindig takarmányozási anomáliára vezethető vissza.

A tulajdonos nem tudja a kutya életkorának, fajtájának, súlyának megfelelő étrendben részesíteni a jószágot, vagy éppen nem gondoskodik a táplálék- kiegészítőkről. Ugyanis az angolkór esetében kalcium-foszfor arány fölborulása miatt történnek az észlelhető következmények. Kalciummal kezdjük tömni a kiskutyát, ezáltal oly mértékben elmozdítjuk a 2:1 arányt, hogy a szervezet a maga módján lesz kénytelen lereagálni. Vagyis: ha nincs elegendő foszfortartalma, nem kell neki annyi kalcium sem. Így a vesén keresztül távolítja el. A gazdi meg tovább terheli a kutyája veséjét, ám a kalcium mennyiség nem hasznosul, mert nincs hozzá foszfor. Ebből kifolyólag hiába adok az 5 kg- os házi kedvencemnek 10 kg kalciumot, akkor sem érek vele semmit. A testtömege gyarapodni kezd, de vele együtt- sajnos- dongásodni kezd a lába. Amikor túlterhelem a jószágot, vagyis nem tartom be a növekedés ritmusához szükséges testtömeg gyarapodást, akkor a csontozat egy idő után képtelen lesz elviselni ezt a súlyt. Vagyis az is  hordoz magában veszélyt, ha túl jó minőségű a takarmány, de az sem eredményes, ha olcsó és "gazdaságos" a bevitt táplálék. Ez volt az angolkórral kapcsolatos tudnivaló.

as5.jpg

A panosztitisz az esetek 90 %- ban fordul elő. Itt a csonthártya stabil gyulladásáról van szó. Amikor elhozzák a rendelőbe a házi kedvencet, már a habitusából sok minden kiderül. Utána a könyök- és térdízületekre finom nyomást gyakorlunk. Nagytestű kutyákról lévén szó, ilyenkor fájdalmasan szoktak fölvisítani. Visszajelzést is kapunk a gazdiktól, hogy kutyusa valamelyik lábára sántít. Amennyiben nincs időben diagnosztizálva, komoly növekedési gondokat idézhet elő. Például a mellső láb csöves csontjainál gyulladás lép föl, mivel nem elég erős a porcréteg alatta, ezért elhal. Ezért szoktuk mondani, hogy percsérülés esetén nincs mit tenni.

Fontos a táplálék bevitel csökkentése. A probléma a legtöbb esetben megszűnik, a csontozat- úgymond- "utoléri önmagát". Nálam nem is olyan régen egy reménytelennek tűnő berni pásztorkutya esetében a homeopátiás kezelés indította be a porc újra képződését. Ez egy sikertörténet volt- velem és a kutyussal... de ez a ritka eset...


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 79
Tegnapi: 777
Heti: 2 656
Havi: 5 634
Össz.: 576 274

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 43.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »