Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Budapest- Az ÉFOÉSZ fennállásának 30. évfordulója alkalmából emlékérem elismerésben részesült Császár László polgármester és Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke. A Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen műsort adtak a Szász Márton  Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (továbbiakban Szász Márton Iskola) diákjai is.

2011-ben fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége. A megemlékezések csúcspontját jelentő, a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezésre került jubileumi ünnepség díszvendége Schmittné Makray Katalin, Soltész Miklós szociálpolitikáért felelős államtitkár és Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos volt.

„A Szövetséget mindig is progresszív szakmai munkájáról ismerték. – kezdte köszöntőjét Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke. „Az első lakóotthonok létrehozása, az önérvényesítő mozgalom, a támogató szolgálatok modellprogramja, a könnyen érthető kommunikáció és a támogatott döntéshozatal hazai terjesztése, valamint az idén megkezdett támogatott lakhatási program mind olyan innovatív kezdeményezések, amelyeket az ÉFOÉSZ indított útjára” – hangsúlyozta.

Kiemelte, bár az elmúlt évtizedek alatt sokat léptünk előre az egyenlő esélyek megteremtése terén, ma mégis legalább akkora szükség van a Szövetségre, mint megalakulásakor. „Az ÉFOÉSZ által vállalt társadalmi felelősség, a szolidaritás, a közösségi összefogás olyan időtálló értékek, amelyek ma is munkánk alappillérei lehetnek.”

Schmittné Makray Katalin köszöntő beszédében felidézte azt a szeretetet és lelkesítő energiát, amelyet minden alkalommal megtapasztal fogyatékossággal élők körében. Köszönetet mondott mindazoknak a szakembereknek, szülőknek, családtagoknak, akik helyt állnak a nehéz élethelyzetekben.

„Amikor olyan környezetben vagyok, ahol fogyatékkal élők és gondozóik vannak együtt, még közelebb érzem magamhoz a szociális területet” – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós, a szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. „Fogyatékkal élő gyermeket nevelni, illetve egy, az ÉFOÉSZ-hoz hasonló szervezetet megalapítani és működtetni egyaránt embert próbáló feladat” – fűzte hozzá.

Bercse László a Szövetség önérvényesítő csoportjának tagja, az érintett emberek képviseletében kijelentette: „A segítséget, támogatást elfogadjuk, szükségünk van rá és meg is köszönjük. Helyettünk azonban senki nem dönthet! Közösségben szeretnénk élni, tanulni, dolgozni, barátokat és párt találni, döntéseket hozni – ugyanúgy, mint bárki más”.

A beszédek között a résztvevők a dombóvári Reménysugár Zenekar fergeteges műsorát hallgathatták meg, akik népzenei ihletésű dalok és megzenésített versek mellett ismert slágereket is előadtak: Tankcsapda-feldolgozásuk zajos közönségsikert aratott, különösen, hogy Katalin Asszony elfogadta invitálásukat a közös zenélésre.

A programot a tapolcai Szász Márton Iskola alsó tagozatosainak madár-jelmezben eltáncolt előadása is színesítette.

madarak.jpg

A jeles évforduló alkalmat kínált arra is, hogy emlékéremmel köszönjék meg mindazok munkáját, akik az elmúlt évtizedek során a legkülönbözőbb eszközökkel támogatták az érintetteket. A Szövetség alapító tagjai és tisztségviselői mellett elismerést kapott Váradi Etelka, aki évtizedeken keresztül segítette a határon túl élő értelmi fogyatékos embereket, és maga is aktív tagja volt a Magyarkanizsán szerveződő fogyatékosügyi mozgalomnak; valamint Tóthné Korsós Ildikó, az ÉFOÉSZ önérvényesítő tagozatának első elnöke.

Közéleti szereplők támogató segítségét is elismerték. Bernáth Ildikó, fogyatékosságügyi miniszteri biztos emlékérmet adott át többek között Lasztovicza Jenőnek, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnökének és Császár Lászlónak, Tapolca város polgármesterének, akik jelentős szerepet játszottak az ÉFOÉSZ támogatott lakhatási programjának elindításában. (a KULCSprogram segítségével intézményekből költözhetnek önálló lakásba, és ott önkéntesek támogatásával, önállóan élhetnek értelmi fogyatékos emberek: www.kulcsprogram.blog.hu )

csaszi_elismeres.jpg

e8ffe8905052a4597d8261bb5350de34.jpg

Forrás: www.efoesz.hu


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 221
Tegnapi: 332
Heti: 221
Havi: 3 199
Össz.: 573 839

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- 30 éves az ÉFOÉSZ- Lasztovicza Jenő és Császár László is elismerésben részesült
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »