Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

(Kóbor) kutyából nem lesz szalonna- inkább házi kedvenc 46.

Tapolca
 - Megdöbbentő számadat, hogy hazánkban 1,5 millió fölötti kóbor kutyát számlálnak. Sajnos, már nagyon sok cica is erre a szomorú sorsra jutott. Közülük a "szerencsésebbek" állatmenhelyekre, vagy ideiglenes gazdikhoz kerülnek, de sokukat az utcán, erdőkben, egyéb helyeken éri el a végzete. Dr. Ásványi Tamás tapolcai állatorvossal egy sorozatot indítottunk útjára, amely ezt a kérdéskört feszegeti, és még sok egyéb állattartással kapcsolatos miértre is választ fogunk kapni.

A kérdések és válaszok sora folytatódik. Ezúttal a magzati álhalál és a fogyatékos kutya a téma. Mint mindig, Ásványi doktor válaszai minden igényt kielégítenek, közérthető módon magyarázza el az Olvasóknak a tudnivalókat.

- Ez egy érdekes szóösszetétel. Ez egy népnyelv szerinti megfogalmazás, szabad fordításban. Miről is van szó, mit is takar valójában? Egy élő magzat jön világra, csak az első pillanatokban nem mutatja azokat az életfunkciókat, amik meggyőznék a vizsgáló személyt arról, hogy él a jószág. A szukakutyák, mikor szülni készülnek, hormonális átalakulás következtében megnyitják az utat a magzatok számára. A kutyák Y- alakú méhhel rendelkeznek, abban is önálló kis burkokban fejlődnek ezek a magzatok. Minden egyes burok egy önálló rendszer, melyben fejlődik a mellette teljesen független magzat. Például: az anyában van hat magzat, ebből öt teljesen egészséges, egy pedig a vemhesség során esetleg elpusztul. Ellésnél létezik olyan, hogy az ép ebek között világra jön egy kis fekete, torz jószág is... de ez a történet nem erről szól.

as2.jpg

Látszatra teljesen egészséges magzatok jönnek világra. Ahogy kipréselődik a méhből, átjut a méhnyak csatornáján, majd kijutnak a hüvelyből a külvilágra.Ezalatt zajlik le a keringésében egy olyan változás, hogy a köldökzsinóron keresztül a magzat szülési úton való áthaladás során e z a bizonyos zsinór elzáródik. Amikor az újszülött világra jön, akkor egy nagy levegőt kellene venni, szabályosan felsóhajtani ahhoz, hogy a  keringése teljesen normális legyen. A szívhang- vemhesség során- három hetes kor után ultrahangon kimutatható, így az effektív működésben nem fog változás bekövetkezni.

A légzésben viszont igen! A méhen belül nem vesz levegőt, mikor megszületik, akkor jut a tüdejébe a külvilági levegő.. Ott van az a bizonyos átalakulás. A magzati álhalál abban az esetben alakul ki, amikor ez az első légzés valamilyen okból nem jön létre. Megszületik a magzat, kitisztítják a légzőnyílásokat, és mégsem vesz levegőt a magzat. Nem sír föl, nincs mellkas-mozgás, hallgatózásnál még szívhangok sem igazán észlelhetőek. Ilyenkor gondolják, hogy szegény kutyus halva született. Aztán félre van dobva, mert a többivel is foglalkozni kell. Érdemes a "halott"- nak vélt kiskutyát melegítőlapra tenni, vagy infralámpával segíteni, hogy emelkedjen a testhőmérséklete. Ennek következtében beindulhat a légző-mozgás. 5-10 perc múlva már életjelet is adhat magáról a jószág.

Külső jelei is vannak a magzati álhalálnak, bizonyos körökben ezt "kék halálnak" is nevezik. Ilyen esetben be vannak kékülve, lilulva a nyálkahártyák- orra, nyelve ciannetikussá válik. Azt mutatja, hogy a kis házi kedvencünknek nincs  normál keringése, nincs oxigénnel telt vér a szervezetében, hanem csak kékes-lilás vér, ez az elhasznált színű vér jellemzője.

as1.jpg

Azért a jószág felélesztésére is vannak praktikák. "Sima" oxigénhiányos állapot esetén, amikor eltömődnek a légutak, akkor lehet a hátsó lábainál fogva lógatni kicsit a magzatot, mellkasát összenyomni, légző mozgást indukálni. Orrát is ki lehet tisztítani. Amennyiben egyéb akadály nem merül föl a légutakban, lassan megindul a légzés. Érdemes kipróbálni azt a lehetőséget, hogy dohányfüstöt fújunk a jószágra, mert a szén-dioxidnak légzésszám-növelő hatása van.

Mindenképpen meg kell győzödni arról, hogy valóban él vagy sem a jószág. Alig látható, érzékelhető életjel esetében még ne adjuk föl... van remény. Tudni kell, hogy az emberhez hasonlóan kutyáknál is előfordulhat az agyi oxigénhiány. Ilyenkor nehézségek léphetnek föl a szobatisztasággal, szófogadással kapcsolatban, de akár epilepszia is kialakulhat. A szóösszetételről- befejezésül- annyit: mi magzati aspixiának, vagyis oxigénhiányos állapotnak nevezzük. Nehéz ezt lefordítani, szerintem a közérthetőség miatt lett magzati álhalál. Sokkal inkább figyelem-felkeltő megfogalmazásnak gondolom az állattartók felé!

as5.jpg

- Az emberről tudjuk, de a négylábú családtagunk is lehet értelmi fogyatékos?

- A születéskori állapot nagymértékben meghatározza életünket. Egy átlagos ismeretekkel rendelkező gazdinak valóban nehéz megállapítani, hogy egy magzati oxigénhiányos állapot mentális eredetű zűrzavart idézett elő a jószágban. Egyébként is, ritkán az a személy a végleges tulajdonos, akinél megszülettek a csöppségek. Így aztán az is kideríthetetlen, hogy volt-e komplikáció a szülésnél vagy sem? Szuka kutyák esetében például az altatógyógyszereknek is lehet mellékhatásuk, stb.

Már többször említettem, hogy házi kedvenceinknél létezik a korai szocializásciós szak. Amennyiben az anyaállat normálisan föl van készítve a vemhességre- tiszta helyen van tartva, a kölykök figyelve vannak folyamatosan, tud-e az anya szoptatni- akkor kizárt dolog, hogy komoly megbetegedés alakuljon ki. Rutintalan, először ellő kutyáknál szokott néha előfordulni, hogy ráfekszik a kicsinyére és agyon nyomja. Ennek egyik oka, hogy a kiskutyáknak 14 napos korukig csukott állapotban van a szemük, ezért képtelenek még tájékozódni.

Sokszor a jószágba keressük a bajt. Pedig amelyik házi kedvenc ingerszegény környezetben nő föl, nem foglalkoznak vele, csak a maga útját járja a kutya, a gazda előbb vagy utóbb rádöbben, hogy jószágja nem hozza az általa elvárt követelményeket. Ilyenkor hallható egyes tulajdonosok szájából, hogy: - Jaj, de buta kutya vagy!

Az embereknél is föllelhető egy folyamat- a tanítás. Ezt teszi szülő, bölcsöde, óvoda és iskola. Amennyiben egy ember is csak magában nődögél, mint Tarzan a dzsungelben, annyi marad meg benne, amennyit megtapasztalt. A kutyát azért az ősi ösztönei is működtetik, de az együttéléshez szükséges ingereket, információkat tőlünk kapja meg- elvileg.

as3.jpg

Jó tudni, hogy vannak olyan ebek, amelyek alapból nem túl intelligens fajták. Ilyen például a beagle, vagy a hydrocephalus-szal született ebek, mint a spániel, uszkár, palota pincsi. Ezeknek a jószágoknak több víz van a fejükben, mint amennyire "gyárilag" szükségük lenne. Ebből kifolyólag lassabbak, nehezebben tanulnak, mint például egy német juhász.

Létezik egy fajta adottság, egy ingerszegény környezet, valamint elvárás a gazdi részéről. Ezeket összeadva elmondható: egy kutya nem rendelkezik olyan intuitív képességekkel, mint az ember. Ettől függetlenül ezek a kutyák is esznek, isznak, játszanak a családtagokkal, ismerősökkel, a genetikai kódok működnek, és egyéb jellegű fertőzések, vírusok miatt lehetnek ezek a mentális elváltozások.

Vegyük tudomásul, hogy ők kutyák, nem pedig emberek- kezeljük a helyükön őket. A jószág fogyatékossága megítélés kérdése. Amíg a szükséges életfunkciók működnek,  ránézésre jól érzi magát, addig nincs gond. Szakemberként pedig csak annyit: ha például mentális eredetű problémák lépnek föl, /bepisil, mozgáskoordinációs zavarok, agresszivitás, megvakul/ ami a gazda számára is veszélyes lehet, akkor érdemes elaltatásban gondolkodni. Amennyiben "csak" mentális eredetű leépülési folyamatról van szó, akkor legyünk türelemmel négylábú kedvencünk iránt. Annál inkább, mert mindez az idős jószágokra jellemző, olyasmi, mint az emberek esetében az Alzheimer-kór. Ők szolgálnak minket éveken át, ennyit megérdemelnek tőlünk!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 226
Tegnapi: 332
Heti: 226
Havi: 3 204
Össz.: 573 844

Látogatottság növelés
Oldal: Interjú- (Kóbor) kutyából nemlesz szalonna- inkább házi kedvenc 46.
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »