Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 48.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Minden héten megörvendeztetik népszerű állatorvosunkat kérdéseikkel. Most sincs másképp. Először a Cushing-szindrómáról tájékoztat Ásványi doktor, majd megtudhatjuk, milyen betegségeket kaphat el a macskától másik házi kedvencünk, a kutyus.

- Sajnos, a Cushing-szinróma manapság "divatos" betegség lett. Tulajdonképpen a mellékvesekéregben kialakult hormonális probléma megjelenési formája. Nevét dr. Harvey Williams Cushing idegsebészről kapta, ugyanis a betegség tüneteit ő jegyezte föl elsőként.

Ma már hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a probléma kezelésére. A földerítése viszont nem egyszerű dolog. Laboratóriumi tesztek segítségével lehet mérni a kortizon (stresszhormon) szintjét a szervezetben. A Cushing-szindróma kétféle módon alakulhat ki. Az egyik a jatrogén (szteroidok bevitele folytán alakul ki) módon, a hosszan tartó kezelés következtében, vagy a mellékvesekéreg valamilyen gyulladása, daganatos elváltozás következtében.

as2.jpg

Jellegzetes tünetei: elvékonyodik a bőr és a szőrzet, körte alakú has alakul ki, általában idősebb állatoknál megjelenő ez a betegség. Fontos a pontos diagnosztizálás, az előzmények jó föltárása, hogy a kialakulásában nincs-e valamilyen régebben adagolt gyógyszer következménye. Ugyanis, ha ezt megszüntetjük, akkor maga a Cushing-szindróma is megszűnik. Ultrahangos vizsgálattal is meg lehet nézni a mellékveséket, nincs-e daganatos elváltozás, mert akkor- sajnos-, sakk-matt helyzettel állunk szemben. Idült problémává válhat, állandó, magas kortizon-szintet biztosít a szervezetnek, fölfokozott állapotban van, fogalmazhatunk úgy, hogy "fölhasználja" önmagát. Nem  tartozik a klasszikus értelemben vett halálos betegségek közé, de mindenképpen szakember kezelését igényli.

- Másik kérdés: a kutyus milyen betegséget kaphat el másik négylábú kedvencünktől, a cicától?

259029_233291160017550_100000100036786_1141939_6880868_o.jpg

- Amire mindenképpen oda kell figyelni, azok a külső és belső paraziták. A macska bolhája például a kutyában is jól tudja érezni magát. A kullancs szintén átmászhat egyikről a másikra, ahogy mi fogalmazunk, nem gazdaspecifikus. Idesorolható a rühesség is, bár ebben az esetben a szakirodalom megkülönbözteti a két állatnál az élősködőket.

A belső paraziták- orsó- vagy galandféreg- nem válogatnak, mindkét állatfajban komoly problémát tud jelenteni. A veszettség is meg tud jelenni a kutyán és macskán is, de gyakorisága nem számottevő. Az olyan apróságokról, mint egy mandulagyulladás, szájfekély még valószínűtlenebb. Amennyiben mégis felüti a fejét, annak oka, hogy a környezetében "földúsultak" a kórokozók, amik hasonló tüneteket produkálnak.

Hangsúlyozom: a tulajdonosoknak elsősorban a külső és belső parazitákra kell odafigyelni. Nem elég ilyen esetben csak az egyik állatra fókuszálni, az összes környezetében élő húsevőt is ellenőriztetni, illetve féregteleníteni kell!

as5.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 415
Tegnapi: 384
Heti: 799
Havi: 7 343
Össz.: 577 983

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 48.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »