Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Ritkán jelentkezem e sorozattal, mert maguk a kutyusok sem hétköznapiak. Emellett nem minden gazdi vállalkozik arra, hogy publikussá tegye négylábú családtagjának fotóit. Talán emlékeznek még a Kedves Olvasók, eddig egy moszkvai őrkutya (tulajdonos: dr. Kun Csabáné) és egy shar-pei (tulajdonos: Kiss Vivien) mutatkozott be.

Németh Ildikónak köszönhetően egy újabb csodálatos fajtát- a samoyed- et is megismerhetjük.

samy2.jpg

A samoyed Szibériából, az Ob és Jenyiszej folyó közötti területről származik. Az itt kóborló nomád népcsoportról kapta a nevét. A fennmaradásuk érdekében egy olyan fajtát tenyésztettek ki, melyet sokrétűen foglalkoztattak. Rénszarvasok terelésében, teherhúzásban, vadászatban segített, de ellátták gazdáik védelmét is /jegesmedvékkel és rozmárokkal is hadakoztak/. A gyerekek gyengéd játszótársainak számítottak. Kutyáik munkáját sokra tartották, és megbecsüléssel bántak velük. Innen ered a fajta nyíltsága, őszintesége, emberszeretete.

Színük ekkor még változatos volt: fehér, fekete, tarka, cserszínű, farkasszürke és vöröses. Mára  csak a fehér  szín megengedett.

Az Északi és Déli -sark felfedézésében is segítséget /segédmancsot/ nyújtottak /pl. Roald Amundsen vezérkutyája "Etah" 19991-ben/.

Ezekből az időkből maradt ránk a mondás,:" A szánhúzókutya-fajták az emberért dolgoznak,a szamojéd-kutyák az emberrel."

A legtöbb samoyed a  sarkkutatók kutyáitól  származnak. A cári családot is lenyűgözte a fajta és ritka kincsként őrizték.

Angliába akkor került, mikor Viktória királynő lánya, Alexandra férjhez ment II.Miklós cárhoz. Alex bátyjának, a welsi-hercegnek több kutyát is küldött ajándékba, többek között samoyedokat is. Ekkor a Brit Kennel Club elnöke volt a herceg. Első fajtabemutatása 1893-ban az angliai Leedsben volt. A pár különleges szeretetére a  bizonyíték, a welsi-hercegi-galériában lévő szamojéd festmények, amik ma is megtekinthetők.

Angliában Ernest Kilburn Scott tenyésztette elsősorban nagy gondoskodással. A fajta futótűzként terjedt Angliában és Amerikában. Hazánkban az első samoyed: Donna Seraphina Anatina( MET.SAM.1). 1987-ben érkezett a világhírű svéd Explorer's kennelből. Hívóneve "Sally" volt. Ez a kutyus meghatározója,a mai samoyed állománynak.

Közepes termetű, nagyon szép megjelenésű kutya. Feje elkeskenyedő, füle háromszögletű, feláll. Értelmes tekintetű, barna szemű.

Törzse erőteljes, izmos. Végtagjai egyenesek, erőteljes csontozatúak. Hosszú farka ráomlik a teste fölé. Szőrzete kétrétegű. A felső durvább szálakból áll, az alsó sűrű és gyapjas. Ez a szőr védi a hidegtől és a forróságtól /ha a szőre bepiszkolódik, a száraz helyen rövid időn belül kipereg bundájából a kosz/. Tiszta fehér vagy krémszín.

Állandó mosolyát a fölfelé görbülő ajak adja.

Magasság: kanok marmagassága ideálisan/a MEOE szerint/: 54-60 cm.

                 nőstényeké ideálisan: 50-56 cm.

Testtömeg az előbb adatokkal arányos legyen.

samy.jpg

FAJTASTANDARD

BESOROLÁS:

FCI V-ös fajtacsoport
Spicc és ősi típusú fajták
Szekció: Északi szánhúzó

Munkavizsgára nem kötelezett.

TULAJDONSÁGAI:Méltóságteljes /talán a cári időkből:) /határozott, energiát és elevenséget sugárzó. Tekintete értelmet tükröző. Emberszeretete szembetűnő /idegenekkell szemben is/. Bárhova megy, barátokat gyűjt/. Nagyon játékos, jól bírja a gyerekek "gyömöszölését"is. Bárhol jól érzi magát, csak egy a kikötés, a gazdi ott legyen. Nagyon okos, de önfejű tud lenni, ezért fontos fiatal korban a szeretetteljes oktatását elkezdeni. Ne engedjük, hogy falkavezérré váljon/. Gyerekem születésekor sok kutyatámadás volt, többek között malamuté is. Ez a fajta semmilyen körülmények között nem fordul az ember ellen!- igaz, hogy azt a gazda hibájának tartom, de nála ilyen kizárt dolog.

Gazdája gyengeségét kiismeri, és jól használja saját érdekében:) /pl. vacsoránál/.

/Forrás: Nemzetközi kutya magazin- 2011. január, Wikipédia, Tunguskaja kennel oldala, Nagy-kutya Lexikon, Nagy kutyakönyv, és Északi kutyafajták/.

samy3.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 232
Tegnapi: 332
Heti: 232
Havi: 3 210
Össz.: 573 850

Látogatottság növelés
Oldal: Érdekesség- EBben ritka: Samoyed
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »