Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Szurdi Art Ruhák „Bartók nyomában”


Modern női öltözékek szlovák, magyar és román forrásból

 

„Bartók nyomában…” címmel alkotott új kollekciót Szurdi Kata. Az Iparművészeti Múzeumban kiállító tervező modern női öltözékeket alkotott úgy, hogy szlovák, magyar és román népi motívumokat, formavilágot gondolt újra. Az európai együttélés sajátos formáit is megmutatva.

 

Bemutatkoztak a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok. Soraikban Szurdi Kata textil- és ruhatervező is kiállított a budapesti Iparművészeti Múzeumban, mégpedig „Bartók nyomában…” címmel.

 

„A kutatás, illetve a kollekció létrehozásának az volt a célja, hogy Bartók Béla nyomában a magyarok és egyes szomszédjaik népi díszítőművészetében elmélyüljek. Ezek felhasználásával modern, hordható és esztétikus női ruhákat szándékoztam alkotni” – mondta Szurdi Kata.

 

Az iparművész közös motívumkincseket két szomszédos országban keresett és talált is: a magyarországi, szlovákiai (felvidéki), erdélyi és moldvai csángó magyar motívumok mellett szlovák és román motívumokat egyaránt felhasznált.

szuka.jpg

 

„Bartók Béla a román paraszti muzsikában, a szlovák és a magyar népzenében egyaránt kutatta a hasonlóságokat, sok párhuzamra bukkanva. Magam a „terepen” szlovák, román, magyar – állami és magántulajdonban lévő – néprajzi múzeumokban, valamint etnográfiai könyvekben kutattam, majd gyűjtöttem össze azokat a díszítő- és formai elemeket, kiegészítőket, amelyek kapcsolatba hozhatók egymással, illetve amelyeknél hasonlatosságok is láthatóak” – fejtegette az öltözéktervező művész, aki leginkább a szlovák, a magyar és a román pásztor, juhász viseletben talált hasonlóságot. – „A bőrnek a megmunkálása, illetve a kézzel szőtt kendők, övek, kötények mindhárom népnél fellelhetők kisebb-nagyobb változtatásokkal. „Bartók nyomában” kollekciómban így a Kárpát-medencei (és moldvai) pásztorok, juhászok ruháinak formavilágát és díszítőművészetét alakítottam át mai nyelvezetre. Reményeim szerint mindezek révén az európai együttélés sajátos formáit is megmutathatom” – hangsúlyozta Szurdi Kata.


Forrás: Juhász Regina- Kék-Ezüst Kommunikáció

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 777
Heti: 2 655
Havi: 5 633
Össz.: 576 273

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Szurdi Art Ruhák- "Bartók nyomában"
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »