Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 36.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.


Dr. Ásványi Tamástól már megszokhattuk, hogy közérthető, minden igényt kielégítő válaszokkal halmozza el a Kedves Olvasókat, kérdezőket. Rengeteg kutyával, tartásukkal, betegségükkel kapcsolatos hasznos információk birtokába juthattunk, ami a jövőben sem lesz másképp.Ezen a héten arra kapunk választ, hogy adhatunk-e édességet a négylábú családtagunknak, ártunk vagy használunk vele? A második kérdés az epilepsziával kapcsolatos- ezúttal is kimerítő választ ad a tapolcai "kutyadoki".

as3.jpg

- Nem szabad édességet- cukrot vagy csokoládét adni a jószágnak. A kutya szervezete másképpen bontja le, mint az emberé. A lebomlás során azok a könnyen emészthető szénhidrátok, amelyek a cukorral, csokival bejutnak a szervezetbe, alkoholt képeznek a máj bontási folyamata során. Valójában az alkohol, ami káros az állat szervezetére. Ugyanis a májnak és a vesének is közömbösíteni kell az alkoholt, tulajdonképpen a kutya méregtelenítő háztartását terheljük meg azzal, ha ezt a fajta szénhidrátot adjuk a jószágnak.

Nem szabad összetéveszteni az eleségben, takarmányban lévő szénhidráttal, mert az más kötésekben fordul elő, ezáltal még képes megküzdeni vele a kutyus szervezete. Abban az esetben, ha két tábla csokoládét bemajszol az 5 kg- os eb, azt jelenti, mintha kb. 2 dl tömény szeszt itatnánk meg vele. Azt nem mondom, hogy alkalmanként egy apró szelet csoki-nasi komoly problémák forrását jelentené, hiszen egy egészséges jószág szervezete még képes megküzdeni vele.

A lényeg, hogy semmiképpen sem napi rendszerességgel történjen, mert abban az esetben eltelik a szervezet, a máj nem lesz képes bontani ezeket az alkoholokat. Hab a tortán, hogy az etil- mellett, metilalkohol is képződik. Az utóbbi, mint ismeretes, vakságot és egyéb más idegrendszeri tüneteket tud produkálni.

Ki kell mondanunk: ha cukorkát, csokoládét adunk a házi kedvencünknek, akkor a szervezetét mérgezzük! A húsevők anyagcseréje gészen más, mint az embereké. Nincs szükségük ilyen típusú szénhidrátokra, ezért szokott előfordulni ilyen jellegű probléma. Emellett a bevitt szénhidrát-mennyiség úgynevezett zsírdepókat képez a házi kedvenc szervezetében... ez is gond lehet. Az édességgel spanoljuk a jószág szervezetét- állandóan az asztal mellett "pattog", de nem csak azért, mert mindig újra kívánja az édességet... hanem a felfokozott anyagcsere miatt is. Egy túlstimulált állapotba kerül, a benne "tomboló" anyagok miatt képtelen lepihenni.

A cukor és a csokoládé helyett ajánlom a magas rosttartalmú kekszeket, jutalomfalatokat, szárított chipseket.

as1.jpg

- Epilepszia. Gondolom, órákat lehetne beszélni róla.

- Igen, de a lényegre szorítkozom. Maga a szó önmagában egy gyűjtőfogalom. Az epilepsziának nagyon sok kiváltó oka lehet: a fejet ért sérülésen át az agyban keletkező daganatos elváltozáson keresztül a mérgezésekig, anyagcserezavarokig. A megjelenési formája viszont, szinte minden esetben ugyanaz. A rángógörcsökből, a tünetek nagyságából, erősségéből, hosszából nem tudunk következtetni arra, hogy mi váltja ki az epilepsziás tüneteket.

A gazdinak sem az a feladata, hogy komlett diagnózissal érkezzen hozzánk. Abban az esetben érdemes felkeresni az állatorvost, ha legalább 10 percen át tartó epilepsziás rohamot tapasztalunk. Mindenekelőtt a két fajta rohamról: kis roham (petit mal) esetén az állat viselkedése megváltozik, bújóssá válik, sarokba vonul, feszültebbé és idegesebbé válik, nem reagál a tulajdonos hívó szavára- sötét, árnyékos és nyugodt helyet keres ilyenkor.

Lehet, hogy rángógörcs nélküli rövid merevedést tapasztalunk nála. Ez általában fél és két perc közötti időszak után kezd oldódni, majd maximum egy órán belül visszanyeri a normális magatartását. Amennyiben nem heti vagy napi gyakorisággal jelentkeznek a tünetek, túl sok teendőnk nincs. Sem a gazdának, sem pedig az állatorvosnak nem áll rendelkezésére gyógykezelési mód. Abban az esetben, ha rángógörcsös, esetleg tudatvesztéses állapotba kerül házi kedvencünk, ami már a légzését és keringését is befolyásolja, valamint heti, de inkább naponta, akár többször is jelentkezik nála, a roham ideje minimum öt perc, akkor már kezelést igényel a betegség- nagy roham (grand mal). Azonban a kezelésnek a módja már nem a gazda, hanem a szakember feladata.

Véletlenül se próbáljuk odahaza az epilepsziás rohamában vergődő kutyánk szájába vizet, esetleg egyéb folyadékot betölteni. Az állkapocs izmainak görcse következtében, ha benyúlunk a szájába, könnyen rázárhat az ujjunkra. A görcs oldódásáig képtelenek leszünk kiszabadítani. Attól viszont nem kell félnünk, hogy az emberhez hasonlóan- lenyeli a nyelvét, mert náluk a nyelvfék más módon működik, nem tud hátra billenni. A töppedt orrú fajták (mopsz, buldog) esetében, ha mégis úgy alakulna, hogy a lágy szájpadlás és a nyelvgyök elhatárolná a gégét, akkor valamilyen fémeszközzel (kanál végével) nyomjuk le a nyelv gyökét. Ilyenkor gyógyszert sem tudunk adni.

Ellenben létezik egy Sevenaletta névre hallgató kúp, amit ilyen esetekben- testtömegtől függetlenül-, a végbélbe kell juttatni (1 db). 2-3 perc után fölszívódik, majd segít a görcsök csillapításában. Amikor olyan hevesek a rángógörcsök, hogy az eb saját egészségére, testi épségére is veszélyes lehet (beveri a falba a fejét), érdemes erre az időre lefogni, vagy egy ruhába beletakarni, hogy nem tudjon vergődni.

Legtöbb esetben kétségbeesetten telefonál a gazdi, hogy a négylábú családtagjuknak epilepsziás rohama van. A dolog iróniája, mire kimegy a helyszínre az állatorvos, vagy éppen a tulajdonos ér ide vele, az esetek 99,9 %- ában a görcsök meg oldódnnak.

as2.jpg

Ezért is tanácsoljuk, hogy vezessen naplót a gazdi az epilepsziás rohamokról. Mikor, milyen hosszú ideig, mennyire súlyos volt a jószág állapota. Az előzményeket figyelembe véve meg tudjuk állapítani, hogy szükséges-e a kezelés. Amennyiben rendszeres a roham, akkor anti-epilektikumokkal elég hatásos eredményt érhetünk el. Azt viszont tudni kell, ha már beavatkoztunk, attól a perctől élete végéig kezelni kell házi kedvencünket. Ugyanis a gyógyszer-elvonási tünetek is görcsöket válthatnak ki.

Amennyiben kísérő betegség is diagnosztizált (szív- vagy veseelégtelenség), ezek megjelenését súlyosbíthatja az epilepszia. Nem a szóban forgó betegség fogja az állat halálát okozni, hanem a másodlagos baja.

Abban az esetben, ha a kutya komatózus állapotba kerül és 10-15 perc után sem jön ki belőle, akkor a normál életfunkciók már nem állnak helyre. Ilyenkor választjuk az eutanáziát- ez a gazdának és a jószágnak is a leghumánosabb megoldás.

Az epilepsziát két módon szokták kezelni: leszedálják az állatot, hogy minél kevesebb külső inger érje, így minimális a görcsös roham kialakulásának a veszélye... de fölvetődik a kérdés: vajon nem "kutya dolog" ilyen rózsaszín ködben élni? /mosolyog.. de én is.../.

A másik módszer a humán epileptikumok, amelyek az okokra próbálnak hatni. Nem okoznak enyhén bódult állapotot, viszont tudni kell, hogy ezek emberekre vannak kikísérletezve. Ezért fogalmazunk úgy, hogy vagylagos a hatásmechanizmusuk a kutya esetében.

Természetesen segíthet az agyi CT is, de ennek költsége kb. 50-60 ezer HUF, nem beszélve a gazda által bevállalt további rendszeres kezelésről, valamint az anti-epileptikumokról, amelyek havi szinten további 10-15 ezer HUF plusz kiadást rónak a gazdira.

as5.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 232
Tegnapi: 332
Heti: 232
Havi: 3 210
Össz.: 573 850

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 36.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »