Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Polgármesteri tájékoztató. Téma: a Dobó Városrész

csaszil.jpg


Tisztelt Tapolcaiak,
Tisztelt Képviselő társaim!

A közelmúltban egy internetes közösségi portálon a tapolcai Dobó városrész történetével, jelenlegi állapotával több olyan hozzászólás is megjelent, amely gyalázkodó, sértő, szubjektív, a történéseket, tényeket figyelembe nem vevő véleményeket is tartalmaz.

Tapolca város önkormányzata képviseletében szükségesnek tartom a nyilvánosság előtt a következőket elmondani:

Az önálló tapolcai helyőrség létesítésével, fejlesztésével, fenntartásával, a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésével összefüggő költségek – a mindenkori államformától függően – a Magyar Királyság, a Magyar Népköztársaság, a Magyar Köztársaság állami költségvetéseiben kerültek biztosításra valamennyi magyar adófizető, személy és szervezet befizetéseiből. Ugyanezen forrásból épültek a tapolcai nevelési-oktatási intézmények, közintézmények, lakótelepek, létesültek a közműhálózatok. Ebből következően nem szerencsés az a szóhasználat, hogy „itt mindent a honvédség csinált”.

Jelentős fordulat volt a város életében a tapolcai kiképzőközpont bezárása. Bizonyára sokan emlékeznek a történésekre. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a 2005. február 21-i tapolcai látogatásakor a lakossági fórumon a katonai élet- és munkakörülmények jelentős javításáról beszélt, míg rövid tíz hét elteltével Braun László altábornagy a Magyar Honvédség Vezérkari Főnökének első helyettese 2005. május 11-én a bezárás tényét közölte a személyi állománnyal és a város vezetőivel. Szeretném leszögezni, hogy Lasztovicza Jenő, választott országgyűlési képviselőnk, a város polgármestere, a jelenlegi és volt képviselői a helyi honvédségi vezetőkkel együttműködve a rendelkezésre álló szerény lehetőségeket kihasználva mindent megtettek a további működés érdekében. A „kényelmi”, katonai lobbi erősebb volt, Szentendre közelebb van Budapesthez, a honvédelmi érdek, a kiképzési-gyakorlatozási lehetőség, adottság a politikai döntésnél másodlagos szempont volt. Tapolca Város Önkormányzata az általa adományozott alegység zászlóval búcsúzó alakulattól emlékezetes, megható ünnepségen köszönt el.

A piacgazdasági körülmények között a rendszerváltozást követően a városrész az addigi kiemelt kereskedelmi, kulturális, szolgáltató szerepkörét fokozatosan elvesztette. A különböző vállalkozások, szervezetek kizárólag a jövedelmező szolgáltatásokat tartották, tartják fenn.
Kivétel ezek közül Tapolca Város Önkormányzata, amely a kötelező városüzemeltetési, út és zöldfelület-fenntartási, csapadékvíz-elvezetési feladatok ellátásán túlmenően önként is vállalt feladatokat az ott élőkért. Felújította és fenntartja a Stadion utcai általános iskolát, a Dobó téri Szivárvány Óvodát.


Térítésmentesen biztosítja a honvédségi és civil társadalmi szervezetek elhelyezését, a helyi autóbusz járat folyamatos üzemeltetésével biztosítja a rendszeres menetrend szerinti összeköttetést a többi városrésszel, lehetővé teszi a sporttelep ingyenes használatát, visszaállította – jelentős költség vállalásával – a postai szolgáltatást, megszervezte a városrészi napot, korszerű a hatályos szabványoknak megfelelő játszóteret hozott létre.
Folyamatosan gondoskodik az utak karbantartásáról, megtörtént a Dobó tér teljes aszfaltozása, az élelmiszer áruház előtt a közterület térburkolása, a Dobó szobor elhelyezése, az épület mögötti tér aszfaltozása, sebességcsökkentő elemek beépítése a Viszló utcában.
Sikeres pályázat révén 2012-ben megvalósul a Dobó városrész bekapcsolása a kerékpárút hálózatba, biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedési feltételekkel, a Tapolca és Tapolca-Diszel városrész közötti kerékpárúttal azonos minőségben, a jelenlegi keskeny gyalogos járda nyomvonalán mintegy 100 millió forint beruházási összegben.
A teljesség igénye nélkül kijelenthető, hogy a kötelező feladatellátás éves költsége mintegy 8 millió forintot tesznek ki, míg az elmúlt időszakban végzett beruházások, felújítások évente változó összegben tízmilliós nagyságrendet tettek ki.

Tapolca Város Önkormányzatának tisztségviselői, képviselői nem tesznek különbséget a városrészek között a városüzemeltetés és fejlesztés feladataiban. Tiszteletben tartják az állampolgárok szabad véleménynyilvánítását.
2010-ben a Honvédelmi Miniszter részvételével csekély érdeklődés mellett lakossági fórumon is elmondhatták véleményüket az itt élők, míg a városrész megválasztott képviselője előre meghirdetett időpontokban fogadóórákat is tart a problémák megismerésére.
Tapolca Város Polgármestereként arra kérem a közösségi portálon véleményt nyilvánítókat, hogy valós tényeken alapuló megnyilvánulásokat tegyenek, tartózkodjanak a magukat is minősítő becsmérlő, ócsárló, egymást gerjesztő véleményektől. Ez különösen elvárható azoktól, akiknek szülei magas rangú városi kitüntetést kaptak, valamint képviselőként évekig dolgoztak a településrész fejlesztéséért.

Tapolca, 2012. február 17.

Császár László
polgármester


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 641
Tegnapi: 412
Heti: 2 441
Havi: 5 419
Össz.: 576 059

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Polgármesteri tájékoztató
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »