Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Tapolca- 2012. január 26.- 23 éves múltra tekint vissza a Magyar Kultúra Napjának ünneplése. Január 22- ike a hivatalos dátum, de ettől eltérhetnek a szervezők. Tapolca is megemlékezett a jeles napról a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban.

maku1.jpg

A meghívott neves előadókat és a jelenlévőket Németh István Péter költő, irodalomtörténész köszöntötte, majd át is adta a szót kollégájának- dr. Szijártó Istvánnak, a Százak Tanácsa ügyvivő elnökének, aki bevezetőjében beszélt a szerveződés tevékenységi köréről, szerepvállalásáról. Majd hozzátette: - A fölsoroltak mellett fontos, hogy mentsvár és nemzeti kincs a magyar kultúra, tisztelgünk anyanyelvünk előtt.

Ezután szólt a társulat gondozásában kiadott és egyben bemutatott könyvekről: "Emberit, s magyart!" valamint a "Mindennapi kenyerünk- ma".

A Százak Tanácsának elnöke kiemelte- van fontosabb is a parlamenti álvitáknál, az értelmiség feladata az értékek fölmutatása, megőrzése. Több mint nyolc éven át foglalkoztak az Alkotmánnyal is, tudatosítva, hogy büszkének kellene lennünk magyarságunkra.

Dr. Naszlady Attila kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár valójában egy mondat köré szőtte mondanivalóját: Az igazságnak van híján Magyarország! Példával érzékeltette- a régi szállóigéink is hamísítottak, pontatlanul, megcsonkítva használjuk őket... de egy-egy szavunkkal játszva is meglepő eredményt kaphatunk: ámítástechnika- számítástechnika! Hangsúlyozta: a bűn struktúrájából kellene kiszabadulnia nemzetünknek.

maku2.jpg

A Nyugat-magyarországi Egyetem intézményigazgató tanára és a révkomáromi Selye János Egyetem professzora is egyben dr. Kovátsné Németh Mária, aki előadását vetítéssel tette színesebbé. Mint utalt rá, viselkedésünket a társadalom nagymértékben meghatározza, ahhoz, hogy ember legyen az ember, nevelésre van szüksége, mert értékközvetítő jelentőséggel bír. Beszélt a hit, szeretet és identitástudat, hovatartozás fontosságáról- a családról, iskoláról, hazáról. Feladatként a kitartást és felelősségvállalást is kiemelte az elismert professzor.

maku5.jpg

A hit, a vallás jelenlétéről, létfontosságáról fejtette ki véleményét dr. Somogyi Győző teológus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Munkácsy-díjas festőművész. Rámutatott: ész és hatalom próbált megváltoztatni dolgokat, a mai ökológiai katasztrófában kultúrák tűnnek el a süllyesztőben. Álláspontja szerint az egyes ember működteti a közösséget, mindenki a maga módján igyekszik túlélni. Ehhez fontos kapaszkodóként, egyfajta "élőhálóként" szolgál a vallás, amelyet egyre többen gyakorolnak már napjainkban, ám- szándékosan- erről nagyon kevés a médiumokban a hiteles híradás. Rengeteg apró Noé bárkája látható az Élet-tengerén, ezek egyesülve válnak majd azzá a bizonyos "élőhálóvá"- summázzott dr. Somogyi Győző.

maku4.jpg

Hornyák László közgazdász, a Hartmann-Rico Hungaria Kft. igazgatója elmondta, cégük orvostechnikai és higiéniai termékeket gyártó nemzetközi társaság. 20 éves tapasztalat áll mögötte, így valós tényeket közölhetett a megjelentekkel. Kitért rá, sok a szociális rokkant hazánkban, legtöbben adott betegség kísérőtüneteiben szenvednek. Hangsúlyozta, hogy fontos feladat az egészségre való nevelés, mert a magyar a legkisebb fájdalom esetén is azonnal a gyógyszerhez nyúl. Rengeteget foglalkozunk a külsőségekkel, közben pedig káros, selejt vagy gyenge minőségű termékekkel szennyezzük szervezetünket. Utalt a hippokratészi bölcsességre, miszerint: - A halál a belekben kezdődik! Ép nemzet csak egészséges emberekből állhat!- hangsúlyozta a cégvezető, majd előadása végén hozzátette: - Társadalmi összefogásra és közös fölemelkedésre lesz szükség, amiben a kultúrának hatalmas szerepe lesz. A Százak Tanácsa ebben jó példával jár elől, pozitív modell az emberek számára.

maku3.jpg

Albert Gábor, József Attila-díjas író, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia tagja betegsége miatt nem vehetett részt a rendezvényen, így Sallee-Kereszturi Barbara humánökológus, Hegymagas polgármestere vállalta, hogy megosztja gondolatait a hallgatósággal. Kiemelten szólt az agrár-kulturális és fenntartható falufejlődési projektjükről és a 2006-ban kezdeményezett Tanuló Térség- program megvalósításáról is /olvasható a rendezvény elején bemutatott- "Mindennapi kenyerünk- ma" című kiadványban is/, a Balaton-felvidék értékeiről, jövőjéről, a kulturális értékek átmentéséről. Mint mondta, 2008- ban pl. 500 fiatal látogatott el a Szent György-hegyre, 4/5- ük még soha nem szüretelt, nem szedett almát, körtét, egyéb gyümölcsöt.

maku6.jpg

- Ahhoz, hogy új élőlény sarjadjon, először el kell vetnünk a magot!- fogalmazott találóan Sallee-Kereszturi Barbara.

maku7.jpg

Rengeteg tudományos, hasznos és felhasználható információval gazdagodtak a Magyar Kultúra Napján a Wass Albert Könyvtár és Múzeum nagytermében jelenlévők.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 111
Tegnapi: 372
Heti: 483
Havi: 3 461
Össz.: 574 101

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- "Mentsvár és nemzeti kincs a magyar kultúra"
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »