Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

Ha megállít a rendőr - jogaink igazoltatáskor


Az elmúlt időszakban a Veszprémi Rendőrkapitányság járőreinek több esetben azért kellett előállítani személyeket, mert nem tudták magukat hitelt érdemlően igazolni. Összefoglaltuk az igazoltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

007_2011.06.18-13.45.27_2011.06.19-17.05.16_2011.06.22-16.14.56.jpg

 A rendőri és hatósági intézkedések közül az állampolgárok legtöbbször az igazoltatással találkoznak, de szerencsére ez nem napi rutin. Érdemes azonban szót ejteni arról, milyen jogaink vannak, illetve milyen kötelezettségek terhelnek minket igazoltatás során.

Az állampolgárok igazoltatására csak törvényben felhatalmazott személy jogosult. A rendőrökön kívül – a teljesség igénye nélkül – a pénzügyőrök, a Büntetés-végrehajtási Szervezet állománya és a közterület-felügyelők is jogosultak az igazoltatásra.


Kit igazoltathatnak?

A rendőr igazoltathatja azt, akinek személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme, bűnmegelőzés, közlekedésrendészeti ellenőrzés vagy személyvédelem céljából meg kell állapítani. Az igazoltatás azonban nem történhet cél nélkül, és nem irányulhat az állampolgárok zaklatására.


Hogyan zajlik az igazoltatás?

A rendőr az intézkedés megkezdése előtt köteles köszönni, nevét, azonosító számát, valamint az intézkedés tényét és célját szóban közölni az igazoltatottal.

Az igazoltatott

köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni. Ennek legegyszerűbb és leggyakoribb módja a személyazonosító igazolvány bemutatása. A személyazonosító igazolványon kívül azonban az új típusú vezetői engedély és az útlevél is alkalmas hatósági igazolvány személyazonosságunk igazolására, valamint egy magát igazolni tudó személy is igazolhat bennünket.

Az okmányokról az igazoltatást végző rendőr kérdéseket tehet fel, azaz megkérdezheti az igazoltatottól például az anyja nevét vagy születési idejét. Az ellenőrző kérdések célja, hogy meggyőződjön arról: az igazoltatott nem hamis vagy hamisított okmánnyal rendelkezik.

Az, aki az igazoltatást megtagadja, vagy magát igazolni nem tudja, súlyos következményekkel számolhat. A személyazonosság igazolásának megtagadása esetén az igazoltatott feltartóztatható, a személyazonosság megállapításának sikertelensége esetén előállítható, ha a személyazonosítás megállapítása más módon nem biztosítható, az igazoltatottól ujjnyomat vehető, és fényképfelvétel készíthető, továbbá a külső testi jegyek észlelés és mérés alapján rögzíthetők, és bírsággal is sújtható. Az igazoltatást megtagadni tehát semmiképpen nem érdemes.kovi.jpg Forrás: Kómár Viktória sajtóreferens-Veszprém MRFK Sajtószolgálat

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 643
Tegnapi: 412
Heti: 2 443
Havi: 5 421
Össz.: 576 061

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek- Rendőrségi hírek
Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek - © 2008 - 2018 - lapfoldiketto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mindazoke egy egy gyertya egjen - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »