Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 39.

Tapolca
- Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Ataxia- nem hiszem, a legtöbb gazdi tudja, miről van szó, milyen betegséget takar ez a szó. Aki viszont tudja, szomorú... dr. Ásványi Tamást kérdezte egy olvasónk, mit tegyen ez ügyben? A második kérdésben egy foxi a főszereplő, aki szinte 24 órán át ugat, és már a tulajdonost is kezdi idegesíteni. Van megoldás?

- Az ataxia egy megbetegedés összefoglaló neve. Az idegrendszer tompult, vagy alulműködését jelenti. Hogy értse az olvasó... Amikor behoznak egy kutyát hozzánk, majd leteszi a földre, a jószág a falnak támaszkodik, és úgy marad, semmit nem csinál. Külső környezeti ingerekre nem igazán reagál, a vegetatív funkciók, az életfunkciók ugyan működnek, de egyéb mást nem tesz házi kedvencünk.

Az ok leginkább az öregségben keresendő, de lehet agydaganat, vírusfertőzés, amely agyi érintettségű, de idős korban jelentkező genetikai megbetegedés is előfordul. Amennyiben az emberhez hasonlítom, akkor az elbutulást, az Alzheimer-kórt említhetem meg. Ez az agylágyulás irányába mutató kép, amikor a vegetatív idegrendszer még működik, de a tudatos működéshez szükséges rész már felmondja a szolgálatot.

Az én tanácsom egyezik a kérdezőnek kollégám által adott válasszal, vagyis ebben az esetben, egy 10 éves jószág esetében a leghumánusabb megoldás mindkét félnek, ha a négylábú családtagnak az eutanáziát választják. Tudni kell, hogy az ataxiás kutya a nap 24 órájában igényli a törődést és gondozást. Nem tudhatjuk, hogy mikor, mit és hogyan tesz, miben vagy kiben tesz kárt? Számára már nem adottak a klasszikus együttélés feltételei.

kerek_meg.jpg

Természetes reakció, hogy a tulajdonos a végsőkig ragaszkodik házi kedvencéhez, aki egy évtizeden át a család hűséges szolgálója egyben tagja is volt... ugyanakkor épp ez az ok arra, hogy képesek legyünk mindkettőnk érdekében végleg elengedni.

Maradjon meg bennünk egy aránylag szép kép kutyánkról, ne pedig az lebegjen a szemünk előtt, amikor rágondolunk, hogy a haláltusáját vívó, csont és bőr jószágként váltunk el tőle. Emocionálisan talán kevésbé vagyok empatikus ez ügyben, de állatorvosként igyekszem meggyőzni a gazdikat arról, hogy mindkét félnek jobb, ha ataxia esetén az eutanázia, a kutyus végleges elaltatása mellett döntenek, bármennyire is fájdalmas.

as4.jpg

- Másik kérdezőnk foxijára panaszkodik, aki enyhe túlzással, de a nap 24 órájában ugat. Ahogy Ő fogalmaz: A kutya soha nem ugat hiába! Vagy mégis?

- Való igaz, az ebek nem szoktak fölöslegesen jelezni,hiszen az ugatás egyfajta jelzés a gazdi felé. Ettől függetlenül kijelenthetem, hogy vannak szabályt erősítő kivételek. Nekünk is volt egy ilyen kutyánk, jómagam is kerestem a miértre a választ. Azóta sem tudom, mi volt az oka annak, hogy egész nap be nem állt a szája. Akkoriban még lehetett kozmetikai műtétet végezni, már azon gondolkoztam, hogy eltávolítom a hangszálait.

Amit javasolni tudok: körül kell nézni, hogy a környéken nincs-e egér, görény, nyest,vagy egyéb állat, amelynek a szagát érzi a jószág, esetleg a kerítésen kívül macskáknak kedvelt gyülekezőhelye. Elképzelhető, hogy a szomszédoknál nagyobb az átlagosnál a mozgás, beszéd, az idegen zajok irritálják a házi kedvencet. Ezért aztán, ha közel az út, akkor fél a jószág, ez is ugatásra ösztönzi, napszaktól fügetlenül.

Amennyiben ezeket már kiszűrtük, eredménye pedig nem volt... jöhet a nyugtatás. Ez nem azt jelenti, hogy valamilyen ópiumszármazékkal lebutatítjuk a kutyát /mosolyog/, hanem a belső feszültségét kell csökkentenünk. Vagyis az idegrendszerére kell hatnunk, érdemes kipróbálnunk a homeopátiás készítményeket, amelyekben fellelhető a B6 vitamin és a magnézium. Ezek ugyanis feljebb viszik az ingerküszöböt, ami jelen esetben fontos tényező.

Hogy a fajta jellegzetessége-e az állandó ugatás? Nem, ez kategorikusan nem jelenthető ki. Ellenben az kétségtelen, hogy a foxit úgy teremtette meg Isten, hogy egy tartóselemmel többet tett bele /hangosan nevet/. Egy tipikusan zizegő, állandóan pörgő fajta, szinte már hiperaktív. Azonban, ha nincs rá oka, ez a fajta sem szokott a semmiért egész nap ugatni- pusztán a külső ingerekre érzékenyebbek.

as3.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 777
Heti: 2 655
Havi: 5 633
Össz.: 576 273

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú-(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 39.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »