Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Szalóki Ági koncertjével zárja az évet az Európa Pont

Decemberben válogatott programokkal készül az ünnepekre a Millenárison található Európa Pont. A hónap elején a Bicskei Menekülttábor lakóinak készít karácsonyi dekorációt a Cellux Csoport. A Szaharov-díj emberi jogi műhelyfoglalkozásán komolyabb témát boncolgatnak a résztvevők, a Lumière Filmklubban pedig az év utolsó hónapjában a 2009-es év Európa Filmdíj nyertes alkotását vetítik. Az Európa Pontban Szalóki Ági zárja az évet  Fado magyarul című előadásával.
cellux1.jpg
A felelős gondolkodásról és a fenntartható fejlődésről már sok fórumon hallhatott az európai közönség, elgondolkodtató azonban, hogy az emberek többsége valójában óvja-e a környezetét. A Cellux Csoport karácsonyi díszeket készít hulladékokból és újrahasznosított anyagokból a Bicskei Menekülttábor lakóinak. A programon résztvevők saját kezűleg készíthetnek karácsonyra öko-design és költséghatékony ajándékokat.

Az ünnepre való hangolódás mellett szerepet kapnak komolyabb témák is a hónap elején, így például az állam által  az állampolgárokkal szemben elkövetett jogsértések. A Szaharov-díj emberi jogi témájú műhelyfoglalkozásán a jogvédő szervezetek munkájáról tudhatunk meg többet. Az esemény vendége Tatjana Kasatkina, a Szaharov-díj 2009-es díjazottja, a Memorial Társaság képviselője, valamint Miguel Angel Martínez Martínez, az Európai Parlament alelnöke és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő.
 
Az ehavi Lumière Filmklub a decemberben kiosztott Európa Filmdíjhoz kapcsolódik: a 2009-es nyertest, A fehér szalag című Michael Haneke alkotást nézhetjük meg. A filmet nem csupán az Európa Filmdíj ismerte el legjobbként, hanem elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját is, valamint a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjra is jelölték. Az esemény vendége a vetítés kísérőfilmjének rendezője, Kenyeres Bálint lesz. A Before dawn című rövidfilm alkotójával a házigazda, Gyárfás Dorka beszélget.

Szalóki Ági legalább három koncertet sűrít be egyetlen estébe állandó zenésztársával, Juhász Gergővel együtt. A melankolikus, portugál-spanyol gitárszó után Karády dalokat hallhat a közönség, felcsendülnek magyar és cigány népdalok, végül kortárs magyar költők megzenésített verseit adják elő.


Részletes program

2011. december 1. 17.00-19.00 - Workshop
A Cellux Csoport vezetésével olyan közösségi workshopra invitáljuk az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, ahol a Bicskei Menekülttábor lakóival együtt készítjük el a tábor ünnepi dekorációját újrahasznosított anyagokból. A résztvevők emellett öko-design ajándéktárgyakat készíthetnek a műhelyben.


2011. december 2. 15.00 - Szaharov emberi jogi műhelyfoglalkozás - A mindenkori államok által elkövetett visszaélések
A műhelyfoglalkozás az állam által elkövetett visszaélések témáját vizsgálja meg. Bemutatja az  államok által elkövetett jogsértésekkel szemben kritikus civil oldalt, vagyis a külső szemlélőket, a különböző jogvédő szervezeteket. Fontos cél az ő tapasztalataik, belső stratégiáik és praktikáik egymással történő megosztásának elősegítése, hogy minél erősebben és hatékonyabban tölthessék be a „watchdog” szerepet. Erre a tapasztalatcserére teremt lehetőséget ez a foglalkozás, amelyen jelen lesz Tatjana Kasatkina, a Szaharov-díj 2009-es díjazottja, az orosz Memorial Társaság képviselője is.

2011. december 5. 19.00 - Lumière Filmklub
A fehér szalag (Das weise Band, 2009, 144 perc) Rendező: Michael Haneke
Vendég: Kenyeres Bálint filmrendező
E havi vetítésünk a decemberben kiosztott Európa Filmdíjhoz kapcsolódik. A film 2009-ben elnyerte az Európa Filmdíj fődíját, a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölték.
A film az első világháború előtt játszódik egy észak-németországi, protestáns faluban. A tanító későbbi narrációján keresztül ismerjük meg a faluban előforduló sorozatos, titokzatos baleseteket. A látszólag nem összefüggő támadások és rongálások felforgatják az ott lakók életét.
Kísérőfilm: Before Dawn (2005, 13 perc) Rendező: Kenyeres Bálint
Az éjszaka vége. A búza csendesen ring a domboldalon. Emberek kelnek, mások szabadságukra törnek.
Házigazda: Gyárfás Dorka
A Lumière Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró.

2011. december 8. csütörtök, 18.00 - Európa jövője: Mi lesz veled eurózóna? – Gazdasági kormányzás 2020
Tíz éves távlatban milyen kilátásai vannak az eurózónának és milyen fázisig juthat el a válságkezelés hatására felgyorsult gazdasági kormányzás folyamata?
Vitapartnerek:
Róna Péter, közgazdász, az Oxfordi Egyetem tanára, a J. Henry Schroder Bank volt vezérigazgatója (1986-1990)
Oszkó Péter, közgazdász, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere (2009-2010)
Moderátor: Martin József Péter, gazdasági újságíró.

2011. december 9. péntek, 20.00 - Szalóki Ági - Fado magyarul
Szalóki Ági ebben a produkcióban egy kitűnő jazz gitárossal, évek óta állandó zenésztársával, Juhász Gáborral énekel. Amolyan magyar fado estre számíthat a közönség, intim hangvételű, melankolikus dalokra a falusi és a városi folklórból. Felcsendülnek Karády dalai, magyar és cigány népdalok, valamint hallható egy összeállítás kortárs magyar költők verseiből.

Forrás: Szakály Szilvia- www.redlemon.hu


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 125
Tegnapi: 372
Heti: 497
Havi: 3 475
Össz.: 574 115

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Szalóki Ági koncertjével zárja az évet az Európa Pont
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »