Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2012. március 21.- Szülőként- úgy gondolom- jogosan aggódunk gyermekeink jövője érdekében. Amikor az elbocsátások és cégek felszámolásának korát éljük, elgondolkodunk- mi vár utódainkra? Szili a Valéria (fotón), a Fejér megyei Europe Direct irodavezetője erre a kérdésre igyekezett választ adni- Európai Uniós szinten. Az előadásnak a Wass Albert Könyvtár és Múzeum adott otthont, élénk érdeklődés mellett.

eu1.jpg

Maga az előadás "A közkönyvtárak uniós programjának 2011. évi támogatása" pályázat keretében tudott megvalósulni, és "Az ifjúság lehetőségei az Európai Unióban" címet kapta.

Az irodavezető mélyrehatóan foglalkozott a továbbtanulás, munkavállalás, pályázati lehetőségek témakörével.

Bevezető gondolatait követően rátért a munkavállalók szabad mozgására, amely- mint kiemelte-, jogot biztosít arra, hogy tényleges állásajánlatokra jelentkezzenek, a tagállamok területén szabadon mozoghassanak, munkavállalás céljából az adott tagállamban tartózkodhasson, vagy az alkalmazását követően akár le is telepedhessen.

A munkavállalás jogi feltételei az egyik legkényesebb szegmens- itt külön is rámutatott: munkavállalási engedélyre nincs szükség, tartózkodási engedély pedig csak 3 hónapon túli munkavállalási célú tartózkodás esetén szükséges.

eu2.jpg

A Közösségi munkajogról elmondta, a minimumszabályozás elve alapján 11 alapvető munkajogi irányelvet tartalmaz. Köztük a foglalkoztatás alapfeltételeiről, a munkavállalók alapvető jogairól (munkaidő, munkaképes kor, munkaszerződés, stb.), a vállalati munkaerő-gazdálkodás alapproblémáiról (tulajdonosváltozás, létszámleépítés, stb.), az atipikus foglalkoztatási formákról (részmunkaidő, távmunka, kirendelés, stb.).

A munkakörülményekre vonatkozó szabályozásról szólva utalt rá- munkavédelem és munkakörülmények javítása a közösségi szociális és munkajog legkidolgozottabb területének számít. Szomorúan konstatálta, hogy a nők éjszakai munkavégzésével például az EU jogszabályai nem foglalkoznak- kivételt képez a terhes nő, gyermekágyi, stb.

Munkakör utáni adózás- főszabályként emelte ki, hogy a munkavégzés helye szerinti tagállamban történik az adófizetés, ahogy a nyugdíjak megállapítása és folyósítása is. Ez iránti igényét bármely tagállam uniós állampolgára benyújthatja.

A társadalombiztosítási ügyek intézésével kapcsolatban fontosnak tartotta elmondani: nem tartalmaznak normatív szabályozást a Közösségi jogszabályok.

A fiatalokat érintő kérdéskörből kiemelkedett az EU oktatáspolitikája- itt külön hangsúlyozta, hogy nem egységes, tagállami hatáskör érvényesül. Beszélt a Bolognai nyilatkozatról (1999), a kreditrendszerről. Célként a fiatalok mobilitását, a tagállamok polgárai közötti összetartozás erősítését jelölték meg, de támogatja más tagállamokban való tanulást. 1997 óta hazánk számára ia nyitottak ezek a programok.

eu3.jpg

Sok fiatal élt a lehetőséggel és tájékozódott az EU nyújtotta lehetőségekről.


Arra a kérdésre is választ kaptak a megjelentek, hogyan tanulhatnak, illetve kezdjenek hozzá a fiatalok az EU tagállamokban? Szabadon választható, de szükséges az oktatási intézmény fogadónyilatkozata, rendszeres megélhetési forrás igazolása, teljes körű betegbiztosítás, diszkrimináció-mentesség, és nyelvismeret (?). Az Európai Unió összes egyeteme megtalálható a www.egyetem.lap.hu portálon. Információkat pedig az EURES adatbázisból érhetünk el (1993- tól).

Előadása végén szólt az "Egész életen át tartó tanulás" programról, amely 901 millió eurós forrásból tud gazdálkodni. Utalt a Comenius-közoktatási, Erasmus-felsőoktatási, Leonardo-szakképzési és a Gruntvig-felnőttoktatási rendszerekre.

- Jelenleg 4 munkavállaló jut 1 nyugdíjasra, ez komoly társadalmi problémákat vet föl... és ez a ráta csak rosszabb lesz. Elöregedik Európa, vele együtt hazánk is. Ezért is kellenek az előzőekben említett képzések és oktatások- summázott Szili Valéria, a Fejér megyei Eurpe Direct irodájának vezetője.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 186
Tegnapi: 332
Heti: 186
Havi: 3 164
Össz.: 573 804

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Fiatalok uniós lehetőségei napjainkban
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »