Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 50.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as4.jpg

Amikor útjára indítottuk e sorozatunkat, még nem gondoltuk, hogy ekkora népszerűségnek fog örvendeni. Immár jubilálunk dr. Ásványi Tamás állatorvossal, aki minden héten válaszol az Önök által feltett kérdésekre. Reméljük, nem fogynak ki a kérdésekből. A héten a vakvezető kutyákkal kapcsolatos hasznos tudnivalókról tájékoztat Ásványi doktor, majd két latin kifejezésről is kiderül, mit is takar.

- Abban szívesen segítek, hogy mi az előnye a vakvezető kutyának, valamint milyen fajtákat szoktak választani az esetek többségében. Városunkban is sokáig teljesített szolgálatot vakvezető jószág, nem oly rég múlt ki, kb. 15 évig élt. A gazdi most kapott a vakok Szövetségétől egy másik, kiképzés utolsó fázisában tartó másfél éves kutyát.

Amikor valaki elveszít egy érzészervet- jelen esetben a látását-, pszichésen és fizikálisan is megviseli a beteget. Nehéz ilyen esetekben megfelelő tanácsot adni, melyik is a legjárhatóbb út. Főleg akkor, amikor a betegség nem veleszületett, hanem egy bizonyos ideje kell együtt élnie az adott problémával. Az orvos is azért ajánlotta a vakvezető kutyát, mert ez a jószág nemcsak arra alkalmas, hogy térben lásson, és biztonságosan közlekedhessenek gazdájával... hanem társként is nagyszerűen megállja a helyét. Gazdája minden egyes rezdülését követi, egy idő után valóban a szemeként funkcionál. Ugyan Dosztolevszkijt nem tud fölolvasni, de sokrétű, rengeteg segítséget tud nyújtani... igaz a mondás, hogy négylábú családtag.

Azért merülhet föl kérdés: például a leendő gazdi szeretne-e vakvezető kutyát, képes lesz-e együtt élni vele, magfelelő nagyságú-e a lakás a tartásához? Hazánkban jelenleg még nagyon kevés a jól képzett vakvezető jószág.

Fajtáját tekintve a nyugodtságuk, emberszeretetük és képezhetőségük miatt a labradorokat előszeretettel alkalmazzák. Emellett a német juhász és néhány keverék is alkalmas a feladat ellátására, de ez a profi kiképző kompetenciája... "szimata van" a megfelelő jószág kiválasztásához. Ezek az ebek intelligensek, amennyiben szükség van rájuk, én is csak ajánlani tudom. Rövid időn belül nem csak családtagokká, hanem lelkitársakká is válnak.

as1.jpg

- Vaszkulitisz és biopszia- bár latin kifejezések, számomra mégis kínai. Bővebben?

- Az első erezettséget, az utóbbi szövettani mintavételt jelent. Bővebb magyarázathoz ismernem kellene a környezeti hátteret, miből szeretnék biopsziát venni, valamint hol található az ominózus vaszkulitisz.

Annyi azért elmondható: a biopszia lényege, amikor egy adott elváltozással állunk szemben, és nem tudjuk megítélni, hogy gyulladásos, daganatos eredetű, vagy egyéb más szöveti reakciós, bakteriális, gombás, parazitás... az orvos nem láthat bele a szövetek mélyebb elváltozásaiba- ilyen esetekben vesszük igénybe a laboratóriumi segítséget- a biopsziát.

Az elváltozásból, az arra alkalmas műszerrel veszünk egy szövetdarabot, azt küldjük el vizsgálatra. Ők már a biopszia segítségével megírják az eredményt, milyen baktériumokat, vírusokat tenyésztett, vagy milyen sejteket tapasztalt. Ebből már fölállítható a diagnózis és célzott terápiát lehet az adott betegségre előirányozni. Nem az egész szervezetet kezeljük- általánosan-, hanem csak az elválltozásra fókuszálunk. Mindezt kis mértékű mellékhatással, de komoly eredménnyel járó szert választva.

A vaszkulitisz- erezetes belövelltséget, bővérűséget jelent. Akkut, heveny, gyulladásos, vagy gyógyulási folyamatot takar. Fiatal állat esetében fejlődési téren kell keresgélni. A vaszkulitisz mellé még legalább egy kifejezés kellett volna, a "hol történt"- re adott volna választ. Amúgy egy gyűjtőnévről van szó, amely a szervezet bármely területén kialakulhat.

tom5.jpg


Dr. Ásványi Tamás új honlapja elérhető: http://www.tapolcaallatorvos.hu

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 48
Tegnapi: 777
Heti: 2 625
Havi: 5 603
Össz.: 576 243

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 50.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »