Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2012. május 7-14.- A magyar irodalom markáns alakjaként tartják számon a forradalmár költőt, Tapolca szülöttét- Batsányi Jánost. Születésnapja (május 9.) és halála (május 12.) miatt igyekeznek e két dámum közé beilleszteni a róla elnevezett emléknapokat. A rendezvénysorozatot a Tapolcai Városszépítő Egyesület Batsányi Emlékbizottsága és a Batsányi János nevét viselő oktatási intézmények és civil szerveződések rendezik.

Ez alkalomból több éves hagyomány, hogy kuturális műsorokkal, előadásokkal, koszorúzásokkal, sportversenyekkel emlékeznek városunk elismert irodalmi nagyságára.

Mi a Tapolcai Általános Iskola Batsányi János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Tagintézmény eseményeit kísértük figyelemmel.

batsisk.jpg

Az emléknapok egy ünnepélyes megnyitóval kezdődtek, majd az intézmény aulájában koszorúzás következett. Batsányi János domborművénél Sólyom Károly alpolgármester és Bajner Imre, a Tapolcai Általános iskola igazgatója, a Baumberg Gabriellát ábrázoló alkotásnál pedig dr. Komjátiné Nyakó Györgyi tagintézmény-vezető és Horváth Brigitta helyezte el az emlékezés koszorúját.

batbaum.jpg

Az "Aranytoll" elnevezésű megyei helyesíró versenyt az 5-6. és a 7-8. osztályosoknak rendezték, idén is sikerrel.

Délután ünnepi megemlékezés keretében vettek részt az iskola tanulói, pedagógusai is Batsányi János szülőházánál, ahol elhelyezték az emlékezés koszorúját. Itt Zentai Gábor, a költő nevét viselő művelődési központ nyugalmazott igazgatója méltatta neves irodalmi nagyságunkat, aki "polgári család gyermekekeként született" és a "francia forradalom eszméi iránti lelkesedése, elkötelezettsége miatt" vált politikai üldözötté, majd Linzben érte utol a halál- 1845. május 12- én.

A második emléknapon az oktatási intézmény- stílszerűen- angol nyelvi versenyt rendezett a felső tagozatos évfolyamok számára, másnap az ötödikesek természetismereti, míg a hetedikes tanulók természettudományok komplex versenyén mérettettek meg.

Május 10- én Batsányi János sírjánál (Régi Temető) az iskola 6.a és 6.b osztálya gyújtotta meg az emlékezés mécseit és koszorúzott is egyben, részükről ez már több éves tradíció.

Ezt követően a Tamási Áron Művelődési Központban került megrendezésre a szintén hagyományos Batsányi Gála, ahol egy kulturális bemutató keretében adóznak a város forradalmár költője emlékének, emellett számot is adnak felkészültségükről.

A telt házas rendezvényen megjelenteket Bajner Imre, a Tapolcai Általános Iskola igazgatója köszöntötte, hangsúlyozva, hogy az iskola nem pusztán tantárgyi tudáshoz kívánja juttatni a tanítványokat, hanem olyan alkotásokat is is igyekeznek kihozni belőlük, amelyek valódi értékeket képviselnek- erre is nagyszerű lehetőség a Batsányi Gála.

bkm1.jpg

Hangot adott nemtetszésének, miszerint napjaink tehetségkutatói csak "sztárok, celebek kreálására" jó, intézményüknek nincs szüksége ilyen "percemberekre".

Beszéde végén kiemelte: "- Iskolánk egyik jelmondata: "Képes vagyok rá!" Mindenki tehetséges valamiben, mindenki hozzá tud tenni a közös alkotáshoz, ki többet, ki kevesebbet. Diákjaink nem a zsűri kegyeiért vagy a nézők szavazataiért, hanem némi izgalommal, de őszinte örömmel, tapssal kifejezett elismerésünkért lépnek színpadra. Micsoda különbség!"

bkm2.jpg

A következő mintegy két órában a tagintézmény alsó és felső tagozatos tanulóinak színvonalas műsora vette kezdetét- benne egyéni és csoportos előadásokkal: magyar és angol nyelven előadott szavalatokkal, dalokkal, hangszeres bemutatókkal, a kulturális bemutató méltó zárásaként Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című novellájának- Röhög az osztály című részletét adták elő- osztatlan sikert aratva.

Az iskola ünnepi programjai május 14- én a Batsányi Kupa- meghívásos leány kézilabda tornával folytatódnak (III-IV. korcsoport), majd a Batsányi- hét ünnepélyes zárásaként eredményhirdetésre, díjak kiosztásra kerül sor.

bkm3.jpg

bkm4.jpg

bkm5.jpg

bkm6.jpg

"Röhög az osztály"... de a közönség is kacagott (ha oka volt rá) és vastapssal ismerte el a diákok előadásait, a pedagógusok felkészítő munkáját.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 60
Tegnapi: 285
Heti: 753
Havi: 7 074
Össz.: 589 990

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Batsányi Emléknapok- iskolai szinten is
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2019 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: magyar rózsa - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »