Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- Keszthely- Hévíz- Egyre több a tehetségkutató verseny, ami lehetőséget nyújt- elvileg- azok számára, akik valamiben többet, jobbat, kimagaslót, meghökkentőt tudnak nyújtani. A városunkban egy évtizede működő Tapolcai Musical Színpad 3 tagja- március 25- én, Hévízen mérettetett meg- sikerrel. A részletekről Halápiné Kálmán Katalin (fotón) művészeti vezető, és a fiatal tehetség- a különdíjas Tóth Kiara mesélt.

13kati_2011.03.26-17.50.26.jpg

- "Keszthelyen is csillag születhet" címmel rendeztek a városban tehetségkutató versenyt. Az elődüntőbe mintegy száz, a döntőbe pedig 32 induló jutott. Köztük- nagy örömünkre- három tapolcai "musical színpados" is- kezdte mosolyogva tájékoztatóját mindenki "Kati néni"- je, majd így folytatta: - Akik dicsőséget hoztak: Szarka Fatima, Tóth Kiara és Torma Tamás. A döntő azonban már Hévízen lett megtartva.

Érdemes megemlíteni a neves zsűritagokat is: Keresztes Ildikó, Vincze Lilla, D. Nagy Lajos, Halász Gábor, Tóthné Bogdán Ottília (helyi Musical Szakkör vezetője), valamint Papp Gábor (Hévíz polgármestere). A műsorvezető itt is Till Attila volt.
csi1.jpg
A nívós szakmai zsűri, valamint a mindig vidám Till Attila.


- Milyen dalokat adtak elő a "mi" versenyzőink?

- Személy szerint a Mulanból a Tükörképek című szerzeményt énekeltem az elődöntőben, majd a fináléban Whitney Houston: One Moment In Time dalát- mondta szerényen Kiara, ezután a művészeti vezető vette át a szót: - Torma Tomi a Hajlakk musicalból, a döntős dalt pedig a Notre Dame- i toronyőrből választotta. Szarka Fatima a jazz vizeire evezett az elődöntőben, majd egy francia, aránylag ismeretlen nótával lepte meg a zsűrit.

- Kiara kiemelkedő tehetségnek számít?

- Igen, annak ellenére, hogy nagyszerűen táncol, de szavalóversenyt nyer, nemzetközi rajzpályázat indulója... sokrétű gyermek. Örülök, hogy az éneklés mellett döntött. Fantasztikus hanggal rendelkezik, a kiejtése is érthető, erőteljesebbé vált az éneke, ebben fejlődött a legtöbbet.
Természetesen nagyon kell a megfelelő szülői háttér és segítség. Kiara- édesanyjával- odahaza is rengeteget gyakorol.
Emellett jó tanuló, szorgalmas és szerény, kellő alázattal áll hozzá a dolgokhoz. Reméljük, ilyen is marad.
Kiaránál minden együtt van ahhoz, hogy idővel akár a Tóth lányokhoz hasonló sikereket érjen el. Jó ütemben fejlődik, egy igazi kincs birtokosa. Báár szerénysége nem engedi, de a döntőben énekelt dal is hihetetlen nehéz volt, ami ismert előadók esetében is komoly kihívásnak minősül, nem egy 11 esztendős leánynál. Nem véletlen, hogy a verseny különdíjasa lett Kiara.
csi3.jpg

Tóth Kiara különdíjasként tért haza Hévízről, elbűvölve a zsűrit is.


- A pszichológusok szerint ezek a versenyek "elveszik" a gyermekkort a "kiscsillagoktól"?

- Osztom a szakemberek véleményét, nem szabad egy tíz éves apróságból mindenáron szupersztárt vagy professzort faragni. Az elvárásokat a teljesítményéhez, teljesítőképességéhez kell igazítani. Ebből vannak is néha nézeteltérések és viták. Kiara meghaladja a korát, de az is látszik rajta, hogy feladatát örömmel végzi, nem kényszerből, külső ráhatásra... sőt, nem is feladatként, hanem egyfajta szórakozásnak fogja föl.
A szülőkben és bennem is van késztetés, hogy motiváljuk a gyermeket, tanítványt, de csak az egészséges kereteken belül. Kétségtelen, van a gyermekeknek egy terhelhetőségi küszöbük, Tóth Kiaránál ez is magasabb az átlagosnál. Hatalmas belső motivációval rendelkezik, már most!

- Tényleg nagyon szeretek énekelni- bólogat és erősíti meg Kati néni szavait a szerényen mosolygó Kiara, aki így folytatja: - Ilyenkor, gyakorlás közben nem érzékelem az időt, így akár órákon át is énekelek. Főleg, hogy tudom, a befektetett munkám meg fogja hozni a gyümölcsét. Ahogy Kati néni is fogalmazott, nekem öröm, kikapcsolódás és szórakozás, de egyben a szakmát is tanulom. Fontos, hogy a tanulást és az éneklést is össze tudom egyeztetni.

- Vannak árnyoldalai is egy-egy ilyen tehetségkutatónak. Művészeti vezetőként hogyan éled meg mindezt?

- Minden "gyermekemet", akik valaha is megfordultak a társulatnál, szerettem és szeretem. Vannak mindig kiugró tehetségek is, akik sikeresebbek, de a tásulat csapatmunkára épül. Boldog vagyok, hogy velük dolgozhatok, együtt érünk el sikereket. Valóban sok hazug dolog van a versenyeken, én ki is szoktam nyilatkoztatni a véleményem.
Annak örülök, ha megmérettetik magukat a gyerekek, ebben maximálisan a segítségükre is vagyok. Nem megy zökkenőmentesen, áldozat nélkül valóban nincs siker. Ilyenkor generálódnak a nézeteltérések, olykor pedig sírásig "fajulnak" a dolgok. Kemény vezetőként igyekszem kihozni belőlük- saját sikerük érdekében- a maximumot... de ez nélkülük nem megy.
csi4fatima.jpg
Szarka Fatima is öregbítette a társulat hírnevét, remekül szerepelt.


Először a lelküket kell megedzeni, utána lehet a hozott hanganyagot csiszolni. Kemény, izzadságos órák, napok, hetek és évek ezek, sértődöttséggel és egyéb más háttérzöngékkel, de a folyamat vége engem igazol. Sok híresség itt kezdte, ezeken a deszkákon a karrierje építését, szinte mindenki visszatér hozzánk, mindezt örömmel teszik. A közösség ereje, a "feeling" pozitívan hat mindenkire. A sok fellépési lehetőséget a későbbiekben is fel tudják használni.

A sikerek mellett a súrlódásokat is a művészeti vezetőnek kell fölvállalni. Néha talán még utálnak is, mert kemény munkát, maximális hozzáállást kérek és követelek, de az eredmény sem marad el. Gondoljanak csak az Egri csillagok, Rómeó és Júlia vagy éppen A Padlás átütő sikerére.
Erre és ennek áldoztam az életem, munka és szenvedély, amit szeretet, szakma iránti alázat és tudás nélkül nem lehet művelni. A sikerhez vezető út nagyon hosszú, fáradtságos és olykor gyötrelmes is egyben! Ára is van, mindnyájunknak fizetni kell érte!
Annyi szép emléket őrzök, annyi öröm és boldogság van a lelkemben, hogy kárpótol a befektetett munkáért. Nem vágytam soha rivaldafényre, mert így is részese vagyok ezeknek a "csodáknak".
csi5torma.jpg
Torma Tamás színészi vénája is nagyszerű, Hévízen mégis a hangját csillogtatta meg.


- Tervek, fellépések?

- Idén szerettük volna bemutatni a Macskák című zenés-táncos darabot, de a Tamási Áron MK átépítése és egyéb okból kifolyólag ennek az új időpontja 2013 elejére tevődik. Idén ünnepeljük a 10 éves évfordulónkat, remélem mindenki megmutathatja majd, mire képes.
Emellett- hagyományosan- aktív résztvevői leszünk a város kulturális rendezvényeinek is- fejezte be a beszélgetésünket Halápiné Kálmán Katalin, a Tapolcai Musical Színpad fáradhatatlan, karizmatikus művészeti vezetője.
csi2.jpg
Közönség is zsűri is tapsolt, ha oka volt rá... ha kellett, bíráltak is!Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 285
Heti: 766
Havi: 7 087
Össz.: 590 003

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- Kiemelkedően szerepeltek a tapolcai "musical színpados" fiatalok
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: magyar rózsa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »