Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 47.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Témáink: baktérium okozta vérfertőzés és perverz étvágy. Úgy gondolom, érdemes lesz ezúttal is elolvasni dr. Ásványi Tamás válaszait.


- Az ellés körüli állapotokat nagymértékben meghatározza a szuka egészségi állapota a vemhesség első két hónapjában. Amennyiben a jószág élettani igényei ki voltak elégítve- étvágya, kedélyállapota, fényes szőrzete adott, akkor normálisnak nevezhető ez az időszak, és komplikáció nélküli szülésnek nézünk elébe.

Abban az esetben, ha táplálék, vitaminok hiánya, esetleg ásványi anyagokat, nyomelemeket sem tud bevinni a házi kedvenc a szervezetébe, a szukát nem, de a születendő utódok állapotát befolyásolja. Leginkább az szokott előfordulni, hogy megszületnek a kölykök, az anya nehézkesen mozog, nagyon sok tejet termel, imbolygóssá válik a mozgása, elkezd remegni. Ugyanis a vemhesség rengeteg kalciumot vesz ki az anyakutyából, ugyanis ezeket az utódokba "építette" be. Ezt a kalcium-hiányt föl kell tudni ismerni, mert előfordulhat, hogy sem az almon, sem pedig a szukán nem lehet már segíteni.

as5.jpg

A fő hangsúly az élettani igények kielégítésén van, ezen belül is a már említett takarmányozás kiemelt jelentőséggel bír. Amennyiben vemhesség alatt vírusos eredetű betegségen esett át, elképzelhető, hogy a magzatokon is nyomot fog hagyni. A méh és a benne fejlődő utód is hihetetlen védelmet kap a méh falán keresztül. Van, amikor mégis áthatolnak a kórokozók, ilyenkor alakulhat ki a kérdésben is szereplő vérfertőzés. Az anyában alakul ki, majd a magzatokon is megjelenik. Az is előfordulhat, hogy nem megfelelő az ellés utáni higiéniás ellátás.

259029_233291160017550_100000100036786_1141939_6880868_o.jpg

Lehet még herpeszvírusos fertőzés is, ami önmagában nem fog különösebb tüneteket produkálni, de a magzatban annál inkább. Ugyanis ezekben a kicsi jószágokban sok az osztódó szövet, ami a vírusok melegágya. 7-10 nap után elpusztulnak. Ezt nevezzük korai kölyökhalálnak- okozója a herpeszvírus.

- Maga a vérfertőzés kifejezés is többféleképpen értelmezhető...

- Valóban, a köztudatban az egyik legelterjedtebb használata az, amikor családon belül jön létre szorosabb szexuális kötelék. Azonban a véráramba betörő kórokozók is vérfertőzésbe torkollanak /septicaemia/. Állatok esetében ettől nem kell tartani. A húsevők esetében mindegy, hogy vannak-e rokoni szálak köztük. Elég, ha megint a Természetben zajló történésekre gondolunk. Egy farkas vagy tigris vajon megkérdi-e ellentétes nemű falkatársát: - Bocsánat, ugye nem vagy az anyám, esetleg a tesóm? Párosodnak és ennyi... Inkább olyan jellegű probléma merülhet föl, hogy egy-egy csoport valamilyen genetikai defektust hordoz. Akkor mindez átterjed a többiekre is.

Egy csípőízületi diszpláziával terhelt német juhász esetében az anyánál, nővérnél, hugicánál és egyéb rokonoknál is hozni fogja ezt a betegséget. Amennyiben egy egészséges idegen jószággal pároztatom, akkor már nincs meg ez a fertőzés probléma. Amúgy nincs semmi jelentőssége, hogy apa a lányával vagy más rokonnal párosodik- nem alakul ki genetikai terheltség... embereknél viszont- igen!

as3.jpg

- A kutya perverz étvágya... mosolyra fakadtam, mikor olvastam!

- Pedig annyira nem vicces, valós betegségről van szó. Röviden: ilyen esetben a jószág nem pusztán az eléje tett takarmányt fogyasztja el, hanem megeszi többek közt a fekáliát, műanyagot, fát, követ, de még a vasat is! Ebből kifolyólag is nevezzük perverz étvágynak, hiszen az élettanilag nem ajánlott dolgokat eszi meg. Hasonlattal élve: a növényevők főleg növényeket, a húsevők főleg húsféléket esznek. A perverz étvágy oka nem igazán ismert, de az biztos, hogy nem valók a jószág emésztőtraktusába.

A koprofágia /ürülékevés/ nem is annyira idegen cselekedet a húsevők esetében. Sőt, szinte normálisnak nevezhető cselekedet, akár a természetben, akár udvarban tartott kutyusok esetében is. Emésztésük rettentő gyors, ezért is van a székletükben sok-sok fölhasználható, hasznosítható táplálék.

as4.jpg

A nagyobb gond akkor kezdődik, amikor például az udvarban található gyöngykavicsot kezdi igen jó étvággyal falatozni. Bármerre megy a házi kedvenc, olyan hangot hallatt, mint a csörgősapka... úgy zenélnek a kövek a bendőjében. Utána meg bélelzáródással hozzák a rendelőbe a jószágot. Gyulladás, perforáció... majd a műtét. Az a baj, hogy ez ellen nagyon nem is tudnak a tulajdonosok védekezni.

Itt is érdekes a szóösszetétel. A perverz- latin kifejezés-, a normálistól eltérő- t jelent. Perverzió, amikor például egy felnőtt férfi kislányokat molesztál... de gyakran használjuk szadista emberek esetében is.

Kutyáknál is előfordul, hogy a kant véletlenül sem izgatja a szuka jelenléte, inkább a vele azonos neműnek "udvarol".. sőt, megpróbálja a lehetetlent is vele. Ezek genetikai eredetű problémákra vezethetőek vissza.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 208
Tegnapi: 332
Heti: 208
Havi: 3 186
Össz.: 573 826

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 47.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »