Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2011. december 1.- Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Csíki Műemlékvédő Egyesület szervezésében, valamint Daczó Katalin és Ferencz Réka gondozásában mutatták be a Méra naplója című könyvet. Koszticsákné Vorzsák Anna (1919-1979) kötetének érdekfeszítő részleteit a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban hallhatták az érdeklődők.

mera1.jpg

A rendezvényt Nagy Eörsné intézményvezető bevezető gondolatai nyitották, majd a mű gondozói vették át a szót. Részletes beszámolójukból megtudhatták a megjelentek, hogy Mérának, a csíkszeredai járás főszolgabírói hivatal alkalmazottjának a szerelem adott okot arra, hogy naplót írjon. 1944 nyarán- Borszéken- találkozott egy budapesti orvostanhallgatóval (Palkó), Ámor nyila őt sem kímélte, majd egy évtizeden át leveleztek a fiatalok. A napló azonban nem pusztán egy romantikus szerelmi történet, hanem betekintést nyerhetünk az identitástudattal rendelkező, hűséges, mélyérzésű székely nő legbensőbb titkaiba, mindennapjaiba, de a kor szereplőit, közszereplőit is megismerhetjük, köztük azt a Wass Albertet is, akivel Méra barátságot is kötött. Képet kaphatunk Magyarországon töltött időszakáról, a hazatérésről, Csíkszereda háború utáni életképei is megelevenednek a napló sorai közt.

mera4.jpg

Emellett az előadók szóltak a kötet tapolcai vonatkozásáról is. A második fejezet foglalkozik a településünkön töltött napokkal- 1945. február 19.- 1945. május 14- ig. Részlet a könyvből:

"1945. IV. 5.- Ez a fogság most már rossz. Hallottam, hogy Tapolcán rend van, s már ott szeretnék lenni bent, hisz itt már rettenetes. Tíz napja, hogy itt vagyok. Az étel gyenge, mert nincs mit főzni, a nem-alvás és bánat az erőmet el kezdi venni. A kevés bor ad egy-egy kis erőt. Kloci! Kloci!- ha látnál! De még az "író" ha látná! A jó Isten meg fog segíteni, tudom, csak ne félnék ilyen nagyon, de úgy remegek, ha hallom, hogy jönnek, s hát a hangjuktól!"

mera2.jpg

Ismertetőjüket vetítéssel, dalbetétekkel tették még érzékletesebbé, színesebbé. Wass Albert kötetekkel is gazdagodott a könyvtár, majd Németh István Péter költő, az intézmény alkalmazottja köszönte meg a tartalmas könyvbemutatót.

mera3.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 285
Heti: 766
Havi: 7 087
Össz.: 590 003

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Könyvbemutató: Méra naplója
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: magyar rózsa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »