Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 40.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Dr. Ásványi Tamás készséggel válaszol minden esetben az Önök által feltett kérdésekre. Ezúttal és ezután sem lesz másképp, azonban az első témát Ő maga kérte, mert napjainkban a kutyatulajdonosok számára legfontosabb kérdésre adja meg a választ- ez pedig az ebadó. Utána azt is megtudhatjuk, érdemes-e minden nap egyidőben etetni házi kedvencünket.

as5.jpg

- Ismét sikerült egy jószándékú, de rosszul megfogalmazott törvényt elfogadni a magyar Országgyűlésnek. Ez pedig nem más, mint az ominózus ebadó. Amikor ennek a tényét felvetették, az összes szakmai fórumot- köztük az állategészségügyet- is megkérdezték. Akkor a Magyar Állatorvosi Kamara letett egy szakmai és gazda szempontjából is megalapozott törvénytervezetet, amely tartalmazta, milyen alapokon nyugodva kellene kivetni az ebadót /pl. a veszettség elleni védőoltás díja is benne foglaltatna/. Mint általában, ezt a koncepciót is felül írta a politika.

Ennek az lesz a következménye, hogy a jelenlegi, mintegy másfél millió kóbor eb száma bő fél millióval fog a jövőben emelkedni. Egyszerű a magyarázata: sok tulajdonos ezt a plusz terhet már képtelen lesz felvállalni. Másfelől sok lesz az ál-gazdi. Ugyan a jószág az övé, mégis olyan személyt jelöl majd meg tulajdonosként, aki esetleg három megyével odébb lakik. Így aztán igazolhatatlan lesz a tulajdonviszony. Vannak azért jó kivételek is, mint pl. a mikrochipes megjelölés, a magyar kutyafajták, menhelyről hozott jószágok, stb... ezek pozitív gondolatok, csak nem tettek mögé olyan objektív mérőszámot, amely által kimutathatóak lennének. Példaként említem: mit jelent, hogy menhelyről kihozott kutya? Ki fogja ezt nekem igazolni? Vagy... amennyiben évekkel ezelőtt hozták már ki, dokumentáció nélkül, azokkal az ebekkel mi lesz? Esetleg az oltási könyvbe nem lett bevezetve, vagy maga a könyv kallódott el? Számtalan a megválaszolatlan kérdés.

kerek_meg.jpg

A szakma és az állatvédők is tartanak tőle, hogy ennek az ebadó történetnek rossz vége lesz! Lesz-e annyi profit belőle, hogy érdemes vele sanyargatni a kutyatulajdonosokat? Emellett nagyon valószínű az is, hogy az Önkormányzatok is igyekeznek majd "megfogni" minden forintot. Amennyiben a Polgármesteri Hivatalok nem kívánnak öngólt rúgni maguknak, érdemesebb lenne ezt a törvényt a helyi ismeretekkel rendelkező és szakmai rátekintést nyújtó közösségekkel megbeszélni, és egy helyi rendelet formájában átalakítani, majd kiadni. Leszabályozni, mi az, ami mentességet élvezne az ebadó alól.

A helyi Önkormányzatoknak érdemes átkozmetikázni a törvényt, akkor talán jó megoldás is születhet. Amennyiben úgy veszik át, ahogy az Országgyűlés  kiadta, nem fog semmi jó kisülni belőle. A tulajdonosok tanácstalanok, sok kérdés merül föl bennük. Ilyen többek közt a veszélyes eb fogalma. Ráadásul az új törvény úgy fogalmaz: ha a karaktere veszélyes! Ez abszurd- elnézést kérek, de egy csivava is lehet veszélyes, vagy megfordítva- egy pitbull is lehet nagyon jámbor jószág.

Mi alapján határozzuk meg a veszélyes karaktert? Nem is szólva arról, hogy visszakerült az eb-nyilvántartás is. Itt szintén problémák merülnek föl, mert az Önkormányzatok a 2-3 évvel ezelőtti adatokhoz tudnak csak nyúlni, ami köszönő viszonyban sincs a magyar valósággal. Fölkészületlenül alkották meg a törvényt, nem volt mögötte szakmai háttér, sőt, fölülírta a politika is.

Az Országgyűlésben három állatorvos "kolléga" is ül, az ő "jól fölfogott" érdekük nem a logika szabályait diktálta. Az ebadó rendelete már átment a bizottságokon, az elfogadás előtti délutánon jött a módosító javaslat, ami átírta az egyébként jól megalapozott koncepciót. Ezt változtatták meg az utolsó pillanatban. "Köszönet" érte a három nagyhatlamú állatorvos honatyának!

Ez a törvény, ebben a formában évekre visszaveti majd a hazai állattartási kedvet.

as2.jpg

- A kutya javát szolgálja, ha minden nap nagyjából azonos időben etetjük?

- Tudni kell, hogy a kutyák is ösztönlények. Nem gondolkodnak. Ezért is szerncsés, ha valamilyen rendszerességet viszünk a mindennapjaikba. Nem azt jelenti, hogy délután 4 órakor dobjuk el, ami a kezünkben van... és rohanás a jószágunkat etetni. Ahogy az életritmusunk engedi- ha délelőtt vagyunk szabadok, akkor adjunk neki... ha délután, akkor válasszuk erre a célra ezt a napszakot.

A rendszeresség két okból is hasznos. Egyrészt- két etetés között eltelik 24 óra. A húsevőknél az emésztés szempontjából ez pont annyi idő, amennyi alatt megemészti az előző napi takarmányt. Amennyiben esti etetés után, például reggel megint kap enni, hozzá sem fog nyúlni. Klasszikus keretek között, ilyenkor elvesszük előle, de így meg kb. 48 órán át nem fog enni.

Úgy alakítja át ösztöneit, hogy legközelebb majd fölzabál mindent, amit elé tesznek, mert visszaköszönnek az ősi ösztönök, amikor még vadon éltek. Ha volt zsákmány, akkor addig ették, amíg volt.. ha nem találtak áldozatot, kénytelenek voltak koplalni.

A másik, amit nem árt, ha tudnak a gazdik. Macskákat általában este, kutyákat pedig reggel, délelőtt ajánlatos etetni, gyógyszerezni. A bioritmusuk alapján ilyenkor a legaktívabb bennük az anyagcsere, fölhasználás szempontjából ez a lehető legideálisabb. Régebben volt egy tévhit, miszerint a házi kedvenceinknek kell egy koplalónap. Ennek nincs élettani magyarázata. Rendszertelen etetésnél fordult elő, hogy olyan mértékben evett, hogy utána valóban egy napra volt szüksége, amíg rendeződtek a dolgok a szervezetében. Az akkori gazdik azért gondolták, hogy kell a négylábú családtagnak egy nap, amikor koplal, kiüríti a beleit. Azt ajánlom, maximum csökkentett adagot kapjanak a kutyusok, de ne koplaltassuk őket!

as3.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 777
Heti: 2 655
Havi: 5 633
Össz.: 576 273

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 40.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »