Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 49.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

Már egy régebbi interjúban ugyan érintette dr. Ásványi Tamás az epilepsziával kapcsolatos tudnivalókat, ezúttal részletesen is tájékoztat. Másik olvasónk az iránt érdeklődött, hogy 8 hónapos német dogjának az előző gazdája a számára vicces Melák nevet adta. Lehet-e új nevet adni a jószágnak és vajon megszokja-e, hallgatni fog-e rá?

as10.jpg

- Az epilepszia egy öszetett kóroktani betegség. Nem lehet tudni, csak ritka esetben, hogy mi a kiváltó oka. Tulajdonképpen a fejen ért sérüléstől az agyhártya-gyulladásig, az agyadaganaton át a parazitás hólyagnövekedésig, veleszületett problémáig széles a lehetőségek tárháza. Nagyon nehéz dolog belemenni ennek az oktanába, komoly kihívást jelent az állatorvosok számára. Gyógykezelési sémája- szinte minden esetben- hasonló.

Azt szoktuk javasolni, ha az epilepsziás roham "csak havi vagy 4-6 heti gyakorisággal jelentkezik és 5 percnél rövidebb ideig tart... akkor együtt kell élnünk vele. Gyógykezelni nem lehet, maximum a tüneteket tudjuk mérsékelni. Amennyiben például diagnosztizálva van az agydaganat, akkor természetesen műtéti úton beavatkozunk. Ismeretlen kóroktani veleszületett epilepszia tüneteit csak mérsékelni tudjuk.

as12.jpg

Gyógyszerekkel sem avatkozik be a szakember, ha nem szükséges. Amikor viszont már hati vagy napi gyakorisággal jelentkeznek a tünetek, ráadásul 8-15 perc időtartamban, úgynevezett grandma rohamokkal (elvágódás, eszméletvesztés, kimerevedett végtagok, fennakadó szemek), mindez veszélyezteti az állat életét, akkor mérsékelni kell a tüneteket.

Azt, hogy milyen gyógyszerekkel (Sevenal, Diphedan, stb.) vagy anti-epileptikumokkal történik, az valójában az orvosi gyógyítás szabadsága, illetve a kolléga dönti el az adott jószágnál, mivel mérsékelhető a roham... milyen szer és hol fejtse ki a hatását (izmokon, iegvégződéseken, átkapcsolásoknál).

Nem árt tudni, ha anti-epileptikumokkal kezelik a kutyát, attól a perctől élete végéig szüksége lesz rá, ugyanis a gyógyszer-elvonási tünetek villágyorsan megjelenhetnek. Sajnos, tapasztaljuk és látjuk mi is, milyen rettenetes tüneteket tud produkálni ez a betegség, ilyenkor a gazdik nagyon késégbe tudnak esni... ennek ellenére azt mondom-, minden esetben mérlegelni kell az előny és a hátrány következményét. Mit nyerhetünk a kezeléssel és mit veszíthetünk azzal, ha élete végéig gyógyszer hatása alá vonjuk négylábú családtagunkat- azáltal egyéb más belső szerveket is károsítunk bizonyos szinten.

beki00.jpg

A ritka (4-6 hetente) rohamokkal együtt kell élnünk, de lényeges, hogy tudjuk, mit kell ezekben az esetekben cselekednünk (nem nyúlunk a szájába, simogatással nyugtatjuk, tarkóját hideg vízzel hűtjük, lefogjuk a lábait, hogy ne sérüljön meg). Ez a roham általában 1-2 percen belül oldódik, így közösen átvészelhetjük a kínos, nehéz percet, perceket.

A fentiekben említett gyógyszerek nagyhatású nyugtatók, alkalmazása esetén a jószág kótyagos lesz, reflexei tompulnak, rosszul reagál a környezeti ingerekre. Hozzá fog szokni először a fél, utána az egész, majd esetleg a kettő, három darab tablettához... szinte olyan lesz, mint a "kábszeres" fiatal, amelyiknek már három fecskendőnyi "anyag" sem elegendő...

Figyeljünk a tünetekre, Kedves Gazdik, és a leírtak szerint cselekedjenek!

as14.jpg

- "Átnevezhető" idősebb korban is házi kedvencünk?

- Gyakori történet, ha nem 6-8 hetes korban veszik a kutyát, hanem valamilyen okból kifolyólag fél évesen vagy még később, már egy adott névre hallgat.

Mivel nagyon gyorsan rögzülnek az ilyen és ehhez hasonló dolgok a kutyákban, semmi akadálya annak, hogy a jószág az általunk választott nevet kapja meg. 1-2 héten belül úgy fog figyelni már az új nevére, mintha születésétől ezt viselné.

A nevekről még annyit, hogy sok esetben utalhat az eb méretére, a másik jellemző dolog, hogy utalhat arra is, milyen populációból származik a gazdi. Például felsőbb körökben az extrémebb, vagy ismert nevek divatosak (Yoda, Joy), falvakban még jobban ragaszkodnak a klaszikusabbakhoz (Morzsa, Bundás), a "kemény mag" jószágai esetében nem ritka a Rambo, Rocky, Gyilkos vagy ehhez hasonló név sem.

Ezt a tulajdonos dönti el, ami biztos: minden kutya "átnevezhető".


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 643
Tegnapi: 412
Heti: 2 443
Havi: 5 421
Össz.: 576 061

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 49.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »