Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 45.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Két újabb kérdés és rá a válasz. Az egyik- házi kedvencünket szükséges-e alávetni évente a parazitológiai laborvizsgálatnak? Egy másik gazdi arra kíváncsi, miért nem ugat a szibériai husky?


- A jószágok külső és belső parazitás megbetegedése az egyik legkomolyabb problémát jelenti, mióta az ember kutyával, macskával él együtt. Az ebek belső parazitás megbetegedése /zoonózis/ azt jelenti, hogy átfertőződhet az emberre, bizonyos parazitákat elkaphatunk négylábú családtagjainktól. Amennyiben betartjuk az alaphigiéniás előírásokat, ennek kisebb az esélye. Ezért is szoktuk mondani, hogy a jószággal való érintkezés, játék után alaposan mossunk kezet. Ily módon távolíthatjuk el kezünkről a petéket.

395762_216177725132029_100002194107401_484219_659741141_n.jpg

A kutyák parazitás fertőzöttségének 50%- a az emberre is veszélyt jelent. A veszettség-oltással egyidőben előírt a jószágok parazita-mentesítése is, jó hír, hogy azóta jelentősen csökkent ez a fajta megbetegedés. Visszaszorult a bélférgesség, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy még mindig nem okoz jelentős problémát. A 6-10 hetes ebek mintegy 90%- ban parazitásak. Amikor a kölyökkutyával először megjelennek a rendelőben, azonnal féreghajtóval kezdünk. Utána a tulajdonosnak az a dolga, hogy 4-5 napon át figyelje házi kedvence bélsarát. Ezt követően be kell számolnia az állatorvosnak, mit is látott ez idő alatt. Csak elvétve egyet-egyet, vagy tucatszámra tolta kifelé az orsóférgeket.

Olyan parazita-írtó szereket szoktunk használni, amelyek nem szelektív hatásúak. Nem "gondolkodnak", hanem a bélben található összes parazitát megölik.

Nem halott ötlet ugyan bélsarat vizsgáltatni, izoláltatni, hogy milyen paraziták vannak a jószág székletében, az eredmény ismeretében pedig célzottan féreghajtást végezni. Itt is két oldala van anyagilag is az éremnek. Egyik részről- mivel mi csak széles spektrumú féreghajtót használunk, ami visz mindent,mint a piros hetes... szóval 10 kg testtömegenként 1000 HUF- ba kerül. Vagyis egy 30 kg- os kutya esetében 3000 HUF. Amennyiben bélsár izolációt kérünk, ennek költsége 3-3500 HUF, ehhez jön még a kevésbé hatásos szelektív féreghajtó, aminek 200 HUF/kg az ára. Vagyis nagyjából ugyanott vagyunk! Vizsgálatot olyan esetekben szoktunk kérni, amikor a megbetegedés nem sorolható az általános kategóriába.

as4.jpg

Amennyiben a jó gazdi gondosságával szeretnék cselekedni, akkor nagyon szép és ideális lenne elvégeztetni ezt a speciális vizsgálatot, de nem hiszem, hogy a kérdezőn kívül bárkit is rá tudnék beszélni erre... főleg, ha nincs is rá szükség.

Valóban jó lenne minden jószág esetében tipizálni ennek a betegségnek a hogyanját és miértjét, ugyanis a szakma megkövetelhetné ezt a dolgot. Az élet azonban más mederben folydogál...

A szakmai protokoll azt mondja: azok a kutyák, amelyek udvaron, szabadon vannak tartva, gyakran kerülnek közösségekbe,ott három havonta érdemes féregtelenítést végezni, hiszen fönáll annak a veszélye, hogy idegen állat ürülékével találkozik, ilyenkor megfertőzödhet. Azok a kutyák, amelyek az Y-házak 9. emeletén, elzártan élnek- náluk elegendő, ha félévente kapják a féregtelenítőt. A veszettség törvény viszont előírja, hogy évente egyszer el kell végezni ez a beavatkozást.

Két dolgot feltétlenül megérdemel házi kedvencünk: a védőoltást és a külső, belső parazita- mentesítést.

A parazitás fertőzöttségnek konkrét jelei is mutatkoznak: fokozottabb étvágy mellett is veszít a kondíciójából, elveszíti a szőre a normál tapintását és fényét, húzza a fenekét /szánkózik/, vagy éppen nyalogatja, mert a paraziták a végbél környékére rakják le a petéiket. Emellett váltakozó lesz a széklet minősége,mennyisége.

Ezek a paraziták egyébként árral szemben úsznak a végbélben.Horgas szájszerveik vannak, ezekkel kapaszkodnak bele a bél nyálkahártyájába. El nem engedik, amíg csak életben vannak. A féreghajtó ezt a szájszervet bénítja le, hogy kiakadjon, majd élve, vagy már elpusztult állapotban kerüljenek ki a bélsárral. Ezekre a jelekre figyeljenek oda a gazdik, amikor fölmerül a férgesség gyanúja.

as3.jpg

- Miért nem ugat a szibériai husky?

- Jack London például éneklő kutyának nevezte /mosolyog/. Ez a fajta tőlünk északabbra fordult elő, hidegebb környeztben élt, ahol a farkasok képviselték a fő populációt. A Természetnek megvan a maga rendje- szereti az adott környezetben élő állatokat egy sémába, megjelenési formába beskatulyázni. Ugye, még senki sem hallott gyetlen farkast sem ugatni? Ők egy ilyen populációban éltek, kénytelen volt a husky is ehhez idomulni a kommunikáció miatt is. Különben rájöttek volna a farkasok, hogy nem fajtatársak..

Az anatómiai szerkezetüket Isten úgy alakította, hogy nem alkalmas az ugatásra. A husky alapjában csöndes jószág, ha mégis jelez, akkor ezt az éneklő, tutoló hangot hallatja. Nem általános,megszokott jelenség kutyáéknál, de ők ilyenek... ennyi a magyarázat!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 232
Tegnapi: 332
Heti: 232
Havi: 3 210
Össz.: 573 850

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 45.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »