Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 54.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

tom4.jpg

Érdekes kérdésekre válaszol ismét dr. Ásványi Tamás, városunk egyik legnépszerűbb állatorvosa. A furminátorról alkotott véleménye után arra is választ kap a Kedves Olvasó, hogy néhány hetes korban milyen módon védhetjük meg a kullancsoktól házi kedvencünket?

- A furminátor már egy hazánkban is kapható és nagyon hasznos kellék a kutya esztétikus megjelenenésének elősegítéséhez. A jószág szőrzetét karbantartó speciális, szinte tökéletesre fejlesztett fésűt takar. Olyan rendkívüli fejkiképzéssel rendelkezik, ami az eb aljszőrzetét 80%- os hatékonysággal kibontja. Más jellegű fésű erre eddig nem volt alkalmas, hogy a koronaszőröket nem bántva, csak a meglazult fedőszőrzetet húzza ki, illetve távolítja el. A művelet utáni látvány önmagáért beszél.

furminator.jpg

Egy világszabadalom után indult el hódító útjára, egyedi a fejlesztési módszer, a fogak állása, kiképzése. Bátran merem ajánlani minden gazdinak, Talán egyetlen hibájaként az árát róhatom föl. 5000 HUF alatt nem igazán kapható ma hazánkban furminátor.

Igaz, valójában a nyél az alap, utána már csak a tetszés szerinti, különböző méretű fejet kell cserélni rajta. Ugyan ez itt nem a reklám helye, de én is használom a furminátort kutyámnál, csak jót tudok mondani róla. Igazából az árral sem lehet sok reklamációnk, hiszen egyszer kell megvennünk, jobb esetben kiszolgálja a házi kedvencünket. Érdemes beruházni, az esztétikai élmény, kutyusunk látványa a művelet után kárpótol mindenért.

furminator2.jpg

- 2 hónapos yorkimat milyen módon védhetném meg a kullancsok ellen?- kérdezi egy másik tulajdonos.

- A jószág 6 hetes kora előtt tartós hatású szert nem igazán teszünk föl a tastére, bőrére. Ez egy vízválasztó életkor, utána lehet használni olyan szereket, amelyek hosszabb időn keresztül bent is maradnak a szervezetében. Addig- jobbára- izolálni kell a környezetben, másrészt fürdetőszereket tudunk még ajánlani. Igaz, távoltartó hatása nincs, ellenben 6 hetes kor fölött már a spot-on készítmények, 3 hónapos kor után pedig a nyakörvek is használhatók.

A fiatalabb állatok esetében a kor még befolyásolja a védekezéshez használható szeret alkalmazhatóságát.

A kullancs- ugyan többféle- de két nagyon lényeges megbetegedést terjeszt Magyarországon, amelyek súlyos tünetekkel járnak, majd a jószágok elhullásához vezethetnek. Az egyik a babézia, amelyet ez az egysejtű vérélősködő okoz, a másik a sokak által ismert Lyme-kór, előidézője a Borellia nevű egysejtű kórokozó. A borelliózis ellen vannak vakcinák, amellyel ha beoltom a négylábú családtagot a normális protokoll szerint, akkor képes megvédeni a fertőzéstől... de attól nem, hogy a kullancs utat találjon a bőrébe.

tom5.jpg

Mivel egyetlen kullancsban is benne lehet a babézia és a Lyme-kór is, ezért nem elegendő csak a Lyme-kór ellen beoltatni a jószágot, mert ott leselkedik rá a még hevenyebb tüneteket produkálóbetegség- a babéziózis. A vörösvérsejtek sérülését okozza a szervezetben- vérvizeléssel, nagyon magas lázzal, elesettséggel járó megbetegedés, amely könnyen elhullással végződhet. A babézia ellen ugyan van oltóanyag a piacon, de a gyakorlati tapasztalataink nem túl pozitívak. A gyárilag föltüntetett 6 hónap helyett 3, maximum 4 hónapos védelmet nyújt. Annyi kis és nagy babézia fellelhető hazánkban, hogy ez a szer nem ad teljes védettséget.

Itt is fontos szerepe lenne a prevenciónak (megelőzésnek). Akadályozzuk meg, hogy kutyusunkban ne tegyen kárt a kullancs! Létezik vakcina, nem sajnáljuk, adassuk be, ennyit megér a házi kedvencünk egészsége! Lyme-kór esetében is érdemes kullancs- távoltartó szereket alkalmazni. Bőséges a piaci választék, a hatékonyság mutatók azonban változó.

Egy jól megszerkesztett és "eladott" rekámon sok múlik, de sokkal inkább a szakember tapasztalatát vegyük figyelembe, érdemes megfogadni a tanácsukat. A már említett spot-on készítmények jó hatásúak- ráfolytva az állat bőrére, olyan helyre ahol nem tudja lenyalni, komoly eredményt mutatnak. Ezek a helyek a nyak vagy a lapockák közti terület. 4-8 óra alatt beszívódik. Van a bőrnek is kipárolgása, ami távol tartja a bolhát és a kullancsot is, de ha mégis támadást indítanának, ez a szer megvédi a házi kedvencünket.

Hatékonyak, azonban kb. 28 napnál tovább nem biztosítanak védettséget kullancsok ellen, bolha esetében ez az idő elérheti a 2-3 hónapos idő-intervallumot is.

Nyakörv- szintén egy lehetőség, de sok a no name köztük, amelyeknek a hatása a nullával egyenlő. Létezik a piacon már ultrahangos és gyógynövényes változat is, amelyek néhány nap hatás után már nem funkcionálnak. Velük ellentétben a 4-7000 HUF árfekvésű minőségi nyakörvek már 6-8 hónapig is védik a jószágot a "behatolók" ellen. Érdemes elgondolkodni, hogy ár/érték arányban melyik éri meg jobban?

as1.jpg

Itt is felmerül a negatív tényező-vagyis ezek a nyakörvek ellophatóak egy szelídebb kutyus nyakáról, maga a jószág is lerághatja, ha éppen olyanja van... figyelnünk kell rá, hogy meglegyen.

Nem javaslom a kullancs házi praktikákkal alkalmazott kivételét (disznózsír, ecet, stb.). Stresszes állapotot idézünk elő a kórokozóban, beöklendezi a gyonortartalmát a gazdaállatba és máris létrejön a fertőzés- amíg csak kifelé áramlás van, addig nem lehet baj...Weblap látogatottság számláló:

Mai: 186
Tegnapi: 425
Heti: 995
Havi: 7 539
Össz.: 578 179

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 54.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »