Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Rudabánya- A közösségi oldalakat- olykor jogosan- kemény kritikák érik, negatívan hatnak az emberekre, főleg a fiatalokra. A négy fal között egy virtuális világban kóborolnak, ahelyett, hogy a Természet szépségeiben gyönyörködnének- egészségesebb életet élve.

Kivételek mindig akadnak. Jómagam a Facebook- on akadtam egy igazi gyöngyszemre, fogalmazhatok úgy: őstehetségre. Bodnár- Imri Katalin a 23 esztendeje ellenére csiszolja magát gyémánttá: képzőművészi és fotós vénáját is érdemes megcsodálni. Ő vall magáról, a hobbikról, és egyéb dolgokról.

401167_181062978661632_100002737920597_239035_163478046_n.jpg

Katalin és kedvese: Jocó.

- A nevem: Bodnár-Imri Katalin, 23 éves vagyok. Kazincbarcikán születtem 1988-ban. Jelenleg a szüleimmel élek Rudabányán, a város határában, kellemes környezetben. Van, amikor szabadidőm a páromnál, Jocónál töltöm Kánón. Ott is gyönyörű  a környezet a természet lágy ölén. Emlékszem, volt olyan hajnalunk mikor Jocóval kinéztünk az ablakon, és a szemben lévő földeken szarvasok legelésztek. Vagy... amikor anyukámmal sétáltunk- nem messze az otthonunktól- és hajnalban a fűben hasalva néztük a vadászó rókát, a legelésző őzeket. Innen adódik a természetszeretetem is, hiszen közel élünk az említett "csodákhoz". Gyermekkoromban is sokat sétáltunk a természetben, gombászni, sóskázni, vagy csak simán gyönyörködni a tájban.
Manapság pedig fotózni. Van, amikor a párom is velem tart. Sajnos munkanélküli vagyok, így jelenleg bőven akad szabadidőm, viszont ha dolgoznék, akkor is szakítanék néha időt egy kis sétára, fotózásra.

kata1.jpg

- Hogyan kerültél kapcsolatba- és mikor- a rajzolással, képzőművészettel?

- A rajzolás is gyerekkoromig nyúlik vissza, már akkor szerettem rajzolni, festeni. Viszont valamiért a rajzolás jobban megragadott, mint a festészet. Ennek ellenére nemrég elkezdtem festegetni is, nagyon tetszik, bár anyagilag- jelenleg- sokba kerülne nekem egy komolyabb festő "karrierbe" belekezdeni. Kazincbarcikán a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskolába jártam- Textilrajzoló és Modelltervező asszisztensnek tanultam. Volt, amikor egy héten 14 rajzórám is volt. Nagyon szerettem, főleg mikor modellt kellett rajzolni.

kata3.jpg

- Jól olvastam, hogy a gyökerekhez kell visszanyúlni?

- Mindig mondták a rokonaim, hogy nagybátyámra ütöttem a tehetségemmel kapcsolatban. Ő festő volt. Sokat néztem mikor alkotott. Egyszer megkérdezte egy nagyobb festményénél, mit fessen még a művére. Én örömmel mondtam, hogy egy kisfiút miként libákat hajt.
Megfestette, én pedig nagyon örültem neki. A műve mai napig megtekinthető a Felsőtelekesi Általános Iskolában. Sajnos, a nagybátyám már nem él. Mindig mondta annak idején, hogy megtanít festeni. Sajnos, nem volt már rá lehetősége... Mindig büszke voltam rá... és a mai napig is az vagyok.

kata4.jpg

- Mennyi a szakma és mennyi a genetika ebből? Sokat gyakorolsz?

- Mint már említettem sokan mondják, hogy öröklött a tehetségem. A rajzoláson kívül még hobbi-szinten gyöngyöt is fűzök, igaz elég ritkán, mikor kedvem van hozzá. A rajzolással is így vagyok, nem kényszerből, spontán, kedvtelésből alkotok. Gyakorlásnak inkább az iskolában töltött rajzórákat említem, volt mikor 8-9 rajzórám volt egy nap, én annyira szerettem, hogy sokszor még a szünetekben is rajzoltam. Az 5 év folyamán, amit felsőben tanultam, volt néhány rajztanárunk... én persze nem bántam, mindegyiket szerettem, és örülök, hogy tanulhattam tőlük. Több ember, több féle rajzolási technika. Inkább rokonoknak, ismerősöknek rajzoltam és rajzolok is, bár volt, amikor ismeretlennek készítettem, ha megkértek. Persze ajándékba, de volt, amikor fizettek érte, annak ellenére, hogy nem kértem érte semmit. Volt, mikor így nem fogadták el az ajánlatom. 

kata5.jpg

- Nagyon látványos és kreatív fotóid vannak. Erről néhány mondatot- hogyan, mikor, milyen géppel kezdted, autodidakta módon tanultad-e, stb.?

- A fotózás régóta érdekel. Első fényképezőgépem egy kis filmes kompakt gép volt, még szüleimtől kaptam karácsonyra. Itt még nem
igazán fotózgattam a természetben, csak örültem neki egy ideig, kattintgattam mindenre. Mint például a szomszéd kutyáira, a barátnőmre, a háziállatainkra. Szóval komolytalanságokra. Kb. 3 és fél éve fotózom hobbi-szinten, ami számomra nagy élmény. A fényképezőgépem egy Sony DSLR-A200-as digitális, tükörreflexes. Jocó segített ki a vásárlásában. Akkor egy akciós kis fényképezőgép volt, egy kit objektívvel együtt. Mivel nem igazán értettem hozzá, melyik gép jobb, így nekem ez megfelelőnek bizonyult. Majd később  kaptam Jocótól hozzá egy Sigma 70-300 mm-es objektívet is, a testvéremtől, Gabitól pedig egy állványt. Hát így kezdtem el fotózgatni...

Kb. 1 év múlva kaptam ismét a páromtól egy Raynox Dcr 250-es Super Macro előtétlencsét, hogy közelebbi és szebb fotókat készíthessek. Közben vettem még egy állványt, egyszerűbb gömbfejeset, de nem igazán használtam. Nem szoktam kivinni, biztos csak lustaságból, mindig kézből fotózom, pedig messze se kell mennem. Szóval sokat köszönhetek Jocónak a fotózással kapcsolatban, mindig próbál segíteni. Sajnos nemrég tönkrement a 70-300 mm-es objektívem. Már harmadszor teszi ezt velem. Lejárt a jótállása, a javíttatása pedig nem érné meg. Ráadásul nem csak az autófókusz ment tönkre, hanem a kézi fókusz is akadozik. Ennek ellenére, ha egy 10 másodpercet is zúg bekapcsolásnál, használni próbálom. Legfeljebb nem kapcsolom ki a gépet... és persze nem autófókuszon van, hogy folyamatosan zúgjon. Anyagilag nem álunk úgy, hogy másikat vegyünk…

kata7.jpg

Ha találok is állást, nem tudok a hobbimra pénzt kiadni. Ideje lenne gyűjtögetni, a jövőre is gondolni. Szívem vágya egy másik objektív, vagy lecserélni a fényképezőgépem egy "okosabbra", de sajnos nem tehetem meg. A fotózást döntő többségében a netről tanultam- fórumokról, más fotósoktól- leginkább egy kedves internetes ismerősömtől, Kegyes Attilától, akinek nagyon sok mindent köszönhetek, mondhatnám, hogy mindent, amit a fotózásról tudni kell. Persze, sokat kell még tanulnom. Attila ragaszkodik ahhoz, hogy ne igazán legyen utómunka a fotón, hisz akkor már nem is fotó, hanem digitális kép, amikor már a színekbe is belenyúlnak, utólag módosítanak a fényképen, ha valami nem kell oda, akkor azt eltüntetik PhotoShoppal. Amikor egy fotó nagymértékben-utólag- vágott, akkor veszít a minőségéből és méretéből, kiállításoknál ez nem igazán előny. Persze mindig is mondta és mondja, hogy kismértékben lehet vágni egy fotót, de én már a helyszínen figyelek a kompozícióra, az aranymetszés szabályaira. Ezért nem szeretek belenyúlni utólag a fotóimba, mert rájöttem, Attilának igaza van.

Aki fotós, fotózzon úgy, hogy a helyszínen megpróbál tökéletest alkotni. Mondjuk, hazudnék, hogy nem nyúlok bele a fotóimba, hiszen Attila azt is tanította, hogy a diáról is eltüntetik utólag a port, karcot, ha az meglátszik. Annak eredetileg nem kellene a fotón lennie, arról a fotós nem igazán tehet, így én is eltüntetem a makró fotóimon a szenzorkoszt, ha az nagyon látszik. PhotoShopban, a javítóecset eszközzel szépen kipontozom. Szerintem ennyi azért még belefér, mert a szenzorról, ha le is fújom a port légpisztollyal, azért marad rajta egy kevés... én pedig nem merek belenyúlni jobban a fényképezőmbe.

Szóval nagyon sokat tanultam Attilától, és sokat segít most is, persze a szakszavakból sokat nem értek, pedig próbálja egyszerűen elmagyarázni nekem a fotózás alapjait. Azért nagyjából felfogom ám... csak nem profi szinten.

Nagyon ért a fotózáshoz, elbújhatna mellette akár egy fotózást oktató tanár is, én büszke vagyok rá, hogy ennyit tud és ennyit segít, büszkén írom azt, hogy felnézek rá. Törekszek a fotóimnál kihasználni az eredeti fényeket, sokszor írták a fotómhoz, hogy egy kis derítés ráfért volna. Lehet, hogy igazuk volt, de én az eredeti fények  visszaadására törekedtem. Természetesen a hajnalokat és a naplemente fényeit szeretem legjobban, akkor a legszebbek, legvarázslatosabb tónusúak.

kata6.jpg

Törekszem minél szebben és művészibben bemutatni a makró világát. Amúgy sincs külső-vakum, igaz készítettem egy úgynevezett vaku fényterelőt, ami a beépített vakura helyezve az objektív elé tereli annak fényét, de nem használtam sokszor. A napfény sokkal szebb megvilágítást ad, kellemesebb és főleg eredeti színekkel.

- Akár képzőművészet, akár fotózás területén vannak-e terveid, céljaid, vagy magadnak, szeretteidnek készíted?

- Minden álmom hogy a fotózással keressek pénzt, hogy abban dolgozhassak, amit annyira szeretek, de lassan az alapfelszerelésem is csődöt mond. Remélem, idővel, ha dolgozni fogunk, megalapozzuk jövőnket, és úgy fogunk állni anyagilag is, hogy megengedhessünk egy nagyobb fotós felszerelést. Mondjuk egy jobb Nikon fényképezőgépet és egy rendes makró objektívet, akkor még jobban folytathatom az annyira szeretett hobbim. A rajzolás, festészet területén is örömmel dolgoznék... de sajnos, nem igazán találtam olyan állásajánlatot, ahová szépen rajzoló és festő embert keresnének. Persze, itthon is lehet festeni és eladni a festményeket, esetleg rajzokat, viszont ahhoz nagy ismeretségi kör kell... és sok-sok festék (mosolyog). Nagyon sokan mondják, hogy nyaranként menjek nagyobb strandokra, parkokba, üljek le rajzolni, fizetnének érte. Egyszer már megpróbálkozom vele. Mint már említettem, inkább ismerősöknek, rokonoknak rajzolok, adódott olyan alkalom is mikor ismeretlennek. Mindenkinek szívesen rajzolnék és festenék, ha megkérnének rá. Nem igazán tudok fejből rajzolni és festeni, pedig próbálkozom vele, inkább lerajzolom a személyt előttem ülve, vagy fényképről. Általában fotó marad, hisz nem igazán tudnak nekem kb. 2-3 órát ülni. A modellünk az iskolában, volt amikor 8-9 órát is ült. Van, amikor 3-4 perc alatt rajzolok egy vázlatot, csak úgy ajándékba, ismerősöknek.


- Indultál-e megmérettetéseken, ha igen, milyen sikerrel?

- Kétszer vettem részt országos rajzversenyen. Sajnos, helyezést nem értem el, de a részvétel a fontos, jól éreztem magam. A fotózás területén is próbálkoztam pályázatokon, de ott sem jött még össze az, hogy érmes helyen végezzek. Ilyen volt pl. a National Geographic Nemzetközi Fotópályázata, a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázata, amin márciusban vettem részt, de szerintem áprilisban is benevezek… és egyéb kisebb pályázatokon, és a fórumunkon, mint pl. a Natura Természetfotós Fórum. Ott viszont előfordult, hogy az én alkotásom lett a hét fotója.

- A makró az egyik kedvenced. Miért?

- Sokat nézegettem az interneten, vagy láttam a tv-ben közeli fotókat apillangókról, pókokról. Nekem nagyon megtetszett, de előtte is szerettem a lepkéket, így alakult ki a makró iránti rajongásom. Na és anyagilag ez megoldhatóbb volt, mint egy pl. 150-500 mm-es objektívet venni vadfotózásra. A 70-300 mm- es kevésnek bizonyult. Pedig nagyon szeretnék vadakat is fotózni, na és itt akad bőven őz, róka, nyúl, szarvas. Reménykedem, hátha idővel ez is megoldódik. Nem is kell messze mennem, ha fotózni akarok, mert csak kimegyek a ház elé a rétre, mondjuk egy harmatos hajnalon, mikor gyémántként ragyognak a harmatcseppek a fűszálakon, virágokon, pókhálókon. Nagyon szeretem az ilyen hajnalokat. Mikor nézem, ahogy lassan ébredezik a boglárkalepke a fűszálon, majd az első napsugarak megvilágítják a gyöngyruháját. Nincs ennél szebb látvány és pillanat... olyankor megáll az idő számomra.

kata2.jpg

- Van-e ezzel kapcsolatos ars poétikád... ha igen, mi?

- Mindig is szerettem volna megmutatni másoknak a természet szépségét, azt, amit én látok benne. A pillanatot, ami mellett elsétálnak mások nap, mint nap. Nem is sejtik, milyen varázslatos dolgok történnek, ha egy mező, erdő, esetleg egy tó mellett haladnak el. Ezt szeretem megörökíteni, és megmutatni másoknak is, milyen varázslatos tud lenni a természet apró világa...

228372_1855481704675_1169795850_31802918_2112117_n.jpg

A Természet lágy ölén- no komment!

529523_3273833882593_1169795850_32641830_973784769_n.jpg

"A rajzoláson kívül még hobbi-szinten gyöngyöt is fűzök, igaz elég ritkán, mikor kedvem van hozzá."


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 777
Heti: 2 655
Havi: 5 633
Össz.: 576 273

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- Bodnár-Imri Katalin: a gyémánt, aki önmagát csiszolja
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »