Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 53.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Megérkezett az áprilisi nyár, így aztán aktuális az olvasói kérdés a kutyát ért napszúrással kapcsolatban. Egy másik gazdi ölebjének szeméről kérdezte dr. Ásványi Tamás állatorvost, aki ezúttal is kézséggel válaszolt.

as10.jpg

- Bizony könnyen kaphatnak napszúrást házi kedvemceink. Valójában legtöbb esetben hőtorlódásnak nevezzük azt a tünetegyüttest, aminek ki vannak téve ebben a rekkenő hőségben jószágaink. Az egyik leggyakoribb, mikor véletlenül bent felejtjük az autóban, miközben mi már egy órája beszélünk ismerősünkkel a szupermarketban. Négylábú családtagjaink- velünk ellentétben- nem rendelkeznek verejtékmiriggyel, így csak lihegéssel tudnak hőt leadni. A 45-50 fokos autóban hamar összeomlik a hőháztartásuk- belső hőmérsékletük fölmehet 42-43, esetenként mértünk már 46 fokot is náluk.

Kómás állapotba kerülnek és onnan már nehéz kihozni őket. Hangsúlyozom, ez nem a klasszikus napszúrás, hanem egy hőtorlódásos megbetegedés. Ez a zárt helyen történő tartáskor, vagy amikor kikötjük olyan helyre, ahonnan képtelen árnyékba vonulni, abban az esetben történik meg.

Napszúrást a sötét szőrzetű kutyák esetében akkor szoktunk látni, amikor korlátozott mozgástérben, árnyék nélküli helyen kell tartózkodnia. A tünetek hasonlóak, mint az embereknél: szédülés, émelygés, hányinger majd hányás, agyi ödéma, rosszabb esetben az állat elhullásához is vezethet. Döntő többségében mégis inkább hőtorlódásról beszélünk.

Ami gyakori történet, de ritkán gondolunk rá, az UV érzékenység. A fehér szőrzetű jószágok bőre jóval érzékenyebb ott, ahol nem fedi szőr a testét (pl. a fül hegye és oldala), itt komoly felégések keletkezhetnek. Ezek másod- vagy harmadfokú égési sérülésnek minősülnek. Szoktam javasolni, hogy a nyári időszakban magas fényvédő-faktorú naptejjel kenjék be az állat fülét a gazdik. A legfontosabb, hogy zárt autóban, még lehúzott ablak mellett se hagyjuk házi kedvencünket. Sajnos, ha a tünetek már kialakultak, 10 esetből talán 1-2 jószágot tudunk csak megmenteni.

as4.jpg

A hirtelen lehűtés legalább annyira veszélyes, mint ha nem teszünk semmit. Ilyenkor hideg beöntéssel, infúzióval lehet csak levinni a kutya testhőmérsékletét. Vagyis a tulajdonos ne cselekedjen felelőtlenül. Ne szabad sem hideg borogatást alkalmazni, de nyakon se öntsük egy vödör vízzel a jószágot. Egy kómatózus állapotban lévő kutyus szakembert igényel. A házilagos beavatkozás olyan mértékű stresszt idéz elő, hogy elpusztulhat az eb.

- Olvasónknak palotapincsi kutyusa van. Arról érdeklődik, valóban ennyire érzékenyek-e a szemei?

as5.jpg

- Ezeknél a fajtáknál a csontos orbita, vagyis a szemüreg jóval sekélyebb szerkezeti felépítéséből adódóan. Ez nem pusztán a pincsire, hanem a mopszokra és angol, francia bulldogokra is igaz. A szem fiziológiailag is jobban ki van dülledve az üregéből. Ebből kifolyólag érzékenyebb a környezeti ráhatásokra. Ödéma következtében akár egy gyulladás is tud komoly kidülledést előidézni. Mechanikai sérülés esetén (ütés, harapás) valóban ki tud ugrani a szem az üregéből. Gyakran előfordul és orvosloni is kell, ha lehet, minél előbb, annál jobb. Első teendő értesíteni az állatorvost, hogy mi a gond a jószággal, utána borogatni is szükséges.

Amennyire lehet, a helyén kell tartani a szemet, majd zacskós jeget, azt pedig egy ruhába tekerni, odafogni a kutya szeméhez. Erre azért van szükség, hogy a sérülés után keletkezett ödéma, a szövetek megduzzadása a lehető legkisebb fokú legyen. Nagyobb esély van az érzékszerv visszahelyezésére. Így is van rá példa, hogy már csak eltávolítani tudjuk... de ez a ritkább. Általában korrekciós műtéttel vissza lehet helyezni a szemet. Ugyan a mai technika mellett műszem is beültethető, de ez jelenleg horrorisztikus összegbe kerül.

A kutyus egy szemmel is kutya marad, ugyanis a páros szerveknek megvan az a tulajdonságuk, ha az egyik elveszíti a funkcióját, a másik még át tudja venni a szerepét. A kutyáknak amúgy is a szaglása és hallása kifinomult, a látása kevésbé. Sokat nem veszít vele, ha ilyen baleset történik vele, de klasszikus teljes életet ők is egészségesen tudnak csak igazán élni.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 232
Tegnapi: 332
Heti: 232
Havi: 3 210
Össz.: 573 850

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 53.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »