Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 52.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Kihagyás után, újra jelentkezünk dr. Ásványi Tamás állatorvossal, hogy megválaszoljon az Önök által föltett kérdésekre. Ezúttal a harmadik szemhéj, a házi kedvenc futtatása és a fogkővel kapcsolatos dolgokra válaszol sokak kedvenc "dokija".


- Amikor belenézünk egy kutya, de főleg macska szemébe, jól látható az alsó és felső szemhéja. A belső szemzúgnál az orr felé eső szemrésznél egy háromszög alakú, lebenyszerű képződményt nevezik harmadik szemhéjnak. Szerepe, hogy alatta olyan tipusú mirigyek helyezkednek el, amelyek a szem kenéséért felelős faggyúanyagot termelik. Ez a szemhéj takarja ezeket a mirigyeket. Amikor pislog a kutya, az is elhúzodik, a zsíros faggyúanyagot, ami védi és táplálja a szemnek a szaruhártyáját, ezek termelik.

as4.jpg

Annak ellenére, hogy ennek a harmadik szemhéjnak áldásos a tevékenysége, éppen a mirigyekből kifolyólag, hajlamos a betegségre is. Különösen igaz ez, az úgynevezett töppedt orrú kutyák esetében (pl. a mopsz), gyakori ennek a szemhéjnak a gyulladása vagy előre esése is.  A jószág méretétől függően a cseresznyemagtól a mandula nagyságig képes megduzzadni. Megvastagszik a mirigyállomány, sokszor meg is keménykedik, porcosodik. Ez miatt a házi kedvenc nem tudja rendesen lecsukni a szemhéját, irritált állapotban lesz.

A régi állatorvoslásban még egyszerű altatás után, kimetszéssel távolították el, jelenlegi felfogás szerint ez már műhibának számít, ezért inkább a mirigy reponálása, eredeti pozíciójába való visszahelyezése a cél. Műtét- technikailag sokkal egyszerűbb volt a kimetszés, mint a visszaállítás. Magyarázat: ha "csak " kimetszem, a szemnek a kenéséből kiesik ez a mirigy. Az említett anyagok mintegy felét termeli, ha ez nincs, akkor előbb-utóbb a száraz szem nevű betegség fog kialakulni, ami egyéb más bajt is maga után vonhat. Idős korú ebeknél akár vakságig is súlyosbodó szemproblémát tud produkálni.

Akármilyen módon is alakul ki ez a harmadik szemhéj megbetegedés, azonnal orvoshoz kell vele fordulni, mert ha pl. allergiás alapon jelenik meg, enyhe formátumú, akkor elképzelhető, hogy gyógyszeresen, szemcseppekkel, szemkenőccsel kordában lehet tartani... vagy akár vissza is lehet fordítani a folyamatot. Amennyiben nem, akkor műtéti ellátásra van szükség. Ha egy mód van rá, csak úgy, hogy az állatorvos visszahelyezi a mirigyet. Amennyiben mégsem, akkor lehet csak eltávolítani. Elég sátáni tekintettel párosul a betegség- rózsaszínes, véres a nyálkahártya, előre dudorodik a szemgolyó. Általában az egyik után a másikon is megjelennek a tünetek. A jószág akár meg is vakulhat, így mindenképpen szakemberhez kell fordulni.

beki1111.jpg

- Magyar agár mennyit futhat, hogy ne legyen gond belőle?

- (mosolyog) Nagyon jó a kérdés. Azért nevetek, mert a gazdinak már a bokájánál fog lógni a nyelve, mikor a kutya még fütyülve róná a köröket. Az állatok mentalitásából adódóan, hajlamosak addig futni, olyan komoly fizikális megterhelésnek kitenni magukat a gazdájuk "kedvéért", hogy már a légszomj, keringési zavarok is felléphetnek náluk.  Normál körülmények között történő futás mindenképpen egészségesnek mondható a kutyus és a tulajdonos számára is.

A fizikai változást- nehézkes, kapkodó-szívó légzés- figyelnünk kell, vagy amikor többször is leül, lefekszik, és csak a gazda hívó szavára folytatja az utját, ezek jeleknek minősülnek. Azt jelenti, hogy ő már nem kívánja folytatni a futást, de a parancsszóra újra elindul. Azt talán mondanom sem kellene, hogy nyári 35-40 fokban nem sétáltatjuk, futtatjuk a jószagot- nekünk sem esne jól! Extrém körülmények közé sem ajánlatos vinni, forgalmas út mellé, kerékpárútra, hegyre föl, hegyről le sem okos dolog venni sétálni, mert a bazalt károsítja a talppárnáit. Az ideális tempó és hely nagyszerű kikapcsolást nyújthat mindkét fél számára. Amiről beszéltem, a kérdező általi magyar agarakra vonatkozik. Értelemszerűen  vannak olyan fajták, amelyek ezt az igénybevételt ki sem bírnák. Ilyenek többek közt a francia és angol bulldogok, mopszok- velük még véletlenül sem szabad futtatásban gondolkodni.

A kutya akkor is futni fog, ha már elérte a teljesítőképessége végpontját. Ekkor két dolog történhet- rendeződnek a dolgok a szervezetében... vagy elpusztul. Mikor a jószágnál már figyelmeztető jeleket tapasztalunk, ne erőltessük sem a futást, sem az egyéb jellegű megterhelő fizikális tevékenységet.

kela.jpg

- Külön kategória, amikor lusta és "multi" gazdik a terepjáró és egyéb luxusautójuk mellett futtatják, vagy inkább "edzik" a kutyájukat...

- Sok tulajdonos azt gondolja, ily módon kell edzeni a házi kedvencét. Ez abszolút nem az, hanem a jószág teljesítési végpontjának a fölösleges keresése. Olyan határokat feszeget az ilyen tulajdonos, amelynek akár tragikus következményei is lehetnek. Rejtett és egyéb problémák is gátolhatják ebben a négylábú családtagunkat, ami még komolyabb megterhelés a számára. EZ NEM EDZÉS, HANEM ÁLLATKÍNZÁS! Be kell tartani a fokozatosság elvét, valamint az eb teljesítőképességét is figyelembe véve kell edzeni.

- Igaz, hogy a csonttal való etetés leszedi a fogkövet?

- Mindenképpen meghatározó az életkor. Miért is szeretnénk a házi kedvencünkkel csontot is etetni? Fiatal kutyáknál nem igazán ajánlott, nem csirkefarháttal tömöm, mert megvan ezeknek a csontoknak az a rossz tulajdonsága, hogy szilánkosan törik. A bélcsatornán haladva végig, millió mikrosérülést képes okozni, megnyitja a kaput a baktériumok behatolásához. Emellett rettenetes szorulást tud okozni, ilyen esetekben úgy kell kikönyörögni a székletet a jószág végbeléből. Elkerülve az etetési anomáliát, nem szerencsés ilyen típusú "lágy" csontokat adni nekik.

Amennyiben egy német juhász kölyöknek adunk egy fél merha lábszárcsontot, nagyon fog öörülni, sőt, három hét múlva is látható lesz az udvar valamelyik szegletében. Először a porcos részt fogja lerágni, majd egy-egy darab letörésével is próbálkozni fog. Akkorát soha nem fog leválasztani belőle, amitől gondjai lennének. Kölyökkutyák esetében- fogváltásnál- a rágás különösen fontos dolog. Ennyit a csonttal való etetés élettani hatásáról.

tom5.jpg

Amit még érdemes tudni: a csontnak semmilyen tápértéke sincs. Amit produkálni tud, az a kalcium és foszfor, de ezeket sem csonttal illik bevinni, hanem pl. tojáshéjjal, vagy más eleséggel, kiegészítőkkel. A későbbiek során, ha idősebb kutyáról beszélünk, ahol már az emésztőtraktus kialakult, a fogazat már tud küzdeni a csontemésztés okozta zűrzavarokkal, ott kezdődő fogkőnél mi is szoktuk ezt javasolni. Ezek a méretesebb csontok valóban képesek lekoptatni a kezdődő fogkövet, ez még az elszíneződési stádium. Amikor a fogíny már be van gyulladva, azon az oldalon már nem rág az eb. Komolyabb fogkő esetén már a puha takarmánnyal is küzdenie kell. Sokan nem is gondolják, mennyire komoly probléma kutyánál és macskánál is a fogkő megjelenése.

A mechanikai tisztogató hatás, és egyéb dolgok az urbanizáció hatására mára megszűntek, a természetes táplálkozási mód már nyomokban sem található meg. Lágy eleségekkel, főtt ételekkel, konzervekkel etetjük házi kedvenceinket. Vagyis- nincsenek rákényszerítve a rágási folyamatra. Először a hátsó, majd az elől a tépőfogaknál alakul ki olyan mértékű fogkövesség, amely fogínygyulladással jár. Ezután meglazul a foggyökér és kiesnek a kutya fogai.

Egyébként a fogakat minden vizsgálatkor ellenőrizzük, majd tanácsokkal látjuk el a tulajdonosokat. Nem veszélytelen beavatkozás ez sem, hiszen a kutya szájában "matatunk". Mi csak ultrahangos fogkő eltávolítóval dolgozunk, kézivel már nem... de muszáj 10-15 perces altatást alkalmaznunk, mert még a legjámborabb eb is kiszámíthatatlan lenne nélküle. Vannak olyan tápok, amelyek oldalán fel van tüntetve ( fog vagy fog és fogkefe ikonnal), hogy a takarmány fogkő eltávolítására alkalmas- bátran ajánlom minden gazdi számára, akinek házi kedvence fogkő- gonddal küzd.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 81
Tegnapi: 372
Heti: 453
Havi: 3 431
Össz.: 574 071

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 52.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »