Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 44.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni. 

as1.jpg

Új esztendő- új kérdések. Dr. Ásványi Tamást továbbra is bombázhatják kérdéseikkel a Kedves Olvasók. Ezúttal a kennelköhögésről és a tacskóbénulásról tudhatnak meg hasznos információkat.

- A kutyák légzőszervi megbetegedéseinek 99 %-ában valamilyen köhögéses, krákogásos, esetleg nyálzásos, slejm-hányásos tünetegyüttest látunk. Ennek hátterében sok egyéb megbetegedés is állhat. Az első és leggyakoribb előfordulás a mandulagyulladás. Nem mindig ez az alapprobléma, de diagnosztizálási szempontból ezt látjuk először. Két hatalmas, kivörösödött nyirokszerv, duzzadt, esetleg még gennyes váladékkal is fedett.

Ezt köhögéscsillapítóval, antibiotikum-kúrával, nyálkaoldóval kiválóan lehet kezelni. Az is előfordul, hogy mindez már egy adott probléma következménye. Ilyen például a már említett kennelköhögés is. Legalább annyira gyakori bántalom, mint a régebben említett szopornyica, vagy a Parvo-vírusos bélgyulladás. Azzal a különbséggel, hogy nem jelentkezik olyan súlyos megbetegedéssel.

A kennelköhögést szokták még parainfluenzának, vagyis influenzához hasonló betegségnek is nevezni. Jellemzője, hogy egy adott populációban megjelenve, 7-10 nap napig szokott tartani- ilyenkor a jószágot krákogás és köhögés gyötri. Gyakorlati tapasztalat, ha megjelenik egy adott településen, utcáról-utcára terjed, szinte minden kutyát érinteni fog.

Szoktuk mondani: a megbetegedés 7 napig tart kezeléssel, 10 napig kezelés nélkül. Ugyanis ez a vírusos bántalom általában önmagát gyógyítja. Természetesen létezik ez esetben is védőoltás, amelyet DHPPI kombinált oltásnak hívunk, ebből a PI az ún. parainfluenza komponens. Az olvasó által említett betegség akár ez is lehet, de más jellegű is: főhörgők gyulladása, tüdőgyulladás, idősebb kutyák esetében tüdődaganatból adódó krákogás is. Elég komoly differencia-diagnosztikája van.

as5.jpg

A lényeg: amikor a kutyus belázasodik, elmegy az étvágya, akkor kezelést igényel. Olyan is előfordul, hogy viszonylag jó étvágy mellett jelentkezik a köhögés, emellett nem levert vagy bágyadt, akkor nem biztos, hogy intenzív kezelést igényel. Mi- emberek- is úgy vagyunk vele, hogy elmegyünk a házorvoshoz, aki azt tanácsolja: feküdjünk sokat, ne erőlködjünk, igyunk jó sok, meleg teát. 7-10 nap elteltével nálunk is elmúlik a betegség.

Van olyan eset, hogy bakteriálisan felül fertőződik, jönnek a szövődmények- tüszős mandulagyulladás, gennyes tüdőgyulladás, vagy valamelyik köztes állapot. Ilyen esetekben feltétlenül állatorvosi beavatkozásra van szükség. 

Vannak azért gyakorlati praktikák is. Az említett tünetek észlelésekor elég, ha lándzsás útifű sziruppal kezeljük, ugyanis kiváló köhögéscsillapító hatása van. A hangjelenség nappal nem igazán zavarja a gazdit, ám az éjszakai csendben nagyon irritáló tud lenni négylábú kedvencünk folyamatos köhögése. Az esetek 80 %- ában nincs komoly háttere a betegségnek, ettől függetlenül nem árt az óvatosság.

Azok a kutyák, amelyek közösségből- menhelyről- érkeznek, az onnan hozott vírus indukálhat ilyen jellegű megbetegedést. Téli időszakban pedig akár a mínusz fokok, vagy a hideg víz itatása is hajlamosíthat a betegség megjelenésére.

- Mit kell tudnunk a tacskóbénulásról? Ezt kérdezi következő Olvasónk?

- Ezt a betegséget más szóval gerincsérvnek is nevezik. Embernél és állatnál is jelentkezhet, de vannak olyan kutyafajták, amelyeknél gyakrabban jelenik meg. Azért is nevezték el tacskóbénulásnak, mert náluk fordul elő legsűrűbben. 

Abból adódik, hogy Isten furcsa "szerkezettel" áldotta meg ezt a fajtát, vagy a hozzájuk hasonló keverékeket. Falusiasan fogalmazva:sparhelt lábakkal rendelkeznek, nem találsz benne egyenes darabot... 2 cm- en belül háromszor is görbül. Rövid, kifelé csavarodó lábuk van, viszonylag hosszú gerincoszloppal. A tacskó akkor szép, ha hosszú, mint a vonatfütty. Ebből kifolyólag, ahogy közlekednek, a gerinc nem egyenesen halad, hanem érdekes, kígyózó mozdulatokat tesz. 

Azt sem szabad elfeledni, hogy a tacsik döntő többsége lakásban él. Szeret a fotelba fölugrani, amikor az udvaron van, a kerítésnél két lábra állva acsarkodni... esetleg az Y-ház 9. emeletéről a gazdival együtt lépcsőzik, gondolván, ezzel letudták a napi sétát. Ezek a mozgástípusok nem igazán használnak a tacsiknak. Egészséges, genetikailag nem terhelt fajtáknál sem szerencsés, hát még ennél a fajtánál. 

Ami lényeges: a gerinc rendellenesen kopik, a két csigolya közti kocsonyás anyag elmozdul, rosszabb esetben a gerincvelő felé mozdul el. Olyan gyulladásos tüneteket produkál, aminek következtében akár fókaszerűen is húzhatja maga után a lábát házi kedvencünk... és akár le is bénulhat. 

Megint más esetben nem a gerincvelő felé mozdul, hanem a kilépő ideggyök irányába. Gyógykezelés szempontjából mindkettő nehéz, kétes kimenetelű. Ezeknél a fajtáknál az életmódváltozásra és a prevencióra kell fektetni a hangsúlyt. Nem lépcsőztetem a jószágot, megtiltom neki, hogy fel- és leugráljon a fotelból. Megoldás, hogy rámpát alkalmazunk, ha elkerülhetetlen a lépcsőztetés, vagy egy táskaszerű dologba fektetjük bele, és mi visszük le.

as4.jpg

Az is előfordul, hogy futás közben gyakran fölkapkodja a lábát, ha a körmök leérnek a talajra, és már nem a talpára lép, ezek apró jelei lehetnek a gerincsérvnek. Gyógykezelése szakembert igényel. Az idegrendszeri problémák hátterében más jellegű probléma is meghúzódhat.

Akár emberről, akár állatról beszélünk, ez esetben a röntgen nem diagnosztikai értékű. Lágyszöveti elváltozásról lévén szó, nagyon nehezen lehet kimutatni például egy porckorong elmozdulást. Akkor mutatható csak ki, ha gerincfestéssel jár együtt. Ezt ritkán szokták fölvállalni, ugyanis költséges vizsgálat.

Természetesen van konzervatív /gyógyszeres/ és műtéti beavatkozás is. Mindig a betegség súlyossága, a diagnosztikai vizsgálatok eredménye határozza meg, hogy mire van szükség. Utána pedig elengedhetetlen a már említett életmódváltozás, amit illene is betartani. Főleg az emeletes házban tartott tacsik esetében kell a lépcsőzgetésektől tehermentesíteni házi kedvencünket.

Nem árt tudni, hogy mindez nem fiatal kutyusok betegsége, a gerincsérv általában 5-6 éves kortól jelentkezik. Fél évtized alatt kialakult gerinckopást egy hét alatt képtelenség rendbe hozni. A tulajdonos is nehezen érti meg, hogy nem máról holnapra alakul ki, hanem egy folyamat végterméke. Ezért figyeljenek nagyon a tacskók és tacskószerű kutyusok gazdái a nevelési fázisokra. 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 415
Tegnapi: 384
Heti: 799
Havi: 7 343
Össz.: 577 983

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 44.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »