Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Kétségtelen, hogy technokrata világunk egyik oldalágaként nőtte ki magát a számítógép térhódítása. Szükség van rá, de közel sem mindegy, hogy mennyi időt tölt el gyermekünk mellette.

Így aztán hatványozott annak a szülőnek az öröme, akinek csemetéje az Age of Empires helyett Wass Albert, Reményik Sándor vagy éppen Tamási Áron műveket olvas. A ritka kincsek egyike- Vitus Katalin.


Tíz esztendővel ezelőtt, a tavasz első hónapjának tizedik napján született Marosvásárhelyen a komoly, kimért és határozott kislány, aki így emlékszik vissza: - Még csak 2 éves voltam, mikor Erdélyből Tapolcára költöztünk. Anyukámmal- sokáig- egyik szobából a másikba vándoroltunk, mert a régi, megszokott otthonunk hangulatát kerestük. Szerény és kedves az én családom.

ka1.jpg

Kata- ölében húgával- Emőkével.


Van egy húgom- Emőke, édesanyám- Vitus Imola (Albert Imola Ágota), édesapámat pedig Vitus Ernőnek hívják. Mivel itt talált állást, ezért esett a választásunk erre a kedves kisvárosra. Szeretjük Tapolcát, ahogy Marosvásárhely is kitörölhetetlen a szívünkből- mondja rezzenéstelen arccal Kata, majd az iskoláról beszél: - Első és második osztályt még a Batsányi János Tagintézményben töltöttem, majd harmadiktól a Bárdos Lajos Intézményegység tanulója vagyok. Osztályfőnökünk- Eichingerné Sümegi Anna- tanítja a tantárgyak nagy részét. Rajta kívül Mészáros Tiborné- Ili néni, Németh Szilveszterné- Erika néni, valamint D. Fekete Józsi bácsi is bővíti ismereteinket.

ka3.jpg

Édesanyjával...


- Van kedvenc tantárgyad?

- Nem teszek kivételt, számomra egyformán kedves minden tantárgy- vágja rá gondolkodás nélkül Kata. Ezután arról kérdezem, honnan az irodalom szeretete, de erre édesanyja válaszol inkább: - Szerencsére nem kellett ráhatni, alapból szereti a magyar nyelvet és irodalmat. Emellett kedvelt szabadidős tevékenysége is az olvasás, szavalás, vagy a próza tolmácsolása. Emlékszem, már kiskorában is nagy figyelemmel, koncentrációval hallgatta a mondókákat, verseket, meséket. Később már meg is tanulta ezeket- szerintem ez egy ősöktől örökölt adottság, de mégis isteni ajándék.

Jómagam is szerettem a prózát éppúgy, mint a verseket, de soha nem jutott volna eszembe, hogy kiálljak a nagyközönség elé. Kata nagyon bátor gyermek, nem zavarja a hallgatóság- mondja Imola, majd Magdi nagymama is bekapcsolódik a beszélgetésbe: - Marosvásárhelyen élő unokatestvérem elismert színész, valamint az ottani Nemzeti Színház igazgatója is volt sokáig. Fiatalabb koromban nekem is volt előadói vénám, sokat szerepeltem a színjátszóknál. Vagyis, vannak irodalmi, előadói gyökerei unokámnak- summáz Magdika.

ka9.jpg

Rendszeresen emeli szavalataival a kulturális rendezvények színvonalát.


- Lámpaláz?

- Az mi? (mosolyog) Nem jellemző rám, egy alkalommal éreztem hasonlót, amikor egy Lovas Világkupán- az Arénában- kb. 6000 ezer ember előtt szavaltam… de itt sem volt baj, mert minden szereplésem előtt imádkozom és Isten megsegít.

Kata egyik nagy kedvence Wass Albert, róla kérdeztem.

- Valóban nagyon szeretem Wass Albert műveit, kötődöm hozzá. Sokat olvastam róla és tőle, ráadásul ő is erdélyi származású irodalmi személyiség. Rengeteg műve megvan a házi könyvtárunkban, számomra igazi példakép. Rajta kívül szeretem még Reményik Sándort, Tamási Áront, Kányádi Sándort, de szívesen szavalom Petőfi Sándor vagy Ady Endre műveit is.

Aki látta és hallotta már ezt a fantasztikus tehetséggel megáldott leánykát szavalni, tudja, milyen hihetetlen átéléssel mondja el az aktuális- főleg hazafias tartalmú- verset, prózát. Az okát kérdeztem, mire Kata határozottan így felelt: - Minden verset a lelkem mélyéről indítok útnak, szerintem ezt látja a közönség is. Magam tanulom őket, de ha mégis rosszul hangsúlyozok, akkor a nagymama vagy édesanyám rávilágítanak a hibákra.

ka2.jpg

Népviseletben.


- Nyertél már díjakat?

- Igen, indultam szavalóversenyeken, voltam iskolai megmérettetéseken, valamint a Wass Albert Könyvtár és Múzeum által meghirdetett versenyen is, ezeken általában 1., vagy 2. helyen végeztem. Készülök a Költészet Napjára is- Reményik Sándor: Templom és iskola című csodálatos versével. Szerencsére, ahogy anyukám is mondta, a memóriám Isten ajándéka, így hamar meg tudok tanulni egy-egy verset- leplezi le a nagy titkát a leány, majd Magdi nagymama egészíti ki az előzőeket: - Hamar rögzül Katában, amit hall vagy olvas, vele született adottság. Szeretettel nyúl ezekhez a művekhez. Nem erőlteti senki, nem muszájból megtanulnia.

ka6.jpg

Visszavágyik Erdélybe az ifjú hölgy.


Osztálytársai előtt jár komolyságban, kimértségben, gondolkodásmódban. Arról kérdeztem, hogy tudta kezelni a helyzetet, majd a jövőről is faggattam Vitusék Katáját, aki most sem gondolkodott, hanem „csípőből” válaszolt: - Az elején volt, hogy még kinevettek az osztálytársaim, de már nem teszik, szerintem idő kellett hozzá, hogy kivívjam az elismerésüket. Terveim? Soha nem szeretném abbahagyni a versmondást, a világ egyik legcsodásabb hobbija, több leszek általa. Mivel szeretem a természetet és a szülőhelyemet is, tanulmányaim után Erdélyben szeretnék majd erdőmérnökként dolgozni.

ka4.jpg

Kata a természet lágy ölén érzi igazán otthon magát.


Egy gyermek esetében kiemelt jelentőséggel bír a család. Kata e témában is kivágta magát: - Amikor egy-egy szereplésemkor magam mögött tudom a szüleimet, nagy biztonságot nyújt számomra. Mindig és mindenben számíthatok rájuk, mellém állnak… amit itt is megköszönök nekik. Mi szeretetben növünk föl, aminek segítségével együtt győzzük le az akadályokat, így a család mindig család marad. Nem vagyok olyan babázó típus. A szomszédban lakik egy fiú, vele szoktam játszani, ügyességi feladatokat oldunk meg… sokat vagyunk a szabadban, a friss levegőn- mondja büszkén Kata, ezt követően az édesanya visszakanyarodik lánya rendkívüli képességéhez: - Szófogadó és jó gyerek volt mindig, akit a kezdetektől érdekelt az irodalom, örülünk, hogy ilyen szintre fejlesztette a vers- és prózamondást. Ehhez igyekeztünk olyan erkölcsi alapokat és biztos hátteret nyújtani, hogy ne lelki sérülésekkel nőjön föl, hanem találja meg az értékrendjét, tisztelje és szeresse a szüleit, rokonait, ismerőseit, és a hazáját is.

ka5.jpg

...ha kell, traktorra pattan!


- Véleményed szerint van különbség az erdélyi és az itteni magyarok között?

- Úgy érzem, a határon túli magyarság esetében dominánsabb a nemzeti öntudat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország ne térjen le a helyes útról. Az itteni magyarok beleszületnek a „jóba”, amíg ott- döntő többségében- keményen kell harcolni mindenért. Mi büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk… az ittenieknek mindez természetes. Az erdélyi falvakban sokkal nagyobb méretű gazdálkodás folyik, ők termelik meg az asztalra valót. A természettel is jóval szorosabb a kapcsolatuk. Erősebb és magasztosabb erkölcsi értékeket képviselnek. Mi is megértésben, szeretetben élünk- három generáció egy fedél alatt… és ezt kívánjuk minden magyar testvérünknek!

ka8.jpg

Szomjoltás- Kata mellett édesapja- Ernő (fotó jobb szélén).


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 626
Tegnapi: 412
Heti: 2 426
Havi: 5 404
Össz.: 576 044

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- Vitus Kata- Ősöktől örökölt adottság
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »