Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 37.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

as5.jpg

Itt vagyunk újra Ásványi doktorral, mint az ősz.. vagy lassan a tél. Új hét, két új kérdés, hozzá a válaszok. Először az álvemhességre kapunk kielégítő, tartalmas választ, majd fény derül a házi kedvencünk csuklásának miértjére... vagy inkább megszűntetésének praktikáira...

- Az urbanizált szuka kutyáknál gyakran előforduló megbetegedés. Mint tudjuk, a Természetet nem lehet megerőszakolni. Ahogy ivaréretté válik a jószág, a fajfenntartási ösztön egészen az öregkor hajnaláig elkíséri. Hat havi ciklusokkal tüzelni fog az a szuka is, amelyik életében nem látott egy jóképű vőlegényt sem. Minden hormonális átalakulás, szervi és mentális változás ugyanúgy létre fog jönni nála, mintha találkozott volna élmai kutya-hercegével. Úgy zajlanak az események, mintha megtörtént volna a párzás. Ennek következtében alakul ki egy olyan állapot, ami miatt úgy érzi a jószág, hogy vemhes.

Bár nem az, ám a hormonok finom játékának köszönhetően megváltozik a viselkedése, "fészket" készít, nő a hasa, az emlőben megjelenik a tej. Ez a tüzeléstől számított 60 napon belül csúcsosodik ki. A 30. nap körül már lehet látni, hogy valami történt, az 58-63. nap között pedig a vemhesség minden jelét produkálni fogja.

Ilyenkor vagy spontán rendeződnek a dolgok, vagy ahogy az esetek döntő többségében lenni szokott, gyógyszeres beavatkozásra van szükség. Spontán gyógyulás esetén lezajlik a hormonális változás- mintha megellett volna. A magzatvédő sárgatest lepukkan a petefészekről és ebből kifolyólag az összes vemhességet produkáló tünet az egyik napról a másikra megszűnik. Mégsem ennyire egyszerű, fekete és fehér ez a történet. Sokkal inkább arról van szó, hogy nincsenek meg azok az intenzív jelek, amelyek normális vemhesség esetén- megellik, majd szopni kezd a kiskutya.... ezért elmosódnak a tünetek. Ugyan leapad a hasa, de az emlőkben megjelenik a tej. Amennyiben a kölykök nem szopják ki az anyagot a tejlécekből, bizony, be fognak gyulladni. Megvastagodott emlőszövetek alakulnak ki, amikben tejzárványok maradhatnak... ezek a következő tüzelésnél megint aktiválódhatnak. 3-4 vemhesség után, de néha előbb is, emlődaganathoz vezethetnek.

A másik velejárója a petefészek-ciszta. Ebből következik a rossz hormonális működés, onnantól megindul a szőrhullás, kiszámíthatatlanná válik a tüzelés, felborul a jószág hormonális háztartása. Nem véletlenül javasoljuk, hogy a nem tenyésztésre szánt kutyáknál érdemes elvégeztetni a sterilizáló műtétet. Ez esetben nem lesz a házi kedvenc álvemhes, nincs meg az a kellemetlen állapot, hogy az ivarzási tünetek megjelenésekor kezelhetetlenné válik a jószág, mindent alárendelve a párzási ösztönének. Emellett a tüzelő szuka szaga odavonzza a kanokat- egyik bentről, a másik kintről idegesíti a gazdit, vagy a szomszédokat. Arról nem is beszélve, hogy a 6-7 hónapos kor között ivartalanított ebek esetében az emlődaganat kialakulásának a veszélye- nulla! Ennek oka, hogy a szervezet nem kapott olyan hormonális lökést, ami a későbbiekben ezt a betegséget generálhatná.

as4.jpg

Az ivartalanításnak csak előnye van, főleg a kutya szempontjából. Vannak, akik másképp vélekednek, például az elhízást hozzák föl ellenpéldaként. Tudni kell, hogy az álvemhesség kezelése komoly anyagi ráfordítással jár. Tejelválasztást csökkentő- prolaktin- hormonokat kap, ami egy nagyon drága gyógyszer. 7 kg alatti kutyus esetében ez kb. 10 ezer HUF- ot jelent. Nem is szólva a mentális változásról, az esetleges daganatok kialakulásáról.

Elhízik négylábú családtagunk? Nem a sterilizáló műtét az oka, hanem a tulajdonos, aki túleteti. A női nemi hormonok esetében valóban rakódhat le zsírdepó, de ez kevesebb takarmány bevitelével megakadályozható, plusz alkalmanként egy kiadós közös séta is jótékony hatással bír mindkét félre (pl. a szívinfarktus megelőzése).

Ami az ivartalanítás ellen szólhat: maga a beavatkozás nem olcsó, de a szakembert, a szakértelmet meg kell fizetni minden esetben. A másik, hogy mint minden műtét esetében, létezik bizonyos mértékű rizikófaktor. A jószág műtét közben elpusztulhat... ez benne van a pakliban. Minden más a sterilizáló műtét mellett szól! Még egy utolsó dolog: az álvemhes kutya emlőit egyetlen tulajdonos sem borogossa hideg vízzel, mert a következő tüzelésnél ökölnyi emlődaganatok köszönnek vissza. Néha beválhat a házi praktika... de ez nem az az eset!


- Négy éves német juhász sűrűn csuklik. Mi a teendő?

- Emlékezhetünk rá még gyermekkorunk tanulmányaiból, hogy a csuklás nem más, mint a rekeszizom görcsös összehúzódása. Valójában a nervus vagus /agyideg, bolygóideg/ izgalma az előidézője. A csuklás önmagában nem nevezhető kóros folyamatnak, teljesen normális állapot. Valami okból irritáció lép föl a rekeszizomban, ezáltal húzódik össze.

Kölyökkutyáknál nagyon gyakran előfordul, az oka számunkra is ismeretlen. Élettani vagy fiziológiai állapot, van úgy, hogy akár fél napon át is csuklanak. Sem kezelni, sem megszüntetni nem lehet. Néha előfordulhat kóros változata is, de ennek aránya kb. 1:1 000 000, de ekkor sem a csuklás a főbünös. Még kellemetlenséget sem okoz a jószágnál, velünk ellentétben. Amikor az ember sokáig csuklik, fölkeveredik a gyomor, ilyenkor a sav enyhén marhatja a nyelőcsövet.

as1.jpg

Az, hogy a kérdezőnk 4 éves német juhásza a mai napig sűrűn csuklik, különösebb jelentőséggel nem bír, nem érdemes a gazdinak sem foglalkozni vele. Tudomásul kell venni, majd elmúlik...

Természetesen ilyenkor is vannak praktikák. Ezek közül az egyik a mozgás, amikor a szövetek elegendő mennyiségű oxigénhez jutnak, ekkor visszaáll a normál működés, megszűnik az idegek említett izgalmi állapota. Hasonló segítség lehet, amikor megijesztjük a házi kedvencünket. A hirtelen stresszállapot következtében fölszabadulnak a stresszhormonok, ezáltal bővérűséget okoznak. Amikor pedig vizet itatunk a kutyával, ahhoz, hogy bejusson a hideg folyadék a gyomrába, a rekeszizmon lévő nyelőcső-lyukon is át kell, hogy hatoljon. Ez a hideg víz hősokkot okoz az érintett részen, az izomzat pedig stresszállapotba kerül. Szokták még alkalmazni- bár kutyáknál nem igazán kivitelezhető- az orr befogását bizonyos ideig. Ennek lényege, hogy kifeszül a rekeszizom, pozitív nyomást produkálunk a mellüregre, az akkor még bedomborodó rekeszizom kiegyenesedik. Az erek kitágulnak, megszűnteti a görcsös állapotot.

Röviden: a csuklás egy természetes állapot, nem kell aggódnunk, ha a jószágot "emlegeti" valaki. A házi praktikákkal nem ártunk nekik- próba- szerencse! /mosolyogva feláll, majd kezét nyújtva köszönünk el egy hétre egymástól/

as3.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 634
Tegnapi: 412
Heti: 2 434
Havi: 5 412
Össz.: 576 052

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 37.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »