Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Diszel- 2012. április 14.- Immár tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a településrész egyik legközkedveltebb programja- a Gyepűtiprás. Mintegy kétszáz főnyi tömeg indult útnak, hogy egy túra keretében végig kóstolják a hegy pincéiben rejlő gyöngyöző borokat. Kérdéseimre Bognár Ferenc, a Csobánc Művelődési Ház igazgatója, valamint Knolmajer Ferenc, az egyik elismert helyi szőlő- és bortermelő válaszolt- még a "gyepűtiprás" előtt.

disz3.jpg

Mi szemnek és szájnak is ingere...


- Rendezvényünk 11 esztendős múltra tekint vissza, annak idején hagyományteremtő céllal keltettük életre. Akkor csatolták iskolánkhoz a diszeli Csobánc Művelődési Házat. Mindenhol más nevet találtak ki, mi a "Gyepűtiprás" mellett tettük le a voksunkat. Ilyenkor a Csobánc- és a Hajagos-hegy pincéihez látogatnak el a résztvevők. Öröm számunkra, hogy évről-évre nő a "gyepűtiprók" száma. Emellett nem pusztán helyi, tapolcai és környékbeliekből áll össze a lelkes csapat, hanem például idén Szombathelyről, Szolnokról és egyéb településekről is érkeztek hozzánk. Tavaly például az utóbbi résztvevőből volt több... fordult a kocka.

Idén, a nehézkes gazdasági helyzet miatt, kicsit változtattunk a strukturális részen. Kénytelenek voltunk mindenkitől részvételi díjat kérni. Ez egy jelképes összeg (1000 HUF), ami magában foglal egy Csobánc-emblémával díszített borospoharat, minden pincénél a kostoló melletti finomságok fogyasztását, valamint este egy vacsorát. Ezúttal hat borosgazda nedűit "tesztelik" a résztvevők.

Anno még Simon Lászlóval, Bakos Györggyel, a településrész önkormányzati képviselőjével, a Csobánc Művelődési Ház dolgozóival, valamint a gasztronómiai hátteret biztosító Bene Károly úrral karöltve indítottuk hódító útjára a „gyepűtiprást”, ebben Tapolca Város Önkormányzata a mai napig és jövőben is támogat bennünket.

disz1.jpg

Bognár Ferenc- a fotó jobb szélén.


- Az elmondottak alapján bátran kijelenthető, hogy van a rendezvénynek létjogosultsága!

- Feltétlenül! Idén is mindössze a felhős, olykor szemerkélő eső lehet az "ellenfelünk". Nem kell ezen csodálkozni, az április mindig ilyen szeszélyes, a kedvünket nem veheti el. Egyébként a résztvevők száma a válaszom a feltett kérdésre. A jó hangulatról egy tangoharmonikásKreiczinger István- gondoskodik, a vacsoránál is ő szolgáltatja majd a talpalávalót.

- Ez a bortúra nem pusztán a résztvevőknek élmény, hanem egyfajta reklám a borosgazdáknak is. Milyen a diszeli nedű?

- Így igaz! Mindenki a saját nedűjét "adja el" a maga kínálta eszközökkel és lehetőségeivel. A Sándor-napi bormustrán is egyre több kistermelő méretteti meg a borát. Sok minőségi nedű fogyasztható ilyenkor, ami mindkét félnek hasznára válik. Másrészről ily módon is viszik- főleg a tőlümk távolabbról érkezők- településünk és boraink jó hírét. Szerintem, aki egyszer részt vett már ezen a rendezvényen, az újra eljön.

Elismertek a diszeli borok, vannak olyan szőlő- és bortermelők, akiknek a munkahelye is ehhez a szakmához kötődik. Magas minősítésű borokkal rendelkezünk- summázott Bognár Ferenc intézményvezető.

disz4.jpg

Knolmajer Ferenc boraiból kostólhattak a résztvevők, Császár László polgármester Emléklappal és ajándéktárggyal köszönte meg a borosgazda fáradozásait.


Knolmajer Ferenc (alsó fotón) a fentiekben említett elismert borászok egyike. Borairól szuperlatívuszokban nyilatkoznak, emellett a Vinum Vulcanum Borlovagrend is a tagjai közé fogadta.

disz2.jpg

- Véleményem szerint létjogosultságról nem is érdemes beszélnünk, mert a rendezvény önmaga cégére... annak ellenére, ahogy a jó bornak, nekünk sem nagyon van szükségünk rá. Az elején még mindössze 10-20 fővel tiportiuk a gyepűt, mára ez a szám mintegy tízszeresére duzzadt, tavaly és idén is kb. kétszáz ember vágott neki a vidám bortúrának.

Ahogy azt Bognár Ferenc is elmondta, idén valóban változtatni kellett a koncepción, a gazdasági recesszió minket sem kímélt. Minden résztvevő az 1000 HUF- os összeggel járul hozzá a programunk sikeréhez. Ezért a jelképes összegért, én is úgy vélem, hogy kellő gasztronómiai szolgáltatást is nyújtanak a szervezők, borosgazdák. Akit érdekel és vonz is ez a vidék, valamint a borok, az bizonyára legközelebb is tiszteletét teszi a "gyepűtipráson", ezen a tartalmas, vidám és tradicionális rendezvényen.

- Miről szól valójában a program?

- Kora délután, a gyülekezőnél és a pincéknél is három betű körül forognak az események: BOR! Emellett, vigyázva a savháztartásra, mindenkit megkínálunk pogácsával, zsíros kenyérrel, száraz süteménnyel. Ebben az évben én kínáltam a résztvevőket- 2010 és 2011- es Olaszrizlinggel, valamint tavalyi Szürkebaráttal és Pinot Noir Rosé- val.. Megadom az alaphangulatot, a többi a csapaton múlik.

disz5.jpg

Közel kétszáz fő vett részt az idei diszeli bortúrán.


- Beszéltünk a diszeli borokról Bognár Ferenccel is... érdekeltként mi a véleményed?

- Az elmúlt fél évtized megfeszített munkáját már eredményekkel is alá tudjuk támasztani. A környékbeli szőlősgazdákban egyfajta szemléletváltással fűszerezett új koncepciót szerettünk volna véghez vinni... ami, úgy gondolom sikerült is. A hordókat már sokan lecserélték az olcsóbb, ám kifogástalan műanyag, de sokkal inkább saválló tartályokra. Mi a borkezelésben is segíteni szeretnénk. Sokat járok a hegyben a gazdáknál, ilyenkor lehetőség nyílik értékelni azt a változást, amit megvalósítottak az elmúlt időszakban. Jó úton haladunk, de mindenki győzödjön meg erről, ha erre jár, vagy a következő "gyepűtipráskor".


disz6.jpg

disz7.jpg

Bortúra felsőfokon, nagy siker volt az idei "gyepűtiprás" is Diszelben. Alsó fotónk bal felső sarkában- Bakos György, a településrész önkormányzati képviselője. Először Román Dezső pincéjét vették célba a "gyepűtiprók".


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 615
Tegnapi: 412
Heti: 2 415
Havi: 5 393
Össz.: 576 033

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- Gyepűtiprás- felhőtlen jókedv, minőségi borok
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »